"Európai Enronként" bélyegezték meg a legnagyobb olasz tejipari vállalatot, a magyar piacon is meghatározó pozíciót betöltő, csődvédelem alá vont Parmalatot, amelynek vezetőit, köztük az alapító Calisto Tanzit közel 10 milliárd euróra rúgó csalással, mérleghamisítással gyanúsítják.

"Egyike vagyok azoknak, akiket a szó szoros értelmében kirabolt a Parmalat" - rohant ki Walter Toffoletto milánói hivatalnok a Reuters hírügynökség tudósítójának nyilatkozva a csalással, mérleghamisítással gyanúsított legnagyobb olasz tejipari cég vezetői, köztük az alapító, Calisto Tanzi ellen. A mérges és csalódott Toffoletto 90 ezer olasz kisbefektetőhöz hasonlóan tehetetlenül nézte végig, ahogy elértéktelenedik az a 10-15 ezer eurója, amit az utóbbi tíz év páratlan fejlődése nyomán olasz mintavállalatnak kikiáltott, máig 51 százalékban a Tanzi család tulajdonában lévő Parmalat részvényeibe, illetve kötvényeibe fektetett. "Mindenki szinte vakon bízott a Parmalatban - mesélte elkeseredetten Elma Ravizza, az egyéves gyermekét sétáltató milánói fiatalasszony, hozzátéve -, és ennek most alaposan megisszuk a levét."

Az egyes becslések szerint a mérlegében közel 10 milliárd eurónyi hiányt felhalmozott, a múlt szerda óta csődvédelem alatt álló olasz tejipari óriás - még november elején is blue chipnek tekintett - részvényeinek jegyzését meghatározatlan időre felfüggesztették, miután a fizetésképtelenség hírét követően megingott a befektetői bizalom, és drámai árfolyamzuhanás következett be: a cég piaci értéke alig 80 millió euróra, a korábbinak közel a huszadára zsugorodott. A kötvénytulajdonosok is pórul jártak: bár a pánikot kiváltó 150 millió eurót a Parmalatnak sikerült előteremtenie a két hete lejárt kötvények visszafizetésére, a fennmaradó közel 6 milliárd euró értékű, különböző lejáratú kötvényállományt a Standard & Poor's amerikai hitelminősítő intézet a bóvli kategóriába fokozta le. Ez meg is tette a hatását, a Parmalat-kötvények jelenleg névértékük ötödén cserélnek gazdát.

A parmai és a milánói ügyészség is kutakodik: közel 20 jelenlegi és egykori felső vezetővel, köztük az alapító Tanzival és három pénzügyi igazgatóval szemben folyik a vizsgálat, ám egyelőre csak halvány sejtések vannak arról, mi vezethetett a Parmalat földcsuszamlásszerű bukásához. Házkutatást tartottak a Tanzi család villájában - a 65 éves alapítót és fiát azonban nem találták otthon, egyesek úgy tudták, a botrány elől Spanyolországba utaztak. A hírek ellenére szombat este a rendőrség egy milánói utcán őrizetbe vette Tanzit, de egyelőre nem emeltek vádat ellene.

Nem sok jót sejtetnek a kezdeti vizsgálatok. A milánói, majd a parmai ügyészségen 12 órán át kihallgatott Fausto Tonna - aki 16 éven át a Parmalat pénzügyi igazgatója és Tanzi legfőbb bizalmasa volt - elismerte: a rendkívül bonyolult szervezeti struktúrában működtetett, közel 170 leányvállalattal, a Kajmán-szigeteken bejegyzett offshore cégekkel rendelkező tejipari holding mérlegeit több mint 15 éven át meghamisították, hogy eltitkolják az egyre halmozódó veszteségeket. A parmai focicsapatot birtokló Parmalattól tavaly közel félmillió eurós végkielégítéssel távozott Tonna elhárította a felelősséget, mondván, mindent a Tanzi család utasítására tett.

A módszerek széles skálán mozogtak: állítólag előfordult, hogy álszerződéseket nyújtottak be pénzintézetekhez hitelfedezetként, majd az ezek alapján folyósított hitelből finanszírozták a működési veszteségeket. Arról nem is szólva, hogy hírek szerint a valóságnak nem megfelelő mérlegadatok, pénzügyi mutatók alapján került sor kötvénykibocsátásra. Mindez a könyvvizsgálók szeme láttára: bár a Deloitte & Touche cég több ízben is jelezte - legutóbb például november elején -, hogy nincs minden rendben a tejipari konglomerátum könyvelésében, ennek semmiféle következménye nem lett. A mérleghamisítási botrány az olasz tőzsdefelügyelet, a Consob felelősségét is felveti. Felmerül ugyanis a kérdés: miként fordulhatott elő, hogy egy tőzsdei cég több mint 15 éven át valótlan pénzügyi adatokat közölhetett magáról.

