Gál Krisztián
Gál Krisztián

A külvilágban, különösen az USA-ban, és az ellenség szabotázsában keresi Venezuela gondjainak okát a chávezi örökséggel nehezen birkózó Nicolás Maduro elnök.

Hugo Chávez néhai venezuelai vezető egyik legnagyobb hibája az általa kijelölt utód alkalmatlansága – vélekednek Caracasban egyre többen arról, miképpen őrzi a bolívari forradalom lángját Nicolás Maduro, az ország elnöke. Az idén márciusban rákbetegségben elhunyt Chávez utolsó elnökválasztási győzelmének hétfői első évfordulóján a volt államfő hívei az utcára vonultak ugyan, előtte pedig a tévé a katonatisztből lett populista politikus legemlékezetesebb televíziós megjelenéseiből válogatott, ám kritikusai szerint ez is csak arra volt jó, hogy kitűnjön, milyen szürke egyéniség Maduro a nagy elődhöz képest.

Ami nem változott, hogy az ország bajaiért, az áruhiányért és az elszabadult inflációért „a bolívari szocializmus belső és külső ellenségei a hibásak”. Maduro kezdetként már Chávez halála napján kiutasított két amerikai diplomatát – mondván, közük volt a vezető halálához –, őket október elején újabb három követte, akik a hivatalos indoklás szerint a venezuelai szélsőjobboldallal karöltve a gazdaság megbénításán dolgoztak. Mindez része Maduro azon elméletének, hogy Washington „Teljes összeomlás” néven titkos összeesküvést szervez Venezuela térdre kényszerítésére. Az elnök úgy gondolja, az ország nagy részét megbénító szeptemberi áramkimaradásért éppúgy szabotázsakció a felelős, mint a tavaly az amuayi olajfinomítóban történt, negyven ember halálát okozó gázrobbanásért.

Az ellenség leleplezésére Maduro forródrótot hozott létre, amelyen a gazdaság elleni bűncselekményeket jelenthetik be a lakosok. A társadalmi elégedetlenséget látva nem kíméli az ellenzéket sem, amire Henrique Capriles – aki máig nem ismeri el, hogy áprilisban tisztességes körülmények között maradt alul az elnökválasztáson – gúnyosan megjegyezte: „Maduro eddig tizenegy összeesküvésről beszélt, amiből négy ellene irányult. Úgy tűnik, meg akarja dönteni a rekordot.” Egy újságcikkben azt olvasta az elnök fejére, hogy még a saját pártja sem bízik benne, márpedig a venezuelaiak nem engedik meg, hogy az alkalmatlansága és az őt körülvevő elit korrupciója miatt az ország a szakadékba zuhanjon. A harciasabb hang mindkét oldalon annak tulajdonítható, hogy elindult a kampány a december 8-ai helyhatósági választásokra, ahol ítéletet mondhatnak Maduro tevékenységéről.

Az amerikai és az ellenzéki kártya kijátszásával chávezi húrokat penget Maduro, és a bűnbakkeresés ezúttal is a bajokért viselt felelősség áthárítását szolgálja. Az áramkimaradások mindennapossá váltak, az infrastruktúra leromlott, a közbiztonság tragikus, Venezuela pedig Argentína társaságában a legrosszabbul teljesítő gazdaság Dél-Amerikában, miközben olajvagyona gazdagságra predesztinálná. A GDP az idén már csak 0,4 százalékkal gyarapodhat a tavalyi 5,5 százalék után, az infláció 45 százalék körüli, az egy évvel korábbi háromszorosa. Az alapvető élelmiszerek 70 százalékát importálják – sajátos módon főképp a főellenség USA-ból –, legutóbb 50 millió tekercs vécépapír behozataláról döntöttek, akadozik a gyógyszerellátás, és csökken a lakossági fogyasztás.

A gazdaságpolitika kiszámíthatatlan, és Maduro úgy szeretne túljutni a káoszon, hogy lehetőséget kér az általa vezetett Egyesült Szocialista Párt uralta parlamenttől a rendeleti kormányzásra, amivel Chávez is élt. Az elnök a kedélyek csillapítására a múlt szombaton 10 százalékos béremelést ígért a közalkalmazottaknak, a vállalatoknak pedig azt, hogy enyhíti az őket sújtó valutahiányt. Utóbbi miatt a feketepiacon az amerikai dollár árfolyama már a hivatalos kurzus hétszeresére ugrott. Megoldásként Maduro bejelentette a párhuzamos valuták létrehozásának tervét. Az egyiket a Cadivi nevű állami testület, a másikat a központi bank felügyelné, de a részletek egyelőre nem világosak.

Az állami olajtársaság (PDVSA) exportja 7,5 százalékkal csökkent, ami súlyos érvágás az országnak, hiszen a kivitel 95 százalékát a fekete arany adja. A fő felvevőpiac változatlanul az USA, és a „nagy ellenségtől” származó valuta létfontosságú Venezuela számára, amely ebből finanszírozza importját és törleszti adósságait. A mérleget rontja, hogy Venezuela továbbra is olcsón, bartermegállapodásban juttat olajat Kubának, ahonnan tanárokat és orvosokat kap cserébe. Ennek is tulajdonítják, hogy a kézivezérelt PDVSA adósságállománya eléri a 40 milliárd dollárt.

A gazdasági bajokra megoldás lenne a valutaleértékelés, de ez további inflációt, magasabb árakat jelentene, ami a helyhatósági választások előtt veszélyesnek bizonyulna. Madurónak már csak azért is óvatosnak kell lennie és népszerű intézkedéseket hoznia, mert az ellenzék – amelynek vezetőjeként Capriles csupán 1,5 százalékponttal kapott ki áprilisban – meg akarja mutatni az erejét. A korrupcióellenes küzdelmet is a zászlajára tűző Madurónak – aki egy interjúban azt mondta, létrehozott egy titkos vizsgálócsoportot, és megvannak az első eredmények – a saját politikai bázisát is erősítenie kell. Pártján belül vannak, akik pragmatikus változásokat sürgetnek, mások a bolívari forradalmat vinnék tovább, és szorosabbra fűznék a kapcsolatot Kubával. A katonák is nagyobb beleszólást követelnek, ezért a buszsofőrből lett államfőnek fel van adva a lecke, és csak egyvalamit tartanak elemzők biztosnak: ha letér a chávezi útról, az számára a politikai öngyilkossággal egyenlő.

GÁL KRISZTIÁN

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Notre-Dame székesegyházról tett közzé 360 fokban mozgatható videót a BBC

A Notre-Dame székesegyházról tett közzé 360 fokban mozgatható videót a BBC

Két drón is besegített a Notre-Dame oltásába

Két drón is besegített a Notre-Dame oltásába

Gulyás Gergely: Ha Orbán magánrepülővel utazik, azért fizet is

Gulyás Gergely: Ha Orbán magánrepülővel utazik, azért fizet is

Siralmas tesztek: egy-két nap alatt megadta magát a Samsung összehajtható telefonjának képernyője

Siralmas tesztek: egy-két nap alatt megadta magát a Samsung összehajtható telefonjának képernyője

Gigantikus művészeti installációba burkolták a Bécsi Városházát

Gigantikus művészeti installációba burkolták a Bécsi Városházát

Tarlós: Nem mondhatom, hogy nem lesz dugódíj

Tarlós: Nem mondhatom, hogy nem lesz dugódíj