szerző:
Németh András

Maffiaháború törhet ki az Oroszországban aktív bűnözői csoportok között, miután Moszkvában agyonlőtték az alvilág koronázatlan királyát, Aszlan Uszojant.

A bérgyilkosok ezüstszínű Mercedesben vártak Asztamur Gulijára, s amint a 31 éves maffiavezér kilépett a Szuhumi belvárosában lévő épület ajtaján, a géppisztolyosok szitává lőtték. Gulija a kedvenc éttermének kapujában halt meg, csakúgy, mint néhány nappal korábban fő ellenfele, a 75 éves Aszlan Uszojan, a legbefolyásosabb oroszországi keresztapa. A Gulija elleni múlt heti merénylet időzítése aligha volt véletlen, a lövések a Moszkva belvárosában leterített Uszojan temetésének napján dördültek el.

A főként játéktermek üzemeltetéséből, illetve kábítószer- és fegyverkereskedelemből élő Uszojan kivégzése véres maffiaháborúhoz vezethet, hiszen a „Haszan nagyapóként” ismert keresztapa még a szovjet időkben létrejött „régi gárdát” képviselte, míg Gulija a szervezett alvilág fiatalabb generációját vezette. Az „öregek” gyengülőben vannak ugyan, ám ahogy a főnök halálára adott gyors válasz is mutatja, még mindig komoly erejük van. „Ha Haszan simán visszavonult volna, minden rendben lenne. Viszont lelőtték, ami azt jelenti, hogy új királyt kell választani. Ha a leendő fővezér békés lesz, akkor a maffia a korábbiakhoz hasonlóan folytatja kirablásunkat, ha viszont harcolni akar, akkor elkerülhetetlen lesz a vérontás” – írta elemzésében a moszkvai Novaja Gazeta című napilap oknyomozó újságírója, Szergej Kanyev. Hatalmas a tét a szervezett alvilág számára: hagyományosan kedveli a pénzmosásra kiválóan alkalmas építőipart, s ahogy közeledik a 2014-es téli olimpia nyitónapja Szocsiban, úgy éleződik a stadionok és egyéb létesítmények kivitelezésében részt vevők közötti harc.

Uszojan, aki 1998-ban és 2010-ben túlélt egy-egy merényletkísérletet, az után vesztette életét, hogy az ellene szövetkező oroszországi – leginkább grúz és csecsen származású – keresztapák tavaly év végi, Abu-Dzabiban tartott tanácskozásán Guliját választották meg fővezérüknek. Az alvilág vezetői Uszojan halála után is összegyűltek, ám az egyik moszkvai külvárosban rendezett találkozót megzavarta a rendőrség, és letartóztatott 23 maffiózót. Az őrizetbe vételek nem jelentik azt, hogy az állam minden eszközzel harcolna az alvilág ellen. Sőt több jel arra utal, hogy a maffia összefonódott a politikai és gazdasági elittel.

José Grinda González spanyol ügyész – aki tíz éve küzd az ibériai országba beszivárgott orosz maffiózók ellen, s a nevéhez fűződik az egyik keresztapa, Zahar Kalasov rács mögé juttatása – úgy vélekedett, Oroszország olyan virtuális maffiaállammá vált, ahol a rendvédelmi szervek támogatják a bűnözői csoportokat, amelyek cserébe elvégzik az állam által nem vállalható piszkos munkákat. Példaként a törökországi kurdoknak állítólag szállított orosz fegyverek ügyét említette, s hozzátette: valószínűleg a 2009-ben fegyvercsempészeten ért orosz Arctic Sea hajó is az orosz állam és a bűnözői körök közötti együttműködés részeként próbálta meg eljuttatni veszélyes terhét egy afrikai vagy egy közel-keleti országba. Szerinte az sem kizárt, hogy Alekszandr Litvinyenko egykori orosz állambiztonsági tisztnek azért kellett meghalnia 2006-ban Londonban, mert többször is találkozott a spanyol igazságszolgáltatás képviselőivel, s elárulta, hogy az Ibériai-félszigeten tevékenykedő orosz nehézfiúk milyen kapcsolatban állnak a moszkvai titkosszolgálatokkal.

Az is a szoros kapcsolatok létére utal, hogy amikor 2006-ban Moszkvában merénylet áldozatává vált a legismertebb helyi oknyomozó újságíró, Anna Politkovszkaja, a hatóságok egy maffiához köthető bérgyilkos mellett az orosz titkosszolgálat egyik tisztjét, valamint több rendőrt is őrizetbe vettek. A bizonyítékok ellenére a mai napig nem született jogerős ítélet, Moszkvában jelenleg is tart az új tárgyalás előkészítése. Szintén sokatmondó, hogy az egyik moszkvai illegális kaszinó üzemeltetője nemrég elismerte, az utóbbi években nyeresége nyolcvan százalékát, 5,6 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett ki az ügyészi hivatalnak és a rendőrségnek, s cserébe a hasonló vállalkozásoktól védelmi pénzt szedő maffia messziről elkerülte.

A Szovjetunió valamennyi volt tagköztársaságában aktív posztszovjet maffia a birodalom felbomlásakor erősödött meg. Az 1980-as évek közepén csupán nyolcszáz bűnözői csoportot tartottak számon, ám Mihail Gorbacsov országlásának idején már hatezret. Az 1990-es évek közepén nyolcezer, egyenként ötven és ezer közti tagot számláló bűnszövetkezet működött a posztszovjet térségben, s akkori becslések szerint a magáncégek negyven, az állami vállalatok hatvan százalékát tartották az ellenőrzésük alatt. Mindennaposak voltak a véres utcai leszámolások, s az oroszországi csoportok fokozatosan kiterjesztették befolyásukat Nyugat-Európára, az USA-ra és Izraelre is. Utóbbiba néhány év alatt négymilliárd dollárnyi tisztára mosott orosz feketepénz áramlott be.

Mostanáig – legalábbis a felszínen – megváltozott a helyzet. A leszámolások megritkultak, s ha egymásnak esnek is a klánok, ritka az olyan eset, amikor ártatlanok is életüket vesztik a tűzharcban. Az egykori maffiózók jó része a legális gazdaságba vitte át vagyonát, és a feltörekvő ifjak – szakítva a puritánságot követelő régi illemkódex előírásaival – látványosan mutogatni akarják gazdagságukat.

NÉMETH ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Öt napjuk maradt az olasz pártoknak, hogy kormányt alakítsanak

Öt napjuk maradt az olasz pártoknak, hogy kormányt alakítsanak

Megszüntetné a panelházak szemétledobóit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete

Megszüntetné a panelházak szemétledobóit a Magyar Közös Képviselők Egyesülete

Napon hagytak egy kikötött kutyát, belepusztult

Napon hagytak egy kikötött kutyát, belepusztult

Ötszáz körbála ég Hortobágynál

Ötszáz körbála ég Hortobágynál

A kormány rá akar venni bennünket, hogy együnk több dinnyét

A kormány rá akar venni bennünket, hogy együnk több dinnyét

Meglepő módon is betehet az emberiségnek a légszennyezettség

Meglepő módon is betehet az emberiségnek a légszennyezettség