A Giulio Tremonti gazdasági miniszter által - az amerikai energetikai Enron mérleghamisítására utalva - "európai Enron-ügynek" nevezett pénzügyi botrányra egy mindössze 150 millió eurónyi kötvény-visszavásárlás nyomán derült fény, e kötelezettségének ugyanis a Parmalat nem tudott eleget tenni a lejáratkor. Némi türelmi időt kért azzal, hogy mozgósítania kell a Kajmán-szigeteken lévő Epicurum alapban elhelyezett közel félmilliárd eurós befektetését, aminek viszont nem sikerült a nyomára akadni. A hírre a cég részvényeinek árfolyama összeomlott, kötvényeit visszaminősítették, ám végül banki segítséggel ki tudták fizetni a kötvényeseket. A befektetők bizalma azonban megrendült, amire rátett egy lapáttal, hogy nem sokkal ezután a Bank of America pénzintézet meghazudtolta a Parmalatot. Az olasz tejipari konglomerátum állítását cáfolva közölte, hogy a Kajmán-szigeteken bejegyzett Bonlat offshore cégnek a bank egyik fiókjában sincs számlája, ahol állítólag 3,95 milliárd eurónyi összeget helyeztek el.

A kisbefektetők és számos olasz, illetve európai pénzintézet egyedüli reménysége Enrico Bondi, akit Tanzi december közepén történt lemondásával előbb a Parmalat elnök-vezérigazgatójává, majd pedig a karácsony előtti napon elrendelt csődvédelem után csődgondnokká neveztek ki. A kilencvenes évek folyamán a csőd szélére került Ferruzzi ipari konglomerátum talpra állításával az üzleti életben hírnevet és elismerést szerzett Bondi három feladatra - a kötvénytulajdonosokkal való mielőbbi megegyezésre, a legértékesebb tevékenységnek számító tejipari ágazat megmentésére, valamint a történtek kiderítésére indított vizsgálatokban való együttműködésre - helyezi a hangsúlyt.

Az első nehézség, amivel Bondi kénytelen szembesülni, az itáliai tejtermelés 8 százalékát felvásárló Parmalat folyamatos működtetésének bizonytalansága: a dél-olaszországi tejtermelők vonakodnak tejet szállítani üzemeibe - van, ahol emiatt máris akadozik a termelés -, mert augusztus óta nem fizetett nekik, tartozása immáron 120 millió euróra rúg. Bondi azonban bizakodó: szerinte az 1961-ben indult, a hagyományosnál jóval tartósabb ultrapasztörizált tej előállítására szakosodott, agresszív terjeszkedése nyomán a világ 30 országában jelen lévő, 35 ezer alkalmazottat foglalkoztató, 7,6 milliárd eurós forgalmú vállalatóriássá vált cég alapjaiban erős, az alaptevékenységéhez nem kötődő érdekeltségek eladásával egy éven belül könnyedén talpra állítható. Mindenesetre Bondinak nem kell elsietnie a dolgot: a csődvédelem miatt a hitelezők két évig nem zaklathatják a Parmalatot, és fél év áll a rendelkezésére ahhoz, hogy az ipari minisztérium illetékeseinek benyújtsa a konglomerátum megmentésének részletes akciótervét.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nyúltetem miatt kellett lezárni a ferihegyi kifutópályát

Nyúltetem miatt kellett lezárni a ferihegyi kifutópályát

Máltán szállhatnak partra a mentőhajón rekedt menekültek

Máltán szállhatnak partra a mentőhajón rekedt menekültek

Egyetlen meccs választja már csak el Babost a US Opentől

Egyetlen meccs választja már csak el Babost a US Opentől

Megszűnik a Lokál és a Ripost kiadója

Megszűnik a Lokál és a Ripost kiadója

Baleset volt az M5-ösön - egy sávon halad a forgalom

Baleset volt az M5-ösön - egy sávon halad a forgalom

Szocialista jelölt is elindul Botka ellen Szegeden

Szocialista jelölt is elindul Botka ellen Szegeden