Váratlanul menesztették a legnagyobb ausztriai bank, a BA-CA alig egy éve kinevezett vezérigazgatóját. A német tulajdonos, a HypoVereinsbank kapkodását az magyarázza, hogy nem tudja, miként kecmeregjen ki a saját válságából.

,,Jó, ha tudják: a döntések nem Bécsben, hanem Münchenben születnek." Alig egy hete, hogy ezt üzente a Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), a legnagyobb ausztriai bank vezetésének a németországi anyabank, a részvények 75,9 százalékát a kezében tartó HypoVereinsbank első embere, Dieter Rampl. A vezérigazgató szerint az osztrák kollégák túlságosan önállósították magukat.

Az történt, hogy a tavalyi év utolsó napjaiban a luxemburgi Kredietbank szemet vetett a gazdag emberek vagyonkezelésével foglalkozó Schoellerbankra, amely a BA-CA tulajdonában áll. "A bécsi bank induljon az ajánlat nyomába!" - jött az üzenet Münchenből, és ennek megfelelően a BA-CA, mindenekelőtt annak vezére, Karl Samstag szinte napok alatt látványos haladást ért el. Már arról suttogtak bankár körökben, hogy tető alatt van a megállapodás: a luxemburgiak készek 300 millió eurót fizetni az egyetlen olyan magánbankért, amely 15 fiókintézetével Ausztria egészét lefedi. Jól menő pénzintézetről van szó, amely az 1921-ben alapított Salzburger Kredit- und Wechsel-Bank AG (SKWB) és az 1833 óta létező, a Monarchia idején kivirágzott Schoellerbank 1998-as összevonásából jött létre, és 2001 óta tartozik a BA-CA-hoz.

Rampl az adásvételi szerződés aláírása előtt füttyentette vissza a bécsieket, és határozott úgy, hogy a Schoeller marad, mert fontos szerepet tölt be az ausztriai vagyonos ügyfelek ellátásában. A Schoeller marad, Samstag viszont megy. Hivatalosan persze nem a partizánakció miatt, noha Rampl nem győzi hangsúlyozni, mennyire bántja, hogy az újságokból értesült a közelgő üzletről, hanem mert a legújabb HVB-központi megítélés szerint a kelet-európai hídfőállás feladatát ellátó bécsi pénzintézet nem azt az eredményt hozza, ami elvárható tőle.

Még egy esztendeje sem áll Karl Samstag a BA-CA élén: akkor került oda, amikor a hosszú éveken át vezérigazgatóskodó Gerhard Randa, aki 1996-ban véghezvitte a Bank Austria és a Creditanstalt fúzióját, Münchenbe ment pénzügyi vezérigazgatónak, egyszersmind az ausztriai érdekeltség felügyelőjének. Samstag több mint 10 évig volt Randa hűséges helyettese, 39 évet húzott le a bankban. Tavalyi előléptetése 2005 márciusáig szólt, ettől tántorodtak el februári hatállyal főnökei a hirtelen fiatalítás ötletével. Samstag és Randa egyébként nem csupán régi munkatársak, hanem egyidősek is.

Az elődjénél jóval csendesebb, kevesebbet szereplő Samstag elegánsan vette tudomásul, hogy nyugdíjazzák, a pénzügyi csoport átszervezése szempontjából a legjobb időpontnak nevezte saját félreállítását. Sikerként könyvelheti el rövid "országlását", a HVB által júliusban a bécsi tőzsdére vitt 22,5 százalékos BA-CA-részvénycsomag árfolyama a 29 eurós kibocsátási árról mára 45 euróig emelkedett, és hacsak a most támadt viszály nem lohasztja le a befektetői kedvet, elemzők az 50 eurós értéket sem tartják kizártnak. Ráadásul a 154 milliárd euró mérlegfőösszegű, összesen 32 ezer embert foglalkoztató pénzintézet saját tőkéjéhez viszonyított hozama Samstag alatt 8 százalékra nőtt a Randa távozásakor mért 6,5-ről. De az immár HVB-ruhába átöltözött Randának ez nem elég, már karácsony táján jelezte, hogy 2006-ig 13 százalékos tőkehozamot várnak a BA-CA-tól (a HVB alig 7 százalékon áll, alacsonyabban a német banki átlagnál), amihez az is szükséges, hogy 11 400-ról 10 ezerre csökkentsék az ausztriai munkatársak számát. Samstag ehhez nem elég erőteljes, viszont a bank üzemi bizottságának vezetősége kőkemény.

