Heteken belül uniós pályázati lehetőségek tömege áraszthatja el a szinte mit sem sejtő iskolákat, egyetemeket, tanárképző intézeteket. A Nemzeti Fejlesztési Tervben (brüsszeli és honi bürokratanyelven) lefektetett oktatási programokra 2008 végéig mintegy 270 millió euró áll rendelkezésre, melynek háromnegyedét az unió állja.

Már nem sokat kell aludniuk az olyan iskolaigazgatóknak, tanároknak, akik például új szakképzési módszertan kidolgozására éreznek késztetést, vagy briliáns ötletük van a diszlexiás diákok írásoktatásának megkönnyítésére, ám eddig - pénz hiányában - nem tudták megvalósítani elképzeléseiket. Ha egyelőre nem is hallottak róla - márpedig a HVG szúrópróbaszerű vizsgálata szerint jellemzően ez a helyzet -, a segítség karnyújtásnyira lehet. Néhány héten belül, de legkésőbb március végéig kiírják azoknak a pályázatoknak a zömét, melyeket humánerőforrás-fejlesztési operatív program (hefop) néven ismer az uniós pénzek nemzeti elfogyasztását segítő, máris duzzadó pesti bürokrácia.

A hefop az Európai Unió által a csatlakozóktól is megkövetelt Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) öt nagy programjának egyike, és a többihez - az agrár- és vidékfejlesztés, a gazdasági versenyképesség, a környezetvédelem és infrastruktúra, valamint a regionális fejlesztés operatív programjához - hasonlóan nehezen áttekinthető kapcsolatrendszerben áll az éves állami költségvetéssel, melyben természetesen szintén vannak oktatásfejlesztésre szánt pénzek. A hefop 750 millió eurójából 2004 és 2008 között 270 millió eurót lehet ilyen célra elkölteni. A pénz 75 százalékát az EU két strukturális alapja - az Európai Szociális Alap és az Európai Regionális Fejlesztési Alap - adja, a maradékot pedig a magyar költségvetés állja.

A hefop kidolgozása elegendő teret hagyott a legendás magyar kreativitásnak, hiszen az unióban - a mezőgazdasággal ellentétben - az oktatás alapvetően nemzeti hatáskörbe tartozik, s csak ajánlások vonatkoznak rá. Az Oktatási Minisztérium (OM) egy éve meghatározta az úgynevezett prioritásokat - ilyen például a hangzatos "az egész életen át tartó tanulás és alkalmazkodóképesség támogatása" -, melyek bekerültek az NFT-be. Ezen alapult a hefop, melyet december végén Brüsszelben is jóváhagytak.

"A pályázatokat rövidesen kiírjuk, és hirdetésekkel, célzott kiadványokkal, konferenciákkal, road-show-kkal igyekszünk majd minden érintett figyelmét felhívni a lehetőségekre" - mondja a HVG-nek Rózsa Judit, a Hefop Irányító Hatóság főigazgatója. "A projektek elbírálása, a lebonyolítás ellenőrzése, a pénzek kifizetése némileg egyszerűbb rendszerben zajlik majd, mint a PHARE-támogatások esetében" - ígéri az éppen ez utóbbi területről átnyergelt vezető.

Az ügyintézés majdani gyorsaságában és átláthatóságában lehet ugyan bízni, de a jelenlegi állapotok nem ezt valószínűsítik. A Hefop Irányító Hatóság a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium alá tartozik, otthont azonban az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium harmadik emeletének eldugott végében találtak neki (az oktatási mellett e két tárca felügyeli a hefop alprogramjait). Az átláthatóságot nehezíti, hogy az alprogramok neve gyakran semmitmondó, alighanem azért, hogy a tevékenységek minél szélesebb körére lehessen uniós pénzt szerezni. Az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges készségek, képességek és kompetenciák fejlesztésének ösztönzése - az e címet viselő alprogram például leginkább az általános iskoláknak juttat majd pénzeket. Ezt persze a részletes tervek ismeretében Brüsszelben is dekódolták és el is fogadták, igaz, jóval azután, hogy a pénzösszegeket meghatározták.

