Az amerikai dollárnak rég látott jó napja volt a múlt pénteki, amikor öt hónapja nem tapasztalt erősödést könyvelhetett el az euróval szemben, amely egész héten több mint 3,5 százalékot veszített az erejéből. A zöldhasúnak az adott lendületet, hogy a washingtoni pénzügyminisztérium jelentéséből kiderült: a külföldi befektetők az októberi 27,8 milliárd után novemberben 87,6 milliárd dollárral több amerikai értékpapírt vettek, mint amennyit eladtak. Ez az elemzőkben és a piaci szereplőkben fölkeltette a reményt arra, hogy újra megjött a befektetők étvágya. Az Egyesült Államoknak napi átlagban csaknem 1,5 milliárd dolláros nettó tőkebeáramlásra lenne szüksége, hogy az óriási kereskedelmi hiány miatt a folyó fizetési mérlegben keletkezett deficitet finanszírozzák.

Az euró ereje mind szélesebb körben kelt aggodalmat az EU-ban, ahol attól tartanak, a közös valuta felértékelődése megfojtja a konjunktúrát. Otmar Issing, az Európai Központi Bank (ECB) vezető közgazdásza megpendítette, hogy a pénzintézet sem áll lábhoz tett fegyverrel. A feladat most a hét vezető ipari ország - USA, Németország, Japán, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Kanada - pénzügyminisztereinek, illetve jegybankárainak február eleji floridai értekezletére vár, hogy a piacok számára iránymutatást adjanak. Nem árt azonban óvatosnak lenniük, hiszen legutóbbi, tavaly szeptemberi dohai közleményüket - amiben az árfolyamok rugalmasságát nem a dollár és az euró, hanem a dollár és az ázsiai valuták viszonylatára értették - a spekulánsok alaposan félreértelmezték, és még inkább lejtőre küldték az amerikai valutát. Az euró erősödésének veszélyére hívta föl a figyelmet a Handelsblatt német gazdasági napilapnak adott interjújában Robert Mundell Nobel-díjas közgazdász is, aki úgy véli: az ECB-nek be kellene avatkoznia, ha a jelenleg 1,29 dolláros árfolyam környékéig eljutott euró eléri az 1,30 dolláros határt. Szerinte egyébként az 1,10 dolláros kurzus lenne az egyensúlyi helyzet.

A lengyel zloty sorsa függ attól, hogy a varsói kormánykoalíció vezető erejének számító Demokratikus Baloldali Szövetség (SLD) elfogadja-e a Jerzy Hausner gazdasági miniszter által előterjesztett megszorító csomagot, amely a következő négy évben mintegy 32 milliárd zlotyt (8,5 milliárd dollárt) faragna le a költségvetés kiadásaiból. Hausner úgy véli - és ebben a lengyel reformok atyjának tartott jegybankelnök, Leszek Balcerowicz is egyetért vele -, hogy ha nem sikerül meghúzni a nadrágszíjat, az EU-tagság után pénzügyi válság köszönthet be, és még távolabbra tolódhat az euró bevezetésének lehetősége. A csatlakozásra váró többi kelet-közép-európai ország számára iránymutató megszorítások elutasításának esetére - az SLD országos tanácsa szombaton tervez dönteni erről - még a lemondását is kilátásba helyezte a felgyógyult Leszek Miller miniszterelnök, ám pártjának azt is mérlegelnie kell, hogy népszerűsége a legutóbbi közvélemény-kutatások alapján már a csomag hírére is 17 százalékra zuhant.

A 99,5 százalékos tisztaságú arany unciánkénti (31,1035 gramm) árfolyama hétfőn Londonban 406,8 dollár volt. A nemesfémért fél éve 344,35, egy éve 355,85 dollárt adtak. Az ezüst unciáját hétfőn Londonban 6,32 dolláron jegyezték.

A forint egy hét alatt összességében 1,67 százalékponttal gyengült a hazai bankközi devizapiacon, e hét hétfőn 8,6 százalékra állt a sáv erős szélétől, egy euró e hét hétfőn 264,30 forintot ért. A fogyasztói árak éves növekedése decemberben 5,7 százalék, az átlagos infláció 2003-ban 4,7 százalék volt. A folyó fizetési mérleg hiánya november végén 4,1 milliárd euró, 2 milliárddal több az egy évvel korábbinál. Az MNB-nél egy euró az egy héttel korábbi 270 forintról e hét hétfőre 264,81 forintra gyengült, a frankfurti Európai Központi Bankban egy euró e hét hétfőn 264,60 forintot ért. A hazai bankközi forintkamatok a pénzbőség miatt csökkentek, az egynapos betéteké például fél százalékponttal, e hét hétfőre 12 százalékra. A kereskedelmi bankok kedden 102 milliárd forintnyi betétet helyeztek el két hétre az MNB-nél, szemben a lejáró 76,95 milliárdnyival.

Az állampapírpiacon a diszkontkincstárjegyek hozama nőtt másfél-kétszeres kereslet mellett: a három hónaposoké 0,42 százalékponttal, 12,48 százalékra, a hat hónaposoké 0,17 százalékponttal, 12,2 százalékra, a tizenkét hónaposoké 0,46 százalékponttal, 11,82 százalékra.

A határidős devizatőzsdéken az amerikai dollár erősödött, az euró gyengült. Az árutőzsdén 6,8 milliárd forintnyi forgalomban a zöldhasú árfolyama a legjobban, 4 forinttal, 225 forintra júniusra, a legkevésbé, 2,89 forinttal, 213,89 forintra januárra nőtt, az uniós pénzé a legjobban, 7,45 forinttal, 287 forintra decemberre, a legkevésbé, 5 forinttal, 268 forintra márciusra esett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egykori politikusok izgulhatnak a Portik-felvételek miatt

Egykori politikusok izgulhatnak a Portik-felvételek miatt

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

Börtönbe megy a volt francia főrendőr, kemény év vár rá

Visszatér Berki Krisztián

Visszatér Berki Krisztián

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Ahmed H.: "Egy államgépezet akart eltaposni"

Összetörték az értékes Zsolnay-szökőkutat Harkányban – videó

Összetörték az értékes Zsolnay-szökőkutat Harkányban – videó