Három nevet emlegetnek Samstag utódaként, de a legnagyobb esélye az 53 esztendős Erich Hampelnek van, aki a kockázati menedzsment irányítójaként ül az igazgatóságban. Hampel csak 1997-ben került a bankhoz, kívülről jöttként "öt percig" ő lett a Creditanstalt első embere, kizárólag azzal a feladattal, hogy a nagy múltú pénzintézet önállóságát addig csökkentse, amíg bele nem simul a Bank Austria arculatába.

A váratlan és drasztikus személycserét nem hagyta szó nélkül a bécsi polgármester, Michael Häupl, mellesleg az osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) alelnöke, aki a Kurier című napilapnak nyilatkozva hangoztatta, hogy az osztrák főváros a Bank Austria legnagyobb ügyfele: az önkormányzat és a város cégei mintegy 35 milliárd eurós összeggel szerepelnek a pénzintézet üzleti könyveiben, a "házibank" fontos munkaadója a bécsieknek, s szerepe a szponzorációkban is meghatározó. Egyáltalán nem közömbös hát a főváros számára, hogy mennyire engedi szabadon vagy tartja rövid pórázon a bankot a HVB. Häuplnak az üzengetős stílus sem tetszik, Samstag a sajtóból értesült menesztéséről, a szakszervezet pedig arról, hogy a központ minden tizedik dolgozótól meg akar szabadulni. Hasonlóképpen foglalt állást az SPÖ gazdasági szóvivője, Christoph Matznetter, aki a német diktátum létjogosultságát is megkérdőjelezte: "A BA-CA annyival jobb a HVB-nél, hogy nehéz megmondani, kettejük közül melyik a kutya és melyik a farok."

Samstag lapátra tételét azért is nehezményezik pénzügyi körök, mert alig egy hónappal korábban hasonló nyerseséggel távolította el a HVB vezérigazgatója a második legnagyobb német pénzintézethez tartozó Vereins- und Westbank vezetőjét, Stephan Schüllert. Ő azért repült, mert szóvá tette, hogy Rampl összevissza dönt, hol el akar adni egy leánybankot, hol megtartaná, nincs határozott elképzelése a bajor bank szanálására.

Valóban, a HVB 2002-es drámai 860 millió eurós veszteségét Dieter Rampl csak úgy tudta tavaly kompenzálni, hogy 323 millió euróért értékesítette svájci Bank von Ernst nevű pénzintézetét, további 110 millióért a Bethmann Maffel nevű magánbankon adott túl, leválasztotta a bankról az ingatlanvagyont, eladta a Norisbankot és a Bank Austria közel egynegyednyi részvénykötegét. Ezután viszont stratégiát váltott - a fordulat a Schoellerbank esetében is követhető volt -, bejelentette, hogy a private banking üzletágat rendkívül fontosnak tartja, megtartja ezeket az érdekeltségeit, sőt szoros együttműködést alakít ki közöttük.

Az egyébként szintén osztrák származású Rampl a HVB jövőjére vonatkozóan is többféle elképzelés között vívódik. Volt már, hogy közelinek mondta az esetleges fúziót valamelyik külföldi vagy német óriásbankkal, volt, hogy cáfolta. Most éppen a Commerzbankkal való házasság lehetőségét latolgatta, ezúttal a davosi világgazdasági fórumon. Úgy fogalmazott, hogy bárhogyan lehessen szavait értelmezni: "Mint mindenkivel, a Commerzbankkal is beszélő viszonyban vagyunk."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ingyenreggelit kapnak a metróvállalattól, ha korábban járnak munkába a tokióiak

Ingyenreggelit kapnak a metróvállalattól, ha korábban járnak munkába a tokióiak

Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Sokan pályázhatnak Andy Vajna kaszinóira

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Edisonról neveztek el egy teret a XIII. kerületben

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Egyre többen tartoznak a NAV-nak

Így erősödik az ukrán nemzettudat

Így erősödik az ukrán nemzettudat