Európa egyik legnagyobb nehézgépipari tömörülése jön létre az orosz Objegyinyonnije Masinosztrojityelnije Zavodi és a Szilovije Masini nevű konszern napokban bejelentett összeolvadásával. Az új cég meghatározó alakja egy közismert oligarcha, Vlagyimir Potanyin lesz.

Ami nem sikerült az orosz olajiparban, az megvalósulni látszik a nehézgépgyártás terén. Miközben az október vége óta rács mögött lévő Mihail Hodorkovszkij nevével fémjelzett Jukosz az előzetes megállapodás ellenére sem falta fel a Szibnyefty olajvállalatot (HVG, 2003. december 13.), egy másik, Hodorkovszkijnál jóval lojálisabb oligarcha, Vlagyimir Potanyin elérte, amit akart. Összeolvad ugyanis az Objegyinyonnije Masinosztrojityelnije Zavodi (OMZ) és a Szilovije Masini (SZM) nevű konszern, és az új cégben az egyebek mellett az Interrosz holdingot vezető Potanyin, illetve a médiában is komoly befolyással rendelkező üzletemberhez közel álló személyek lesznek a legnagyobb tulajdonosok.

A több hónapos tárgyalássorozat után a napokban bejelentett megállapodás értelmében az OMZ hozzájut az SZM száz százalékához, cserébe az utóbbi részvényesei megkapják az előbbi papírjainak ötven százalékát. Az új cégben, az OMZ- SZM-ben az utóbbi többségi tulajdonosa, Potanyin és az Interrosz menedzsmentje 35 százalékos tulajdont kap, míg az OMZ-ben 37 százalékos hányaddal rendelkező Kaha Bendukidze 13 százalékkal részesedik majd. Bendukidze lesz az igazgatótanács elnöke, míg a vezérigazgatói tisztet az SZM jelenlegi vezérigazgatója, Jevgenyij Jakovlev tölti be. Az új vállalat a tervek szerint 2004-ben egymilliárd dollárnak megfelelő forgalmat bonyolít majd le, és az orosz piac mellett növelni kívánja külföldi eladásait is.

Elemzők szerint a 2002-t 435 millió dollárnyi forgalom mellett 39 milliós adózott nyereséggel záró OMZ és a 276 millió dollárnyi forgalmat lebonyolító, 64 milliós tiszta nyereséget termelő SZM jól kiegészítik egymást. Az OMZ ugyanis vezetőnek számít az atomerőművi, bányászati és kőolajipari nehézgépek előállításában, míg az SZM a víz- és hőerőművi turbinák legnagyobb gyártója Oroszországban. Az összeolvadás hátterében moszkvai elemzők szerint elsősorban az áll, hogy a két cég vezetői arra számítottak, az egyesülés után olyan, szinte monopolhelyzetben lévő cég jön létre, amely olcsóbban és könnyebben jut hitelekhez a tervezett fejlesztési és terjeszkedési programok megvalósításához.

Az új cég gyors növekedést tervez - jelentette ki Bendukidze több alkalommal is -, ám az OMZ-SZM egyelőre messze elmarad a Siemenshez hasonló külföldi óriások mögött. Igaz, az 1996-ban jekatyerinburgi központtal létrejött OMZ-nek más jelentős vállalatai is vannak: a céghez tartozik egyebek mellett a szverdlovszki központú Uralmas, a szentpétervári Uzsorszkije Zavodi, a Nyizsnyij Novgorod-i Krasznoje Szormovo, a volgográdi III. Internacionálé és a szentpétervári Almaz hajógyár, valamint az olajipari berendezéseket gyártó amerikai Friede and Goldman és a romániai UPET. A befektetők - bár a nagytulajdonosok egyelőre nem keresték meg a kisrészvényeseket - kedvezően fogadták az összeolvadásról szóló bejelentést: miközben az orosz tőzsde stagnált, az OMZ árfolyama húsz százalékot erősödött.

A nehézgépgyártásban meghatározó szerepet játszó új konszern létrehozását még az orosz versenyhatóságoknak is jóvá kell hagyniuk, ám elemzők szerint a piaci szereplőket is meglepő összeolvadást aligha akadályozzák meg. Főként az után nem, hogy Potanyin december elején a nyilvánosság előtt is közölte: a gazdasági bűncselekmények elkövetésével vádolt Hodorkovszkijjal ellentétben esze ágában sincs átlépni az üzleti életet és a politikát elválasztó határvonalat.

Ugyanakkor nem kizárt, hogy Bendukidze egy másik üzleti ügye lelassíthatja az összeolvadást. Az Uralmas gépgyárban ugyanis az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) emberei a napokban lefüleltek néhány alkalmazottat, akik állítólag másolatokat készítettek az üzemben őrzött tervrajzokról. A cég vezetői szerint az Uralmas nem gyárt katonai berendezéseket, és az üzem erőgépeinek tervei sem tekinthetők államtitoknak, ezért meglepő, hogy az ügyben nem a rendőrség, hanem a titkosszolgálat indított nyomozást. Elemzők szerint az FSZB azért jelent meg a színen, mert az orosz atomenergia-ügyi minisztérium és a titkosszolgálatok több vezetőjének nem tetszik, hogy Bendukidze az idén megszerezte az eddig állami tulajdonban lévő Atomsztrojekszport nevű vállalat 53,8 százalékát. "Bendukidzét folyamatosan arra kérik, hogy mondjon le a külföldi erőműveket építő, jelenleg 2,9 milliárd dolláros rendelésállománnyal rendelkező Atomsztrojekszportról, és a céget adja vissza az államnak" - állította a napokban nevük mellőzését kérő illetékesekre hivatkozva a moszkvai Gazeta napilap, amely szerint az ipari kémkedéssel kapcsolatos vizsgálat a nyomásgyakorlás új eszközének tekinthető.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon

Gázolás miatt késnek a vonatok a Budapest-Cegléd-Szolnok-Debrecen-Záhony vonalon

Továbbjutott Babos a US Open első selejtezőjéből

Továbbjutott Babos a US Open első selejtezőjéből

Vádat emeltek Simonka György fideszes politikus ellen

Vádat emeltek Simonka György fideszes politikus ellen

Ingyen utazhatnak Berlinben az iskoláskorúak

Ingyen utazhatnak Berlinben az iskoláskorúak

Túszokat ejtettek egy buszon Rio de Janeiróban

Túszokat ejtettek egy buszon Rio de Janeiróban

Több okossütő is váratlanul felforrósodott, amíg a tulajdonosok békésen aludtak

Több okossütő is váratlanul felforrósodott, amíg a tulajdonosok békésen aludtak