szerző:
Nagy Gábor

A korrupció burjánzásának megfékezése és a lassuló gazdaság felpörgetése a legfontosabb feladata Kína új vezetői testületének.

Pekingi káderkörökben üdítően közvetlen hangneműnek számító beszédet mondott nemzetközi sajtótájékoztatóján a Kínai Kommunista Párt (KKP) főtitkárává választását követően Hszi Csin-ping. Elnézést kért a késésért, majd elődjétől, az államelnöki posztot jövő márciusban átadó Hu Csin-taótól eltérően nem zsúfolta tele mondandóját bürokrata szófordulatokkal, nem idézett Marxtól és Maótól, hanem arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyik legfontosabb probléma a korrupció. Majd ígéretet tett, hogy vezetésével a kínaiak életét minden területen javítják, az iskoláktól a munkahelyeken és a lakhatási körülményeken át a szociális és egészségügyi ellátásig, s mindennek a kulcsa az ország megújítása, illetve a gazdasági növekedés. Ami nem változott, hogy a 18 perces beszéd végén a Kínát a következő öt évben vezető hét, egyforma sötét öltönyben feszítő férfi, a KKP politikai bizottsága állandó bizottságának tagjai szó nélkül kivonultak, és egyiküknek sem lehetett kérdést feltenni.

A korrupciót egyenesen a párt jövőjére leselkedő legnagyobb veszélynek nevezte a XVIII. kongresszuson mondott nyitó- – számára a búcsút jelentő – beszédében Hu. A legitimációs problémát egyszerre jelentik a vidéken a földeket erővel lefoglaló helyi pártkáderek túlkapásai, a KKP minden szintjén egyre inkább jellemző sógorság-komaság szövevénye és a párt csúcsain is létező nepotizmus, illetve a legfőbb vezetők gazdagodása, amire példaként legutóbb a The New York Times amerikai napilap közölt – Pekingben dühösen valótlannak minősített – összeállítást a márciusban nyugdíjba vonuló Ven Csia-pao miniszterelnök családjának vagyonosodásáról. A korrupció pedig – érvelnek egyre többen a párton belül is – nemcsak a KKP által megőrizni óhajtott társadalmi harmóniát kezdi ki, hanem korróziós hatásával a gazdasági viszonyokat is torzítja.

Márpedig az új kínai vezetés megítélésének másik fontos tényezője, hogy sikerül-e fenntartani a dinamikus gazdasági növekedést. Hu tíz éve alatt a kínai GDP 1500 milliárdról 7300 milliárd dollárra hízott, az ország pedig az USA után a világ második legnagyobb gazdasági hatalmává emelkedett, amely katonai erejét is igyekszik megnőtt pénzügyi lehetőségeihez igazítani. Hszi célja, hogy a GDP 2020-ra a tíz évvel korábbi duplájára emelkedjen, ami a számítások szerint akkor sem lehetetlen, ha az idei évre várt 7,7 százalékos – ebben az évezredben a leglassúbb – növekedési ütem 5-6 százalék közé szelídül. Közgazdászok kőbe vésettnek tekintik, hogy legalább 8 százalékos tempó szükséges, ha az évente a munkaerőpiacra áramló tízmilliók számára állást – és így a pártnak társadalmi békét – akarnak teremteni, ám az egykepolitika tovagyűrűző hatása mind jobban megtizedeli a fiatalok seregét. Ami a társadalom öregedésével párhuzamosan óriási kihívást jelent a még csak szőni kezdett szociális háló számára, és ezt éppúgy Hszinek kell majd kezelnie, mint azt, hogy az exportorientált gazdaság működtetése mellett mind nagyobb szerepet adjanak a belföldi keresletnek.

A generációváltással sem változik a kínai rendszer sajátossága, az autokrata kommunista ideológia és a helyenként vad kapitalizmus összeházasítása, amire szemléltető példa volt, hogy a kongresszus zárultával a párt vezetői a küldöttek élén elénekelték az Internacionálét, majd elhajtattak a sofőr vezette fekete Audijaikkal. Hszi azonban az utóbbi időben szokatlan hatalmat kap – részleteiben még nem ismert – elképzelései valóra váltására. Hu – akinek a tudományos fejlődésről vallott nézeteit Mao Ce-tung, Teng Hsziao-ping és Csiang Cö-min meghatározónak minősített gondolatai mellé emelték a pártalkotmányba – ugyanis nemcsak a pártfőtitkári és az államfői posztot adja át utódjának, hanem a KKP katonai bizottságának elnöki tisztét is, ami a hadsereg főparancsnokságát jelenti. Az első, 2002-ben lezajlott ütemezett hatalomváltást követően Csiang még két évig megtartotta ezt a pozíciót, s ezzel közvetlen beleszólását az ország vezetésébe.

A 86 éves Csiang a kongresszus előtt aktivizálódott, és az ő színfalak mögötti sakkhúzásainak tulajdonítják, hogy az új állandó bizottságban Hszi hiába csak első az egyenlők között, magabiztos többsége van. A Kínát egyfajta igazgatótanácsként irányító hétfős testületben a főtitkáron kívül még négyen tartoznak az egykori pártvezetők leszármazottainak vörös hercegekként emlegetett csoportjába, amely mára összefonódott az 1989-es Tienanmen téri vérengzés idején a párt élére került Csiang vezette sanghaji frakcióval.

Az állandó bizottságban a Hu fémjelezte ágat – amelynek tagjai a párt ifjúsági szervezetén keresztül jutottak magasra – csak Li Ko-csiang, a miniszterelnöki poszt várományosa, illetve a feltehetően az agitációs és propagandamunkáért felelős Liu Jün-san képviseli. A lapokat azonban csak öt évre osztották le, a KKP következő, 2017-es kongresszusára Hszi és Li kivételével a testület többi tagja betölti a 68. életévét, azaz nem választható újra. Vagyis öt új ember jöhet, akik között a menetrend szerint ott lesz az a páros is, amelyik 2022–2023-ban a pártfőtitkár-államfői, illetve a miniszterelnöki székbe ül majd. Az elemzők már meg is találták a jelölteket az egyaránt 49 éves Hu Csun-hua, illetve Szun Cseng-caj személyében, akik a 25 fős politikai bizottság legfiatalabb tagjai, a gazdasági reformok 1980-as évekbeli kiteljesedésekor még egyetemi tanulmányaikat folytatták, s ha az előjelek igazak, rövidesen fontos tartományok párttitkári pozícióit kapják.

NAGY GÁBOR

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
14,5 milliárd forinttól eshet el Magyarország Donald Trump miatt

14,5 milliárd forinttól eshet el Magyarország Donald Trump miatt

Diana Ross is megvédte a pedofíliával vádolt Michael Jacksont

Diana Ross is megvédte a pedofíliával vádolt Michael Jacksont

Megvan Baló György temetésének időpontja

Megvan Baló György temetésének időpontja

Bedrogozva loptak autót a váci fiatalok, aztán árokba borultak

Bedrogozva loptak autót a váci fiatalok, aztán árokba borultak

Továbbra sem tudni, mivel mérgezték meg a Berlusconi ellen tanúskodó modellt

Továbbra sem tudni, mivel mérgezték meg a Berlusconi ellen tanúskodó modellt

Kommandósok hozták a bíróságra az Iszlám Állam tagját, elrendelték a letartóztatást

Kommandósok hozták a bíróságra az Iszlám Állam tagját, elrendelték a letartóztatást