szerző:
HVG

Hiába állapodtak meg a nagyhatalmak a múlt héten Münchenben a szíriai tűzszünetről, az legkorábban e hét második felében léphet életbe. Ám erre is vajmi kevés az esély, hiszen a megállapodást sem a szíriai kormány, sem az ellene harcoló lázadó frakciók nem írták alá. Úgy tűnik, hogy Basar Asszad szír elnök rezsimje és az azt légicsapásokkal támogató Oroszország egyelőre nem is gondolja komolyan a fegyvernyugvást. Addig semmiképpen sem, amíg az egyre inkább kirajzolódó katonai és politikai célt el nem érik. Moszkva stratégiája egyértelmű: garantálni Damaszkusz és környéke védelmét és az összefüggő területet az északi Aleppóig, valamint az alaviták hátországának számító tengerparti területekig, benne Latakia kikötővárossal. Nyilvánvaló, hogy fontos győzelem lenne Aleppónak, a kétmillió lakosával a háború előtt Szíria legnagyobb városának elfoglalása.

A hadihelyzet azonban rendkívül bonyolult. A szíriai kurdok (YPG) elfoglaltak egy légi támaszpontot Aleppótól északra, így megakadályozhatják, hogy a kormányerők teljesen elvágják a török határhoz vezető utánpótlási útvonalat. Csakhogy a lázadókat támogató Ankara ellenségként tekint a szíriai kurdokra, akiket a törökországi szeparatista Kurd Munkapárt (PKK) fiókszervezetének tart. A török hadsereg ezért aknatüzet zúdított a bázisra, követelve, hogy a kurdok vonuljanak ki onnan, és figyelmeztetve őket: „a legkeményebb válaszcsapást” kapják, ha tovább tartanak a török határ felé. Ankara és a NATO-szövetséges USA viszonyában is komoly zavart okoz a kurdkérdés. A török kormányt például felháborította, hogy egy magas rangú amerikai diplomata ellátogatott a szíriai Kobaniba, az YPG egyik fellegvárába. Tayyip Erdogan török elnököt annyira felbosszantotta a vizit, hogy közölte: az USA válasszon Törökország és a terroristák között. Közben Ankara háborús bűnökkel vádolta Oroszországot több kórház bombázása miatt, amit Moszkva kategorikusan visszautasított.

Az Iszlám Állam (IS) közelről nézi, ahogy az oroszok elsősorban a Nyugat, Törökország és Szaúd-Arábia által is támogatott lázadókat bombázzák. Egyes szakértők szerint a lázadók feletti Asszad-győzelem az IS diadalát jelentené. Hiszen ha nem marad szunnita alternatíva az alavita damaszkuszi rezsimmel szemben, akkor Törökország és Szaúd-Arábia számára az IS lesz az egyetlen lehetőség Damaszkusz ellen, ami viszont visszaüthet Oroszországnak. Az IS kötelékében és felső vezetésében szép számmal akadnak csecsenek, akik hazatérve komoly terrorveszélyt jelenthetnek Moszkva számára.

Közben a háború reménytelenül tizedeli a lakosságot. Az öt éve tartó vérfürdőben negyedmillió ember vesztette életét, és 11 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. A 23 milliós egykori lakosság fele – szír területen vagy a szomszédos országok menekülttáboraiban – segélyre szorul. Az ország kórházainak és egészségügyi intézményeinek fele nem vagy csak részlegesen működik. A háború szétverte a gazdaságot, 2014 végéig a veszteség több mint 200 milliárd dollár, ami többszöröse a 2010-es 60 milliárd dolláros éves GDP-nek. A szíriai font pedig a konfliktus kezdete óta elvesztette értéke 80 százalékát.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Szelfit kért négy srác két rappertől, erre azok szétverték őket

Szelfit kért négy srác két rappertől, erre azok szétverték őket

Ez történt: akkora hal tetemére bukkantak, hogy el sem hitték, mit látnak

Ez történt: akkora hal tetemére bukkantak, hogy el sem hitték, mit látnak

Macron nem vitte túlzásba Orbán üdvözlését Brüsszelben – videó

Macron nem vitte túlzásba Orbán üdvözlését Brüsszelben – videó

A világtól jóformán elzárt városkában épülhet a palesztin Szilícium-völgy

A világtól jóformán elzárt városkában épülhet a palesztin Szilícium-völgy

Egyirányúsítják a Pasaréti út alsó szakaszát keddtől

Egyirányúsítják a Pasaréti út alsó szakaszát keddtől

11 embert vettek elő a rendőrök a csütörtöki szlovák–magyar meccsen

11 embert vettek elő a rendőrök a csütörtöki szlovák–magyar meccsen