szerző:
Németh András

A szerb–horvát viszony romlásához és a Nemzetközi Törvényszék tekintélyvesztéséhez vezethet, hogy felmentették Ante Gotovina volt horvát tábornokot.

A Horvát Labdarúgó-szövetség mintha hergelni akarná Szerbiát. A hét végén nyílt levélben hívta meg díszvendégnek a jövő márciusi zágrábi horvát–szerb labdarúgó-világbajnoki selejtezőre Ante Gotovina volt horvát tábornokot, akit órákkal korábban mentett fel jogerősen a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) a szerb polgári személyek kárára elkövetett jogsértések vádja alól. A gesztus súlyát növeli, hogy a mérkőzést valószínűleg a Maksimir Stadionban rendezik meg, ahol – igaz, még fegyverek nélkül – 1990 májusában kitört a szerb–horvát polgárháború: a Dinamo Zagreb és a belgrádi Crvena Zvezda hívei estek egymásnak, és a tömegverekedésbe a játékosok is beszálltak.

A döntés is mutatja, Zágrábban történelmi győzelemként kezelik az NT fellebbviteli tanácsának felmentő ítéletét, amely másfél évvel az után született, hogy első fokon Gotovina 24, a rendőrparancsnokként tevékenykedő Mladen Markac pedig 18 év börtönbüntetést kapott. Az NT történetében példátlan fordulatot a felülvizsgálatot végző bírák azzal indokolták, hogy az elsőfokú ítéletet meghozó kollégáik alaptanul állították: a horvát politikai és katonai vezetés előre tervet szőtt a horvátországi Knin környékén élő szerb kisebbség elűzésére, amit 1995 nyarán, a szerb megszállás alatt lévő területek visszafoglalásakor végre is hajtottak.

A felmentő ítéletet a korábban elfogadott bizonyítékok elvetésére alapozták. Az öttagú tanács tagjai egyebek mellett megállapították, az a tény, hogy a tüzérségi lövedékek egy része több mint kétszáz méterre a katonai célpontoktól csapódott be, még nem bizonyítja a szerb polgári személyek elleni összeesküvést. Azt sem fogadták el bizonyítékként, hogy a Brioni-szigetek egyikén 1995 nyarán tartott találkozón Franjo Tudjman horvát államfő – többek között Gotovina jelenlétében – közölte: úgy kell utat nyitni a szerbek előtt, hogy a zágrábi vezetés közben azt a látszatot keltse, tiszteletben tartja az emberi jogokat. Az 1995-ös Vihar hadművelet során 200 ezer szerb menekült el az otthonából.

Akadnak, akik részben személyes okokat sejtenek a 3:2 arányban meghozott ítélet mögött. A felmentés mellett voksoló jamaicai Patrick Robinsont az utóbbi hónapokban folyamatosan sértegette az NT előtt álló Radovan Karadzsics volt boszniai szerb elnök. Az USA-t képviselő Theodor Meron pedig a rossz nyelvek szerint azért döntött Gotovina javára, mert Washington – az amerikai katonák Afganisztánban és Irakban elkövetett bűncselekményei miatt – magasan akarja meghúzni a háborús bűnösség határát. A felmentést támogatta rajtuk kívül a török bíró is.

Míg Horvátországban úgy tekintenek az ítéletre, hogy azzal felmentették a háborús bűncselekmények vádja alól az 1999-ben elhunyt Tudjmant is, Szerbia úgy döntött, technikai szintre csökkenti együttműködését az NT-vel. „Az NT ismét bebizonyította, hogy a nemzetközi közösség kétarcúan viselkedik a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények ügyében” – jelentette ki Ivica Dacsics szerb miniszterelnök. Zágrábban azt is jelezték, ha Gotovina és Markac a nézőtéren lesz a vb-selejtezőn, akkor a szerb válogatott nem lép pályára.

Bár Dacsics a Hágával való együttműködés korlátozásáról határozott, az 1993-ban létrehozott ENSZ-testületnek már csak minimális segítségre van szüksége, hiszen Belgrád – többéves késés után – valamennyi körözött személyt az NT elé juttatta, s folyik a Karadzsics és Ratko Mladics volt főparancsok elleni per. Az NT 161 személy ellen adott ki körözést (68 százalékban szerb, illetve montenegrói nemzetiségűek), s 126 eljárás ért véget ítélettel. Tizenhárom vádlottat felmentettek, 64-et elítéltek, 36 ügyet lezártak a vád visszavonása vagy a körözött halála miatt, 13 esetet pedig a helyi bíróságokhoz utaltak.

A Gotovina-ügy végkifejlete azt is jelenti, hogy a még az NT előtt álló „nagyágyúk” – Karadzsics, Mladics, Vojiszlav Seselj szerbiai radikális vezető, a horvátországi szerb vezér, Goran Hadzsics, valamint a koszovói albán Ramush Haradinaj – perében hozandó, várhatóan elmarasztaló verdikt a szokásosnál is nagyobb vihart vált majd ki a szerbek, illetve az albánok között. A vádlottakat ugyanis a helyi nacionalisták – csakúgy, mint Horvátországban Gotovinát – nemzeti hősként tisztelik, és az ellenük folytatott eljárásokat is hazájuk megsértésének tartják.

A felmentésnek hatása lehet arra a perre is, amely az egymást háborús bűnök és népirtás elkövetésével vádoló Horvátország és Szerbia között zajlik a hágai Nemzetközi Bíróságon. „Ez természetesen eggyel több érv Horvátország oldalán, és eggyel kevesebb Szerbia mellett, viszont szerintem nincs akkora jelentősége, mint sokan hiszik” – mondta a HVG-nek Várady Tibor nemzetközi jogász, aki Szerbiát képviseli a perben. „Az NT első fokon elítélte Gotovináékat, a jogerős döntés pedig nem volt egyhangú, így az álláspont nem teljesen egyértelmű. Az is fontos, hogy Gotovináékat felmentették ugyan, ám ez nem jelenti automatikusan Horvátország igazolását is” – magyarázta Várady. Hozzátette: szerinte kizárt, hogy a hágai bíróság bármelyik felet elítélje népirtás vádjával. „Az eljárás már az 1990-es évek óta tart, s a bírák lassúságának egyik oka – érvelt Várady –, hogy maguk is azt szeretnék, ha Belgrád és Zágráb peren kívül megállapodna egymással, amire most nincs ugyan esély, de korábban már többször közel jutottak az alkuhoz.”

NÉMETH ANDRÁS

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Sztárséf nyithat éttermet a parlament új irodaházában

Sztárséf nyithat éttermet a parlament új irodaházában

A devizahiteles Lovasné ügye az Erste ellen nem áll jól az Európai Bíróságon

A devizahiteles Lovasné ügye az Erste ellen nem áll jól az Európai Bíróságon

Látott már periszkópos autót? Találtunk egyet, és gyorsan körbefotóztuk

Látott már periszkópos autót? Találtunk egyet, és gyorsan körbefotóztuk

Egy ábra arról, mennyire keveset keresnek a magyarok

Egy ábra arról, mennyire keveset keresnek a magyarok

Tangás férfi vonult végig a Tretyjakov-képtáron – videó

Tangás férfi vonult végig a Tretyjakov-képtáron – videó

Minél több "hitetlent" akart megölni a Németországban lekapcsolt 11 terrorista

Minél több "hitetlent" akart megölni a Németországban lekapcsolt 11 terrorista