Az idén megkezdődik Magyarországon a kétszintű felsőoktatási rendszerre való áttérés. Az európai kompatibilitást ígérő, ám feszültségeket is magában hordó folyamat sok részlete még egyáltalán nem tisztázott.

Magyar egyetemeken-főiskolákon kísérleti jelleggel, 2004 szeptemberében indulnak az első olyan szakok, melyekről azt hirdetik: képzési formájuk igazodik az európai felsőoktatási rendszerek összehangolását célzó úgynevezett bolognai folyamathoz. Azaz a diákok egy hároméves alapozó (bachelor) szakasz után eldönthetik, továbbtanulnak-e a magasabb (master) fokozat megszerzéséért, vagy megelégszenek az így kapott alacsonyabb végzettséggel. A kísérletben részt vevő intézmények tulajdonképpen csak eddigi gyakorlatukat "bolognaiasították". A Veszprémi Egyetemen eddig is hároméves tanulmányok után osztogatták a programozó matematikusi végzettséget, s öt év után szerezhették meg a diákok a programtervező informatikusi diplomát - így lesz ez ezután is. Ám míg eddig két külön szakról volt szó, most egy összekapcsolható képzési folyamatról, amit a Magyar Akkreditációs Bizottság már jóvá is hagyott.

Magyarország - 28 másik európai országgal együtt - 1999-ben írta alá a bolognai nyilatkozatot (melyhez később még 4 állam csatlakozott). Ebben vállalta, hogy legkésőbb 2010-ig bevezeti a kétciklusú felsőoktatást. Az aláíró országok többségének oktatási miniszterei tavalyi berlini értekezletükön abban állapodtak meg, hogy az új rendszerű képzés első évfolyamainak indítását 2005-re hozzák előre; Magyarország óvatosan csak azt vállalta, hogy lassabban, három lépésben csatlakozik a Bologna-folyamathoz. 2004 szeptemberében néhány intézményben, kísérleti jelleggel indulnak a kétciklusú képzésbe illő szakok, 2005-ben még önkéntesen csatlakozhatnak az intézmények az új rendszerhez, 2006-ban viszont már minden intézmény minden első évfolyamát e szerint indítaná, s így a hazai felsőoktatás 2011-re alakulna át teljesen.

"Ha nagyobb lenne a lemaradásunk Nyugat-Európától, könnyebb lenne a helyzetünk, hiszen gyorsabban tudnánk váltani" - állítja Derényi András, az Országos Kredittanács irodájának igazgatója. Magyarországon a kreditrendszer bevezetése már megágyazott a Bologna-folyamathoz való csatlakozásnak, a java azonban még csak most következik. Magyarország és a többi lemaradó nem kap büntetést, mint ahogy azok az aláíró országok sem, amelyek keveset tesznek a bolognai folyamat többi szép céljáért, az egész életen át való tanulás lehetőségének megteremtéséért vagy a közös minőségbiztosítási rendszer kialakításáért.

A kétszintű felsőoktatásban az első három év alapvető célja a középiskolából érkező diákok tudásának egy szintre hozása. A bachelor szakasz hallgatói még nem mélyülnek el igazán választott tantárgyukban. A mai egyetemi képzésre csak a két esztendeig tartó master szint hasonlít: ekkor jutnak a hallgatók mélyebb ismeretekhez. A tulajdonképpeni harmadik szint, az egyetem utáni doktori (PhD) képzés rendje nem változik.

Egyre gyakoribb, hogy egy munkáltató maga szeretné betanítani dolgozóját. Egy banknak vagy egy biztosítótársaságnak például egyaránt elég lehet, ha új munkavállalója pénzügyi alapismeretekkel rendelkezik, a többit majd megtanulja a gyakorlatban. Ilyesmire alkalmas lehet a hároméves bachelor oktatás, melynek során a diákok együtt tanulják a pénzügyi tárgyakat. Mivel a bachelor szakaszban nincs lehetőség akkora differenciálódásra, mint az eddigi egyetemi képzésben, sok szakot összevonnak majd, de jelentősen csökken a szakok száma a master szinten is, ami ellen máris sok egyetemi oktató tiltakozik.

Gondok vannak a tanárképzéssel is. Az előzetes elképzelések szerint megszűnne a főiskolai tanárképzés, amely csak az általános iskola felső tagozatán jogosított tanításra - ehelyett a pedagógusok a gimnáziumi oktatásra is érvényes diplomát kapnának -, s továbbra is külön futna az óvó-, illetve tanítóképzés. Abban a nem egészen lényegtelen kérdésben, hogy ezekre bachelor vagy master szintű képzést kapnának-e a hallgatók, még nincs döntés.

A kétciklusú rendszer előnye, hogy a hallgatók számára egész Európában átjárhatók lesznek az oktatási intézmények. A kreditrendszerrel minden országban pontosan követhető lesz, ki hol tart tanulmányaiban. Egy-egy diák így különösebb gond nélkül elvégezhet egy vagy több félévet külföldön, mert biztos lehet benne, hogy ha hazajön, kinti tanulmányait elismerik honi egyetemén vagy akár három határral odébb.

Az intézmények nem tudják pontosan, mire számíthatnak 2006-tól, de az már biztos: megszűnik a párhuzamos főiskolai, illetve egyetemi képzés. Az intézményeknek el kell dönteniük, hogy az új rendszerben bachelor, master szinten vagy mindkettőn oktatnak. A szakemberek azt jósolják, a főiskolák nem tűnnek el, csak átalakulnak bachelor képzést nyújtó iskolákká.

A bolognai folyamat egyik legfontosabb célja, hogy az iskolák már a bachelor fokozaton olyan ismeretekkel lássák el a hallgatókat, amivel megállják a helyüket a munkaerőpiacon. "Ez lényegesen több gyakorlati jellegű képzést igényel, ami mindenképpen drágább, mint az elméleti oktatás" - mondta a HVG-nek Detrekői Ákos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora. Az intézmények viszont az alapképzésben a mainál több hallgatóra és ezzel több normatív támogatásra számítanak.

HERMANN IRÉN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Kézilabda-vb: megizzasztották az olimpiai bajnokot a magyarok

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

A Margitszigeten misézik Erdő Péter Szent Margit tiszteletére

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi

Csunderlik Péter: A száműzött Károlyi