Az új építésű, luxuskategóriájú lakások iránti kereslet állandónak tekinthető, miközben az árak folyamatosan kúsznak felfelé.

Budapest legdrágább lakásait pillanatnyilag a budai Várban építik. Közel a Bécsi kapuhoz, az Országház utcában, a hangzatos Anjou Residence nevű két épületegyüttesben a lakások ára négyzetméterenként 800 ezer és 1,3 millió forint között mozog. A mintalakásba belépve az első pillantásra jószerével érthetetlennek tűnik, mi is kerül ennyibe, igaz, a szobabeosztástól a felszerelésig minden akár elegánsnak is tetszhet (ámbár az előbbi kapott már éles kritikát). A sokkoló ár, túl a minőségi kivitelezésen, a helyszín sajátosságaiban rejlik - világosít fel a program értékesítési vezetője, Győrffy Péter. Állítása szerint szabad telkek híján ez az utolsó lakóház-beruházás a Várnegyedben, és úgy véli, a környék ódon hangulata, valamint a lakások többségéből nyíló panoráma ugyancsak milliókat ér. A félszáz, átlagosan 110 négyzetméteres lakás műemléki szempontokat is figyelembe véve épül. A hozzájuk tartozó közösségi konditerem, bár, pezsgőfürdő, hotelszerű recepciós szolgáltatás díja beépül a közös költségbe. A beruházó Bayerische Hausbau, amelynek nevéhez itthon a MOM Park kialakítása fűződik, a föld alatti garázst a várfalon kívül építi fel, s onnan lift teremt majd összeköttetést a lakásokkal.

Jóllehet e várbéli lakások az árukkal csúcsokat döntenek, ma a luxuslakás fogalma meglehetősen eltérő tartalmakat takar. A közhiedelem hosszú ideig a magánerős családiház-építéssel társította a luxust, úgy tartotta: minden, ami nagy és drága, az a prémium kategóriába tartozik. A luxuslakásnak van néhány jól körbehatárolt jellemzője - magyarázza Tar Angelika, az Otthon Centrum II. kerületi franchise-irodájának vezetője. Nem csupán az fontos szempont, hogy a ház a felkapott, panorámás budai helyszínen épüljön, de az is, hogy korszerűen legyen felszerelve, vagy ha régi építésű, akkor a felújításkor kerüljön bele klíma, lift, úszómedence. Az újaknál lényeges, hogy a beépítés laza legyen - azaz a telekből ne vegyen el túl sokat az épület -, az ingatlant vegye körbe kert, jusson hely legalább két kocsi garazsírozásához, s az sem árt, ha a környék nyugalmas, infrastruktúrája pedig kiépített. Alapvető elvárás, hogy a lakásokban a nappali legalább 50, a konyha minimum 25 négyzetméteres legyen. Kívánalom az is, hogy a szülői háló elérje a 30 négyzetmétert, csatlakozzon hozzá külön gardrób, s alapfeltétel a lakásonkénti két fürdőszoba is. A megváltozott építészeti struktúrák és méretek mellett ugyanakkor kulcsfontosságú luxusszempont a felhasznált anyagok minősége és a magas fokú felszereltség. Győrffy Péter úgy véli, e tekintetben a hazai és a nyugati kínálat között már nincsenek nagy eltérések. Véleménye szerint a színvonalkülönbség döntően az eladás utáni szolgáltatásokban mutatkozik meg. Igaz, a luxuskategóriájúnak minősített társasházaknál már itthon is természetes a 24 órás portaszolgálat, ám Nyugaton ennél már tovább mentek, ott a lakók rendszeres takarítást, huzamosabb távollét esetén ügyintézést, díjfizetést, autómosást vehetnek igénybe az arra szakosodott cégtől.

Az ingatlanosok úgy tartják, hogy a "korlátlan üzleti lehetőségek" időszaka a kilencvenes években volt. Ez idő tájt ha valakinek volt egy valamirevaló nagyobb budai villája, s azt kiadta, más dolga nem is nagyon akadt, mint beszedni a borsos bérleti díjat. A keresletet szinte kizárólag a rendszerváltás után hirtelen nagy számban betelepedett külföldi cégek közép- és felsővezetői fűtötték, akik a hazájukban megszokott igényesebb - tehát drágább - otthonokat keresték. A kilencvenes évek végén, amikor a lakásárak megugrottak, sokan fektették pénzüket luxusingatlan-építésbe, kifejezetten bérbeadási céllal. Így aztán a korábbi luxusszűke túlkínálatba csapott át. A bérleti díjak is lezuhantak: manapság már egy jobb helyen lévő budai villa megkapható havi 150 ezerért is. Másfelől viszont a valóban luxust kínáló budai hegyvidéki társasházi lakások mostanában 650-700 ezer forintos négyzetméteráron cserélnek gazdát, vagyis az utóbbi egy évben 25-30 százalékkal drágultak. Ennek oka, hogy a panorámás telkek fogynak, áruk egyre nő, ami - a fejlesztői haszon reményében - maga után vonja a lakásárak emelkedését is.

