szerző:
HVG

Megmenekült az olasz nagykoalíció Silvio Berlusconi pártjának lázadói segítségével, de stabil kormány és reformok hiányában a gazdaság vegetálásra van ítélve.

Megpecsételődhet Silvio Berlusconi sorsa, miután kezdetét vette a folyamat, amelyben a többszörös volt olasz kormányfőt megfoszthatják szenátori mandátumától. Mégpedig azzal, hogy a parlament felsőházának illetékes bizottsága a 77. születésnapját a minap ünneplő Berlusconi kiebrudalásáról döntött, mert a politikust augusztusban jogerős ítéletben adócsalás vádjával egy év börtönre ítélték, ami házi őrizettel vagy közmunkával kiváltható. A szenátus egésze is valószínűleg meg fogja szavazni a mandátum elvételét, az ügyvédje szerint a közmunkát választó Berlusconi azonban egyelőre minden olyan feltételezést elhesseget, hogy ezzel pont kerül politikai karrierjének a végére is.

Pedig az olasz politikai élet utóbbi két évtizedét meghatározó Berlusconi a múlt héten megalázó vereséget szenvedett. A volt kormányfő – formálisan az áfaemelés körüli viták, ám a kommentárok szerint inkább a jogerős büntetés miatt – meg akarta buktatni az Enrico Letta vezette koalíciós kormányt. De hiába hívta vissza öt miniszterét, az általa vezetett Szabadság Népe (PdL) pártban több szenátor is fellázadt. Az olasz médiában komoly érdekeltségekkel bíró politikus ezúttal elszámította magát, és meghátrálásra kényszerült. A szenátusi bizalmi szavazás előtt a kormány támogatására szólított fel – egy nappal az után, hogy hiteltelenséggel vádolta Letta kabinetjét.

A legfájdalmasabb Berlusconi számára az lehetett, hogy a rebellis szenátorok élére a leghűségesebb politikai támogatójának tartott Angelino Alfano állt, aki a belügyi tárca vezetőjeként egyike volt a kabinetből visszarendelt minisztereknek. A Szicíliából származó kereszténydemokrata politikus lojalitását egyesek már-már szolgai engedelmességnek nevezték, pálfordulását ezért nemcsak meglepőnek, de az olasz politika jövőjét befolyásoló cselekedetnek is tartják. Alfano áruló – írta a Berlusconi család befolyása alatt álló Il Giornale napilap, párhuzamot vonva Brutusszal, aki az ókori Rómában a hadvezér-politikus nevelt fiaként adta meg a kegyelemdöfést Julius Caesarnak.

A Berlusconi politikai utódjának tartott, magát mérsékeltnek és a PdL nyugalmat árasztó arcának tekintő Alfanónak bizonyítania kell rátermettségét. Könnyen lehet, hogy a jogász Alfano új pártot alapít a PdL galambjaival, a héják pedig csatasorban vonulnak majd Berlusconi első és nemrég újjáélesztett Forza Italia (Hajrá, Olaszország!) formációjában. Kérdés, mekkora támogatottságot kap Alfano, aki a legutóbbi, februári választási kampányban nem igazán tündökölt, és a hajrában helyére állt Berlusconi vert helyzetből végül majdnem győzelemre vitte a pártot.

Jelzésértékű, hogy a PdL szavazói körében készült friss felmérés szerint a megkérdezettek 61 százaléka a Letta-kormány támogatója, 51 százaléka pedig Berlusconi helyett új vezető megválasztása mellett állt ki. Ami pedig az országos erőviszonyokat illeti, a közvélemény-kutatások nem mutatnak különösebb elmozdulást, így várhatóan egy új választás sem hozna stabil parlamentet. Giorgio Napolitano köztársasági elnök jelezte is, hogy csak a legvégső esetben ír ki új szavazást. Akad, aki azt jósolja, hogy jövőre megint az urnákhoz szólítják az olaszokat, mivel a jobboldali PdL és a Letta vezette Demokrata Párt (PD) is rendkívül megosztott. De talán nemzedékváltásra kerül sor az olasz politikában, hiszen Alfano 42, Letta 47, a PD emelkedő csillaga, Matteo Renzi pedig 38 éves.

Addig is azonban Letta kénytelen arra a pártra számítani, amely a múlt héten majdnem megbuktatta. A kormányválság miatt befagyott gazdasági reformok szükségessége égetőbb, mint valaha. Fabrizio Saccomanni gazdasági miniszter várhatóan már a héten szükségjavaslatokkal áll elő, hogy az idei állami költségvetés hiánya az EU által kívánatosnak tartott 3 százalék alatt maradjon. Ehhez mindenképp szükséges a 21-ről 22 százalékra emelt áfa, és az ingatlanadó decemberben várható második részlete. Az utóbbi eltörlésére a jobboldal követelésének megfelelően tett ígéretét Letta szívesen elfelejtené. És akkor még szó sem esett azokról a várt szerkezeti – munkaerő-piaci, oktatási, igazságügyi – reformokról, amelyekkel az áprilisban hivatalba lépett kormány adós maradt. A helyzet nem javul, a gazdaság az idén 1,8 százalékkal zsugorodik, az államadósság – új rekordot döntve – eléri a GDP 132 százalékát. A munkanélküliség 12 százalékos, a fiatalok körében 40 felé közelít.

A lakosságtól újabb és újabb áldozatokat követelő kormány és a politikai osztály elleni általános ellenszenvet csak növelik az elit kiváltságai. Szeptemberben például az borzolta a kedélyeket, hogy a 75 éves Giuliano Amato kétszeres volt kormányfő – akinek havi nyugdíja 31 ezer euró – alkotmánybírói kinevezésével további évi bruttó 427 ezer euró jövedelemhez jut, ráadásul ez a javadalmazás a kétszerese annak, amit az USA-ban a legfelső bíróság tagjai kapnak. A politikusok fizetése Olaszországban 60 százalékkal több, mint az európai átlag, bérezésük korlátozása az egyik kampányígérete volt a februári választáson a voksok negyedét besöprő, elitellenes és populista Ötcsillagos Mozgalomnak.

Az igazi gond, hogy az olasz gazdaság egyes vélemények szerint az összeomlás felé halad. A 2008 óta tartó krízis sokkal súlyosabb, mint az 1929–1933-as nagy gazdasági világválság volt. Az utóbbi öt évben a beruházások 27,6 százalékkal estek, szemben a nyolc évtizeddel ezelőtti 12,8 százalékkal. A két ötéves időszak GDP-csökkenése 6,9, illetve 5,1 százalék. Olaszország – amelynek feldolgozóipara Európában Németország után a második legnagyobb – elvesztette ipari termelésének 24 százalékát, amivel az 1980-as évek szintjére jutott vissza. Borúlátó értékelések szerint az Európai Központi Bank segítsége nélkül az olasz gazdaság már csődbe jutott volna, ami egyébként – véli például Nouriel Roubini amerikai közgazdász – a politikai bénultságot látva csak idő kérdése, ha elmaradnak a reformok.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Jövőre már automatikusan személyit kapnak az újszülöttek

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Meghosszabbítaná az ügyészség a terrorizmussal gyanúsított szír férfi letartóztatását

Meghosszabbítaná az ügyészség a terrorizmussal gyanúsított szír férfi letartóztatását

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát

Megjött az olcsóbb az Xbox One, de egyvalami hiányzik belőle

Megjött az olcsóbb az Xbox One, de egyvalami hiányzik belőle

Zavarja a Trónok harca brutalitása? Meglepő dolgot derítettek ki róla

Zavarja a Trónok harca brutalitása? Meglepő dolgot derítettek ki róla