Az amerikai dollár árfolyama újabb történelmi mélypontra süllyedt az euróval szemben, amint a piacok az USA folyó fizetési, illetve kereskedelmi mérlegének egyre duzzadó hiányára összpontosítanak. Hétfőn 1 euróért már 1,2898 dollárt adtak, és az erősödést csak az állította meg, hogy Európában is mind hangosabban panaszkodnak a keresztárfolyam felbillenése miatt. A dollár csak tavaly szeptember óta 20 százalékot veszített az euróval szemben, miközben a washingtoni döntéshozók hallgatnak, az elemzők szerint azért, mert csöndben az amerikai export fellendülésében bíznak. Jean-Claude Trichet, az Európai Központi Bank (ECB) új elnöke viszont aggodalmát fejezte ki a "brutális" valutaárfolyam-mozgások miatt, és morgolódott a teljes francia politikai felső vezetés: Jacques Chirac államfő, Jean-Pierre Raffarin kormányfő és Francis Mer pénzügyminiszter. A fejleményeket látva a piacokon arra számítanak, hogy a hét vezető ipari ország - az USA, Németország, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Kanada - február 6-7-ei floridai értekezletén immár nem hagyhatják szó nélkül a dollár és az euró viszonyát.

A japán jen árfolyama is erősödik a dollárral szemben, ám minden itteni mozgásra féket rak a tokiói jegybank, illetve pénzügyminisztérium intervenciós hajlandósága. A szigetország tavaly 20 ezer milliárd jent költött a piaci beavatkozásra, a múlt pénteken pedig az elemzők becslése szerint újabb ezermilliárddal fejelte meg ezt az összeget. Tanigaki Szadakazu pénzügyminiszter hétfőn világossá tette: "túlzott" piaci mozgások esetén továbbra sem kizárt az intervenció.

A kínai jüan árfolyamára nehezedő felhajtóerő némileg gyöngült, amint a piaci szereplők beletörődtek, hogy Peking a politikai presszió ellenére sem oldja föl a valutáját a dollárhoz kötő horgonyt. A lebegtetett árfolyamot ugyanakkor célként jelölte meg hétfői interjújában Csou Hsziao-csüan jegybankelnök, ám hozzátette, hogy ehhez először meg kell erősíteni a pénzügyi rendszert. Ennek egyik fontos lépéseként összesen 45 milliárd dollárral konszolidálták - fele-fele arányban - a Kínai Építésügyi Bankot, valamint a Bank of Chinát. A mások számára meghökkentő összegre bőven futotta Kínának, hiszen tavaly év végén így is 403,3 milliárd dollárra rúgott a valutatartaléka. 2003-ban ezen a téren egész Ázsia jól teljesített, ami némiképp tartotta a lelket az amerikai valutában: a kontinens államai rekordmagasságba, 1900 milliárd dollárra növelték tartalékaik nagyságát. Az első továbbra is Japán volt 673,5 milliárddal, ám a 100 milliárd fölöttiek elitklubjába tavaly fölkapaszkodott India is.

Az iraki dinár az utóbbi hónapokban újra erősödésnek indult. Hétfőn 1 dollárért már csak 1500 dinárt adtak, miközben tavaly még 2200 dináros mélypontot is följegyeztek. Az árfolyamot három tényező emeli: javulónak tartják a gazdasági kilátásokat, a beszállítóknak fizetett dollár megjelent a piacon, és a Nagy-Britanniában nyomtatott új bankjegyek - miközben a régiek elfogadása éppen a héten szűnt meg - csempészete megindult Kuvaitba, Jordániába, Egyiptomba és más arab államokba.

A 99,5 százalékos tisztaságú arany unciánkénti (31,1035 gramm) árfolyama hétfőn Londonban 427,25 dollár volt. A nemesfémért fél éve 343,70, egy éve 352,55 dollárt adtak. Az arannyal együtt szárnyaló ezüst unciáját hétfőn Londonban 6,63 dolláron jegyezték.

A forint egy hét alatt összességében 2,8 százalékpontnyit gyengült a PM által bejelentettnél GDP-arányosan 0,4 százalékponttal magasabb, 5,6 százaléknyi tavalyi államháztartási hiány, majd a pénzügyminiszter-csere utáni bizonytalanság miatt. E hét hétfőn a forint 10,27 százalékra állt a sáv erős szélétől, 1 euró 269 forintot ért. Az MNB-nél 1 euró az egy héttel korábbi 261,83 forintról e hét hétfőre 270 forintra erősödött, a frankfurti Európai Központi Bankban 1 euró e hét hétfőn 270,25 forintot ért. A hazai bankközi forintkamatok csökkentek, az egynapos betéteké például fél százalékponttal, e hét hétfőre 12,5 százalékra. A kereskedelmi bankok kedden 97 milliárd forintnyi betétet helyeztek el két hétre a jegybanknál, szemben a lejáró 225,8 milliárdnyival.

Az állampapírpiacon közel kétszeres kereslet mellett a hozamok eltérően alakultak. A három hónapos diszkontkincstárjegyeké 0,23 százalékponttal, 12,06 százalékra csökkent, ezzel szemben a 2007-ben lejáró államkötvényeké 0,13 százalékponttal, 10,29 százalékra nőtt.

A határidős devizatőzsdéken a külföldi pénzek erősödtek a forinttal szemben. Az árutőzsdén 3,5 milliárd forintnyi forgalomban az euró árfolyama a legjobban, 11,45 forinttal, 294,45 forintra decemberre nőtt, a legkevésbé, 8,50 forinttal, 273 forintra márciusra. Az amerikai dollár januárra és márciusra 4-4 forinttal, 211, illetve 215 forintra, júniusra 5 forinttal, 221 forintra drágult.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Összehajtható windowsos okostelefonok jöhetnek

Összehajtható windowsos okostelefonok jöhetnek

Ott volt a nyugdíj pénteken a számlán – csak nem szóltak a nyugdíjasoknak

Ott volt a nyugdíj pénteken a számlán – csak nem szóltak a nyugdíjasoknak

Amerikában rangos helyről kapott elismerést a CEU, azután, hogy tőlünk elüldözték

Amerikában rangos helyről kapott elismerést a CEU, azután, hogy tőlünk elüldözték

Szökött tacskót mentettek ki a Tiszából a rendőrök

Szökött tacskót mentettek ki a Tiszából a rendőrök

Szemérmeskedő fasizmus, kicsit sok pénzért

Szemérmeskedő fasizmus, kicsit sok pénzért

Hat autó ütközött az M0-son, nagy a dugó

Hat autó ütközött az M0-son, nagy a dugó