Ami a pesti Belvárost illeti, az igazán luxusnak tekinthető kategóriában szűk a kínálat, az ilyen lakásokat viszonylag egyszerű értékesíteni. Az áremelkedés is folyamatos volt, de - jegyzi meg Valkó Dávid, az Otthon Centrum Projekt Consulting Kft. (OCPC) tanácsadója - az 1 millió forintos négyzetméterárnál is drágábban eladható lakások nemigen jelennek meg a piacon, hanem ismerősök, illetve külföldiek körében kelnek el.

Az átalakuló igények jegyében a pesti oldalon is élénkül a legdrágább lakások piaca. Elegendő csak a most formálódó Millenniumi Városközpontban épülő, két szárnyból álló, 310 lakásos Duna-Pest Rezidenciákra utalni, ahol a tetőtéri luxus (úgynevezett penthouse) lakrészeket ugyancsak 1 millió forint körüli négyzetméteráron adják. (A vállalkozói alapon épített, eleve luxusnak szánt első pesti lakásokat még a kilencvenes évek elején húzták fel, az akkor 17 és 38 millió forint között kínált 82-200 négyzetméteres otthonok ára hihetetlenül soknak tűnt az átlagoshoz képest.) Az amerikai-izraeli hátterű Autóker Holding Rt. a Király utcában tervez exkluzív, tetőkertes lakásokat, miközben a Foka-öbölben, a Duna-parton 5 ezer - az átlagosnál színvonalasabb - otthon építését készítik elő. A 10 milliárd forint nagyságrendű mamutberuházás keretében egyebek között mediterrán hangulatúnak ígért csónakkikötő épül, az ultramodernnek beharangozott negyedet külön e célra létesített hő- és telefonszolgáltatóval akarják ellátni.

A Duna budai oldalán viszont az eddig a középkategóriás házépítésben tevékenykedő Mester Nívó Kft. vágott bele luxusberuházásba. 7200 négyzetméteres telken - az egykori Gázművek területén, a Graphisoft irodapark tőszomszédságában - laza, telepszerű beépítéssel öt lakóház készül, épületenként 11 lakással. Az árak négyzetméterenként félmillió forint körül vannak. A teljesen körbezárt villanegyed lakóinak biztonságát beléptető rendszerrel védik, s a tervekben az is szerepel, hogy a környék rendben tartására külön parkőrcéget hoznak létre.

Mindent összevetve a valóban jó minőségű, drága új ingatlanok iránti kereslet, ha szűk sávban is, de folyamatosan nő - hangsúlyozza Gerő András, az OCPC vezetője. Rövid távon az is befolyásolja az ármozgásokat, hogy miután a lakásvásárlásokat segítő állami kamattámogatásokat a használtakra is kiterjesztették, némi árközeledés mehet végbe a régi és az új luxusingatlanok között is. Az a döntés viszont, hogy 2004-től az építési telek ára után is kell áfát fizetni, a luxusingatlanok átlagosnál nagyobb mérvű áremelkedését vonhatja maga után, mivel ezeknél a telekhányad is nagyobb az átlagosnál. A luxusfronton ugyanakkor még nagy (ár)tartalékok vannak - állítja Petrovszky Gábor, az Ingatlanbank-Petrocartel International szakértője. Véleménye szerint a mai magyar lakóháztervezés - különösen a belsőépítészetben - konzervatív, aminek egyebek között az is az oka, hogy az igazán nívós lakásokhoz viszonyítva szűk a fizetőképes kereslet. Megemlíti, hogy kerültek már forgalomba négyzetméterenként 2 millió forintos árú ingatlanok is, de ezek helyét ugyanúgy mélyen titkolják, mint az ötös lottó nyerteseinek a nevét.

HEIMER GYÖRGY, TÖRTEI-TAKÁCS KRISZTA

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
900 ezer forint az a speciális kerekesszék, amivel segíteni lehetne egy súlyos sérült fiún

900 ezer forint az a speciális kerekesszék, amivel segíteni lehetne egy súlyos sérült fiún

És akkor kiderült, mi is az igazság a magyar gazdaságról

És akkor kiderült, mi is az igazság a magyar gazdaságról

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Elárulja az okosóra, ha valakinél megkezdődött az elbutulás?

Életet mentettek Csepelen a rendőrök

Életet mentettek Csepelen a rendőrök

125 embert igazoltattak a rendőrök egy angyalföldi illegális gyorsulási versenyen

125 embert igazoltattak a rendőrök egy angyalföldi illegális gyorsulási versenyen

Merjünk kicsit álmodni: Z4-es BMW-ket eresztettünk össze egy spéci Mazda MX-5-tel

Merjünk kicsit álmodni: Z4-es BMW-ket eresztettünk össze egy spéci Mazda MX-5-tel