Az amerikai dollár árfolyama stabilizálódott ugyan az utóbbi két hét libikókája után, ám a piacok most azt várják, milyen közleménnyel állnak elő a hét vezető ipari ország pénzügyi vezetői jövő heti floridai értekezletük után. Washington ugyan szavakban továbbra is kitart az erős dollár politikája mellett, ám a valóságban vajmi keveset tesz érte. Két év alatt 40 százalékot veszített erejéből a dollár az euróval szemben. Ez használt az USA gazdaságának.

Az euró erősödése mind gyakoribb konzultációkra és hangosabb panaszokra ösztönzi az eurózóna politikusait. Jean-Philippe Cotis, a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) vezető közgazdásza úgy vélte, elkerülhetetlen a kamatcsökkentés, ha az euró tovább erősödik a dollárral szemben, ami logikusan kiválthatja a piaci intervenciót is. Az ECB kormányzótanácsa egyébként épp egy nappal a Hetek floridai tanácskozása előtt ül össze, és határozhat arról, hogy lejjebb viszi-e a jelenleg 2 százalékos irányadó kamatlábat.

Az angol font közeljövőjét az befolyásolhatja, miként jut túl Tony Blair brit miniszterelnök pályafutásának talán legnehezebb hetén, az egyetemi tandíjak megemelésének vitáján, illetve az Irak elleni háborút indokló tömegpusztító fegyverekkel kapcsolatos vizsgálat eredményeinek nyilvánosságra hozatalán.

A török líra árfolyamát is politikai fejlemények mozgatják. Ciprus megosztottságának fölszámolása jót tenne Ankara EU-tagsággal kapcsolatos ambícióinak, és ezen keresztül használna a gazdaságnak, illetve a valutának is. Ezt a várakozást jelezte, hogy a líra a múlt héten két éve nem látott magasságba emelkedett a dollárral szemben.

A szlovák korona erejét növelte, hogy a Fitch befektetés- és hitelminősítő ügynökség javította az ország besorolását. Szlovákiát az elemzők amúgy is az EU-tagság felé tartó kelet-közép-európai országok jelenlegi gazdaságpolitikai éltanulójának tartják - különösen a költségvetésükkel küzdő korábbi kedvencek, Lengyelország és Magyarország kontrasztjaként -, ám a pozsonyi jegybank kormányzója, Marian Jusko ismét figyelmeztetett: nem nézi ölbe tett kézzel, ha a korona árfolyama túl magasra emelkedne.

A 99,5 százalékos tisztaságú arany unciánkénti (31,1035 gramm) árfolyama hétfőn Londonban 406,2 dollár volt. A nemesfémért fél éve 361,1, egy éve 368,5 dollárt adtak. Az ezüst unciáját hétfőn Londonban 6,245 dolláron jegyezték.

A forint egy hét alatt összességében 0,46 százalékponttal erősödött, e hét hétfőn 8,14 százalékra állt a sáv erős szélétől, egy euró e hét hétfőn 263 forintot ért. Az MNB-nél egy euró az egy héttel korábbi 264,81 forintról e hét hétfőre 262,40 forintra gyengült, a frankfurti Európai Központi Bankban egy euró e hét hétfőn 262,26 forintot ért. A hazai bankközi forintkamatok a szűnni nem akaró pénzbőség miatt estek, az egynapos betéteké például 0,3 százalékponttal, e hét hétfőre 11,7 százalékra. A kereskedelmi bankok kedden 224,6 milliárd forintnyi kéthetes betétet helyeztek el a jegybanknál, szemben a lejáró 97 milliárdnyival.

Az állampapírpiacon a hozamok eltérően alakultak. A három hónapos diszkontkincstárjegyek éves átlaghozama 12,49 százalékra, a 2014-ben lejáró államkötvényeké 8,12 százalékra nőtt, ezzel szemben a 2009-ben lejáró államkötvényeké 9,22 százalékra csökkent.

A határidős devizatőzsdéken a külföldi pénzek gyengültek a forinttal szemben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ez lehet a Samsung Galaxy S10 titkos fegyvere

Ez lehet a Samsung Galaxy S10 titkos fegyvere

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás

Már Németországban is ügy a kárpátaljai magyarok elleni támadás

Beer Miklós szerint játszva megoldhatnánk a hajléktalankérdést, mégsem tesszük

Beer Miklós szerint játszva megoldhatnánk a hajléktalankérdést, mégsem tesszük

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Záporoznak a pompás mémek a 10 éves kihívásról – íme a legjobbak

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök

Elhunyt Az Argo-akció filmet ihlető CIA-ügynök