szerző:
HVG

Viszonylag életképes kormányzást vár a hétvégi olaszországi választás után James Walston, a Római Amerikai Egyetem professzora.

– Mennyire lenne képes együttműködni a választás esélyesének tartott baloldali Pier Luigi Bersani és valószínű partnere, Mario Monti leköszönő centrista kormányfő?

– Ha nem is értenek mindenben egyet, hasonló a programjuk. Bersani gazdaságilag inkább liberális, de akkor is szüksége lesz Montira, ha a parlament mindkét házában többséget szerez, mert Monti bizalmat teremt a nemzetközi pénzpiacokon és az európai intézményekben. A baloldal baloldalával, Nichi Vendola ökopártjával lehet baj, amely Monti számos reformtörekvésével nem ért egyet. De talán nem ismétli magát a történelem: Fausto Bertinotti, a neokommunisták vezetője 1998-ban megbuktatta Romano Prodi baloldali kormányát. Vendola pragmatikus politikus, és most mindenki óvatos lesz, hogy fel ne boruljon a csónak.

– Mennyire lehet stabil egy esetleges balközép kormány?

– Törékeny lesz, de nem instabil. Sokakkal ellentétben úgy vélem, hosszabb ideig ki fog tartani. Az utolsó napokban a kis pártok veszítenek vonzerejükből, mert a bizonytalan szavazók megpróbálják maximalizálni voksaik értékét, és inkább valamelyik nagyobb pártot, szövetséget támogatják majd.

– Az együttműködést elutasító, Beppe Grillo vezette elitellenes mozgalomra adott szavazatok elveszni látszanak?

– A mozgalom is eltűnhet, ha nem tud pártként szerveződni. Az utcán lehetett sikeres, de szervezet nélkül a parlamentben nem. Ki kell találni, hogyan döntsenek és szavazzanak a különféle kérdésekben, miként nyújtsanak be javaslatot. Egyelőre senki sem tudja, mit fognak csinálni a parlamentben. Mindig voltak Beppéhez hasonló figurák az olasz politikában, kezdve a Guglielmo Giannini által 1946-ban létrehozott Minden ember mozgalmától, amely a következő választáson ki is esett a parlamentből. Grillo annyiban kétségtelenül más, hogy most sokakat megérintett.

– Mi lehet a titka a felmérések szerint második helyre feljött Silvio Berlusconi volt kormányfőnek?

– Igen meggyőző szereplő, még akkor is, amikor ellentmondásos dolgokat beszél. Karácsony előtt a jobbközép megosztott volt, de Berlusconinak megint sikerült egyesítenie. Életstílusa is sokaknak vonzó. Hiába öregszik, egyre több a haja, egyre kevesebb a ránca, és egyre több a barátnője. Személyes vonzereje, pénzügyi forrásai, médiabirodalma és az ellenzék megosztottsága együtt kínálja neki a mozgásteret. Sokan azért szavaznak a konzervatívokra, mert félnek a kommunistáktól, ahogyan sokan a baloldalt nevezik. Berlusconi azért akar a politikában maradni, hogy befolyásolni tudja büntetőügyeit, védhesse vagyonát. Kétlem, hogy megnyerné a választást, de hangos lesz tőle a parlament.

– Hogyan értékelhető Monti kormányfői ténykedése?

– Sikerült csökkentenie a német és az olasz államkötvények hozamai közti különbséget, és az eddigi reformjai révén a gazdaság jövőre növekedésnek indulhat.

– Mitől beteg a húsz éve alig bővülő olasz gazdaság?

– Versenyképességének elvesztése nem a válság következménye, nem volt lufi, mint például az íreknél. A bankok – a Monte dei Paschit kivéve – elég stabilak. A probléma a hatalmas adósság és a rugalmasság hiánya, ami gátolja a növekedést. Az egyik feladat az igazságszolgáltatás reformja. Nem lehet úgy vállalkozni, üzletet kötni, hogy még kisebb vitás ügyek sem oldódnak meg belátható időn belül, a bírósági tárgyalások éveken át elhúzódnak. A másik a bürokrácia egyszerűsítése. A British Gas például 11 éven át küzdött, hogy Dél-Olaszországban cseppfolyósított gáz fogadására terminált építsen, mígnem tavaly elállt a több milliárd dolláros beruházástól. De saját példát is tudok mondani: a lakóházunkban három éven át hiába próbálkoztunk liftet beszereltetni, nem kaptunk engedélyt. Egy vállalkozás indítása Olaszországban hosszabb, mint bármelyik más EU-tagállamban.

– Holott Olaszország a családi vállalkozások hazája.

– Évtizedeken át az olasz gazdaság motorja a kis- és közepes vállalkozói szféra volt. Ezek az 1990-es évekig jól működtek, de a kínai és az indiai konkurencia miatt elvesztették versenyképességüket. Az olasz cégek többsége 20–100 főt foglalkoztat, kevesebb a nagyvállalat, mint más nyugat-európai országban. Márpedig a kicsiknek nincs elég vezetési tapasztalatuk és pénzügyi erejük, hogy tartsák a tempót.

– Mennyire számít a munkaerőpiac túlzott merevsége?

– A különféle szakmák védik magukat, egy taxiengedély például 100 ezer euróba kerül. De Monti igyekezett megtalálni a középutat a munkahely megtartásának biztonsága és a rugalmasság között. Már nem az a helyzet, hogy ha valakit alkalmaznak, élete végéig állásban marad.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Trump megnyugtatta a grönlandiakat, nem épít hatvanemeletes szállodát

Trump megnyugtatta a grönlandiakat, nem épít hatvanemeletes szállodát

Megkerülte a Napot a Tesla autója

Megkerülte a Napot a Tesla autója

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

Bepánikolt kamionos állt keresztbe az M43-as autópályán

Tovább emelkedett a romániai kórházi vérengzés halálos áldozatainak száma

Tovább emelkedett a romániai kórházi vérengzés halálos áldozatainak száma

Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát

Kaposvár és Pécs is akarja magának az M9-es autópályát