szerző:
Németh András

Kiváló eredményre számíthat az EP-választáson a Geert Wilders vezette Szabadság Párt, mert Hollandiában is teret nyertek az EU-ellenes erők.

Túllőtt a célon Geert Wilders, a szélsőjobboldali holland Szabadság Párt (PVV) vezére. Hágában rendezett választási nagygyűlésén megkérdezte hallgatóságát, több vagy kevesebb marokkói bevándorlót akarnak-e látni városukban, s amikor a tömeg a „kevesebbet” szót kezdte skandálni, közölte: el fogja intézni, hogy az történjen, amit a választói akarnak. A nyíltan rasszista kijelentés azonban csak a helyszínen volt népszerű, a nagygyűlés utáni napokban lemondott tisztségéről Laurence Stassen, a PVV európai parlamenti (EP) frakciójának vezetője, s távozott több országos szintű, illetve helyi politikus is. A közvélemény-kutatások szerint a 26 hollandiai EP-képviselőt Strasbourgba küldő választók is megrettentek: a korábban elfoglalt első helyről a PVV a második-harmadik helyre esett vissza. Bár az egy hónappal ezelőtti fiaskó után a PVV ismét növelte népszerűségét, már nem biztos, hogy Wilders pártja végez az élen.

A marokkói bevándorlók ügye azért is fontos, mert ismét kiderült, hogy a 15 milliós ország EU-tagságát elutasító, PVV-t támogató holland választók jó része nem rasszista. Legfeljebb azért voksolnának Wildersre, mert ők is úgy gondolják, hogy az unió nem működik elég hatékonyan, s ezzel fékezi Hollandia fejlődését. „Saját magunk uraivá kell válnunk, saját pénzre, határokra és jövőre van szükségünk. Milliárdokat spórolhatunk, ha megszabadulunk az EU-s kötelezettségektől, s nem nekünk kell fizetnünk egyebek mellett Románia és Bulgária szociális kiadásait” – érvel Wilders.

Sok választó Wilders azon érvére is vevő, amely szerint a holland gazdaság tíz százalékkal lenne nagyobb egy évtized múlva, ha holnap kilépne az EU-ból, mint ha maradna, s közben minden háztartás tízezer eurónak megfelelő guldennel – a visszahozandó egykori saját pénzzel – lenne gazdagabb. A PVV a tanulmány megírásával a brit Capital Economics kutatóintézetet bízta meg, amely 2012-ben 250 ezer fontos közgazdasági díjat nyert el az euró fájdalommentes kivezetéséről szóló elemzéséért. Az intézet úgy véli, ha Hollandia a norvéghoz, illetve a svájcihoz hasonló szabadkereskedelmi megállapodást kötne Brüsszellel, húsz év alatt 240 milliárd eurónak megfelelő összeg maradna a nemzeti költségvetésben, mert az országnak nem kellene költenie a közös európai programokra, s jelentősen csökkennének a bevándorlókra fordított kiadások is.

A 2012-es választáson diadalt aratott koalíciós pártok – a Mark Rutte kormányfő vezette jobbközép Néppárt a Szabadságért és Demokráciáért, illetve a baloldali Munkáspárt – kettős politikával, elutasítással, illetve a kritikák kisajátításával igyekeznek visszaszorítani a két évvel ezelőtt elszenvedett súlyos vereség után talpra álló PVV-t. Jeroen Dijsselbloem pénzügyminiszter – az eurózóna pénzügyminiszteri tanácsának elnöke – arra emlékeztette honfitársait, hogy Hollandia az európai gazdaság egyik motorja, s ha kilépne az EU-ból, az ország rengeteget veszítene a kereskedelmi kedvezmények megszűnése miatt. Rutte viszont maga is belépett a bírálók sorába, s miközben kiállt az EU-tagság mellett, többször hangsúlyozta: szerényebb, józanabb és hatékonyabb EU-t akar. A kormányfő tavaly nyáron 54 pontos listán sorolta fel, mely jogköröket szeretné nemzeti hatáskörben tartani.

