szerző:
HVG

Katasztrófa vagy megújulás vár-e Olaszországra? – kérdik elemzők a patthelyzetet teremtő parlamenti választás után. Úgy fest, hogy az ország sorsa a komikusból politikussá lett Beppe Grillo, illetve az általa vezetett Ötcsillagos Mozgalom kezében van. Miután kiderült, hogy az alsóházban többséget szerzett Pier Luigi Bersani baloldali blokkja elutasította a nagykoalíciót Silvio Berlusconi jobbközép szövetségével, és Grillo senkivel sem óhajt formálisan kormányra lépni, a két legnyilvánvalóbb megoldás lekerült a napirendről. Giorgio Napolitano köztársasági elnök kizárta az újabb választást, így az egyetlen út, hogy Bersani kisebbségi – vagy ahogy ő fogalmazott, korlátozott célú – kormányt alakít. De szüksége lesz külső segítségre, hiszen a szenátusban a baloldal nem szerzett többséget. Túl azon, hogy a támogatást minden törvény esetében külön ki kell alkudnia, kérdés, az új kabinet kitől kap majd bizalmat, hogy egyáltalán megkezdhesse működését. De még mielőtt az államfő hozzáfoghatna a kormányalakítással kapcsolatos egyeztetésekhez, a parlament mindkét házának elnököt kell választania.

A politikai bénultság mellett a bizonytalanságot fokozzák a voksok negyedét besöprő, elitellenes Grillo-féle mozgalom elképzelései. A választási rendszer reformjával Grillo is egyetért, hiszen a rendszerbe kódolva van a kormányozhatatlanság. A győztes az alsóházban a többséghez szükséges plusz helyeket kap, de a szenátusban a prémiumrendszer régiónként jutalmaz, vagyis korántsem garantált, hogy ugyanaz a párt vagy tömörülés mindkét házban többségbe kerüljön. Ez persze sok más országban sincs így, de a mai olaszországi helyzetben a rendszer patthelyzetet teremtett.

Az európai válságkezelésbe és megszorításokba belefáradt, a korrupt és drága olasz államból kiábrándult szavazók Grillo táborába állva radikális változásokért kiáltanak. A komikus-politikus az euróval vagy az olasz adóssággal kapcsolatos unortodox elképzelései mellett azt is követeli, hogy valamennyi törvényhozóra terjesszék ki a saját mozgalmának képviselői és szenátorai által vállalt korlátozásokat. Az utóbbiak többek között csak két mandátumot vállalhatnak, fizetésük kis részét tarthatják meg – a nagyobb részét munkahelyteremtést vállaló kis- és közepes vállalkozások számára létrehozandó alapba fizetnék be –, nem vehetnek igénybe szolgálati autót. Kérdés, hogy a csalódott szavazóknak tetsző lépések mögött van-e komoly gazdasági és társadalmi program, és képes-e a mozgalom azt végrehajtani, intézményes felelősséget vállalni, vagy a mostani győzelemmel – netán a Grillo szerint fél év múlva óhatatlanul bekövetkező újabb választáson szerzett abszolút többséggel – ki is fullad a forradalmi lendület.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Vér folyt a Ryanair Glasgow–Tenerife-járatán – videó

Vér folyt a Ryanair Glasgow–Tenerife-járatán – videó

Partizánakcióznak a magán-tankönyvkiadók

Partizánakcióznak a magán-tankönyvkiadók

Iszlamisták támadtak mali kormánykatonákra

Iszlamisták támadtak mali kormánykatonákra

Kérni fogják a britek a Brexit elhalasztását

Kérni fogják a britek a Brexit elhalasztását

Minden kiszivárgott a Huawei ütős új telefonjairól – infók, fotók, videók

Minden kiszivárgott a Huawei ütős új telefonjairól – infók, fotók, videók

Kezdenek ellszállni a casco díjak: 100 ezer forint az átlagár

Kezdenek ellszállni a casco díjak: 100 ezer forint az átlagár