A hefop legtöbb alprogramjának megvalósítására pályázatokat írnak ki, hármat azonban magának az OM-nek két intézménye hajt végre (lásd a táblázatokat). Némi kapkodást jelez, hogy a Pedagógus-továbbképzési Módszertani és Információs Központ (PTMIK) csak november végén értesült arról, hogy két - összesen több mint 10 milliárd forintos - program megvalósításáért lesz felelős. Ezekre az OM eredetileg külön kht-t akart létrehozni, ám - vélhetően a politikai támadások hatására - letett erről. Az ekképpen megaprojektekhez jutó PTMIK-t a napokban a feladatokkal jobban összecsengő Közoktatás-fejlesztési és Pedagógus-továbbképzési Kht.-vé keresztelik át. A programok keretében a vállalások szerint legalább 15 ezer pedagógusnak kínálnak 120 órás továbbképzést, idegen nyelvi és számítástechnikai oktatás mellett felkészítve őket többek közt arra, hogyan foglalkozzanak fogyatékos, illetve roma gyerekekkel, miképpen készítsék fel tanítványaikat életpályájuk tervezésére.

"Az elmúlt huszonöt évben nem volt ilyen esélye az országnak arra, hogy oktatási rendszerét megreformálja. Ha most nem járunk sikerrel, akkor sosem. A szakembergárda mellett ezúttal a pénz is rendelkezésre áll" - hangsúlyozza E. Vámos Ágnes, aki az OM közoktatás-fejlesztési főosztályvezetőjéből lett a kht fejlesztési igazgatója. A központi programok másik kedvezményezettje a Nemzeti Szakképzési Intézet (NSZI), mely a szakképzési szerkezet átalakítása címén elsősorban a gépészet- és a kereskedelem-, illetve marketingoktatást kísérli meg a munkaerő-piaci igényekhez alakítani oly módon, hogy a tananyag egymást kiegészítő és variálható egységekből épülhessen fel. "Már a kilencvenes évek második felében meg kellett volna reformálni az Országos Képzési Jegyzéket, szűkíteni a mintegy 800 tételből álló listát, melyen mintegy száz, a gépészethez sorolt szak található az esztergályostól a marósig, pedig az ezt tanulók számára az anyagismeret, a szerszámismeret vagy a forgácsoláselmélet közös" - teszi közérthetővé Molnár Géza, az NSZI programiroda-vezetője az egyik, nem túl ambiciózusan háromévesre tervezett feladatot.

A legnagyobb összegek azonban infrastruktúra-fejlesztésre állnak majd rendelkezésre. A tervek közt az egyetemek és főiskolák épületbővítése, rekonstrukciója is szerepel (az unió által díjazott "integrált szemléletet" tükrözi, hogy e programleírásban is megjelenik az "épületrészek akadálymentesítése a fogyatékossággal élők számára"). Összesen közel 50 millió euró áll rendelkezésre 16 "térségi integrált szakképző központ" kialakítására, ami a gyakorlatban 6-8 meglévő oktatásfejlesztési intézmény együttműködésének szorosabbra fűzését és felszereltségének javítását jelenti majd.

A pályázatok alapján a szerződéseket 2006-ig szeretnék megkötni, a megítélt uniós pénzeket ugyanis 2008 végéig lehet kifizetni. A hefop-hivatalban azonban úgy vélik, semmi akadálya nincs, hogy a nyár végére néhány pályázatnak már az eredményét is kihirdessék, s az ősszel megkössék az első szerződéseket a pénzek felhasználásáról. "A pedagógusok jó pályázatírók, nem számítunk arra, hogy az uniós pénzek bennragadnának" - bizakodik E. Vámos Ágnes, aki szerint az, hogy a pályázati pénzek központi programokhoz kapcsolódnak, garantálja majd, hogy a hefop-pénzeket nem fogják értelmetlenül elherdálni.

SCHWEITZER ANDRÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szemérmeskedő fasizmus, kicsit sok pénzért

Szemérmeskedő fasizmus, kicsit sok pénzért

10 évig is működhet a Gundel menzája a Miniszterelnökségen

10 évig is működhet a Gundel menzája a Miniszterelnökségen

Tele van szeméttel a szelektív kukák környéke Dunaújvárosban

Tele van szeméttel a szelektív kukák környéke Dunaújvárosban

10-ből 4 ember elveszti a munkáját 15 éven belül – állítja egy nem kispályás szakértő

10-ből 4 ember elveszti a munkáját 15 éven belül – állítja egy nem kispályás szakértő

Elutasította a plusz ágyakat a kórház, csak mert azokat a Jobbik küldte

Elutasította a plusz ágyakat a kórház, csak mert azokat a Jobbik küldte

„Nagy műtéteket istenhit nélkül nem tudnék megoldani” – interjú a sziámi ikreket operáló orvoscsapat idegsebészével

„Nagy műtéteket istenhit nélkül nem tudnék megoldani” – interjú a sziámi ikreket operáló orvoscsapat idegsebészével