Nem elégedett az alapvetően ugyancsak EU-párti, ellenzéki Szocialista Párt sem, amely szerint nem jó irányba halad az EU, mert egyre több, szuperállamra emlékeztető jelet kezd viselni. Igaz, a baloldali tömörülés két évtizeddel ezelőtt is hasonló szavakkal bírálta az EU-t, amely az akkori pártvezetők szerint európai szuperállam hatalomtól megfosztott tartományává akarta tenni Hollandiát.

A közvélemény-kutatások szerint az országban továbbra is relatív többségben vannak az EU-pártiak – áprilisi felmérés szerint 45 százalék az unió mellett, 37 százalék ellene van –, a kormányban pedig csak a bent maradás mellett kiálló erők vesznek részt. Egy évtizeddel ezelőtt hasonló erőviszonyok között súlyos kudarc érte a kormányzati politikát. A kabinet támogatta ugyanis az EU-s alkotmány ratifikálását, de a 2005-ben rendezett népszavazáson részt vevők 61 százaléka nemet mondott rá. A holland – és a pár nappal korábbi francia – elutasítás halálra is ítélte az összeurópai alaptörvényt, amelynek helyébe 2009-ben a kompromisszumként még megmenthető fontos elemeket tartalmazó lisszaboni szerződés lépett.

A Franciaországban, illetve Hollandiában május végén születő eredmény ezúttal is fontos lesz Európa számára: a francia Nemzeti Front (FN) – élén Marine Le Pennel – és Wilders pártja összefogott, hogy a szélsőjobbot képviselő radikálisok uniós közpénzből finanszírozott frakciót hozhassanak létre az EP-ben, s ha mindketten jól szerepelnek, összejöhet a szükséges képviselői létszám. Amennyiben az előrejelzéseknek megfelelően hét országból összesen 38 euroszkeptikus politikus jut be az EP-be, akkor a csoport több mint kétmillió eurós támogatást kap.

A formálódó szélsőjobboldali szövetség váratlan külső eszmetársra talált az Oroszországot kormányzó Egységes Oroszország (JeR) pártban. Tavaly decemberben a JeR nevében Viktor Zubarjev parlamenti képviselő vett részt a pártcsoporthoz tartozó olasz Északi Liga által rendezett torinói konferencián. A díszvendégként felszólaló orosz politikus megerősítette, hogy sok kérdésben hasonló álláspontot foglal el Moszkva, illetve a szerinte „nemzetben, családban és vallásban gondolkodó” hét európai párt.

A választói akarat mellett a belvillongások is megakadályozhatják a frakcióalakítást: több elemző szerint aligha lehet tartós a nacionalista szervezetek nemzetközi koalíciója. A belső harcok már elkezdődtek: Marine Le Pen gyávának nevezte Nigel Farage brit euroszkeptikus vezért, aki állítólag azért nem volt hajlandó közösen kampányolni az FN-nel, mert az a múltban – Jean-Marie Le Pen pártelnöksége idején – antiszemita nézeteket vallott. Az FN–PVV-duó mindenesetre nem áll szóba az Európa-szerte szalonképtelennek számító brit Nemzeti Párttal, sem a rasszistának tartott magyar Jobbikkal, illetve a görög Arany Hajnallal, így ezek nem is lesznek tagjai az esetleges euroszkeptikus EP-frakciónak.

NÉMETH ANDRÁS

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Félbeszakadt a Savaria Karnevál a vihar miatt

Félbeszakadt a Savaria Karnevál a vihar miatt

Chile nagy része sivataggá válhat pár évtizeden belül

Chile nagy része sivataggá válhat pár évtizeden belül

Sál, sapka nem, de esernyő jól jöhet ma

Sál, sapka nem, de esernyő jól jöhet ma

Könnygázt vetettek be a G7 elleni tüntetésen Bayonne-ban

Könnygázt vetettek be a G7 elleni tüntetésen Bayonne-ban

Ferenc pápa is megszólalt az amazóniai erdőtüzek miatt

Ferenc pápa is megszólalt az amazóniai erdőtüzek miatt

Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben

Félmillióba is kerülhet, ha nem takarítja fel a kutyapiszkot Berlinben