Az orosz Szlavnyefty olajipari cég is bekerült a British Petroleum érdekeltségi körébe, és így a londoni központú cég 2003 eleje óta már közel 8 milliárd dollárt fektetett be Oroszországban. Közben a Jukosz-ügy ellenére a vártnál nagyobb mértékben nőtt az orosz olajtermelés.

Megszilárdította oroszországi jelenlétét a világ egyik vezető olajipari cége, a British Petroleum (BP). A napokban 1,4 milliárd dollárt fizetett a Tyumenyszkaja nyeftyjanaja kompanyija (TNK) tulajdonosainak azért, hogy a Szlavnyefty olajipari cég tulajdonának 50 százaléka is bekerüljön a BP és a TNK által tavaly létrehozott, fele-fele arányban ellenőrzött TNK-BP holdingba. A TNK a Roman Abramovics nevével fémjelzett Szibirszkaja nyeftyjanaja kompanyijával (Szibnyefty) közösen 2002 végén vásárolta meg az orosz államtól a Szlavnyefty részvényeinek nem egészen 75 százalékát (HVG, 2003. január 18.), s így a két társaság tulajdoni hányada a korábban szerzett részesedéseikkel együtt mintegy 99 százalékra nőtt. A TNK-BP létrehozásáról folytatott alkudozás során a TNK fő tulajdonosai, az Alfa-grupp és az Access-Renova csoport felajánlották a BP-nek, hogy a közös vállalatba vigyék be a Szlavnyefty-pakettet is, ám a felek végül úgy döntöttek, az új szerzemény sorsáról később tárgyalnak.

A britek vonakodásának fő oka állítólag az volt, hogy a TNK gazdái 1,8 milliárd dollárra taksálták a Szlavnyefty eszközeit, amit a BP szakértői sokalltak. Amikor azonban a TNK-BP 2003. szeptember 1-jén megkezdte működését, Moszkvában bejelentették, hogy a holding mégiscsak megveszi az Alfa-grupptól és az Access-Renovától a Szlavnyeftyet, amiért a BP az eredetileg kialkudott 6,15 milliárd dolláron felül 1,35 milliárd dollárt fizet a TNK tulajdonosainak (HVG, 2003. szeptember 6.). Az ügylet részleteit ismertető közlemények szerint az ár azért lett ekkora, mert a BP kamatostul fizette ki üzlettársát. Ez a különbség egyébként elhanyagolható a BP oroszországi befektetéseihez képest, hiszen a britek összesen 7,75 milliárd dollárt invesztáltak az oroszországi közös vállalatba.

Folyamatosan növelte kitermelését a Szlavnyefty az utóbbi években - tavaly 360 ezer hordó volt a napi átlag -, ám továbbra is elmarad a három legnagyobb, a Jukosz, a Lukoil, illetve a TNK-BP mögött, amelyek tavaly naponta 1,62, 1,55, illetve 1,24 millió hordót hoztak felszínre. A termelését tavaly 23 százalékkal bővítő cég ugyanakkor jelentős nyereséggel termel, 2002-ben 9,78 milliárd rubelt (1 rubel = 7,50 forint) tett ki a tiszta nyeresége, tavaly január és szeptember között pedig 5 milliárdot. A kiterjedt feldolgozó- és kúthálózattal is rendelkező Szlavnyefty - a cég olajfinomítóiban tavaly 19,3 millió tonna nyersolajat dolgoztak fel - várhatóan még legalább egy évig megőrzi függetlenségét, mivel elemzők szerint jó ideig eltarthat, amíg a TNK-BP és a Jukosszal tervezett fúzióból éppen kihátráló Szibnyefty (HVG, 2003. december 20.) megállapodásra jut a közösen birtokolt cég tulajdonának megosztásáról.

Olyan híresztelések keltek szárnyra az utóbbi hónapokban, melyek szerint a BP szívesen megvenné a Szibnyeftytől a Szlavnyefty másik felét, ám Robert Dudley, a TNK-BP elnök-vezérigazgatója cáfolta, hogy cége vagy a brit anyacég újabb vásárlásokat tervezne. Elemzők szerint egyébként a BP-nek stratégiai érdeke az oroszországi, illetve azerbajdzsáni olajmezőkön való jelenlét további növelése. A vállalat alaszkai és északi-tengeri kútjainak egy része ugyanis kimerülőben van, ráadásul a BP arra számít, hogy az orosz és azeri kutakból néhány év múlva Kínába is szállíthat majd nyersanyagot. Szakértők szerint a BP olajtartalékainak több mint 30 százaléka jut Oroszországra.

Miközben az olajtermelő országok többségét tömörítő OPEC visszafogja termelését, a szervezeten kívül álló Oroszországban tavaly a vártnál nagyobb ütemben nőtt a felszínre hozott nyersolaj mennyisége. Az energiaügyi minisztérium hivatalos adatai szerint az orosz cégek átlagosan összesen napi 8,46 millió hordó - éves szinten 421 millió tonna - olajat termeltek ki, ami 11 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi mennyiséget. Az év folyamán folyamatosan emelkedett a termelés, decemberben napi 8,82 millió hordó került a felszínre.

A termelés növekedésével párhuzamosan az export is bővül: a hazai felhasználás napi 2 millió hordó körül van, és a külföldre szállított napi mintegy 6,5 millió hordóból 3,4 milliónyi a csővezetéken keresztül hagyja el az országot. A kitermelés annak ellenére is felfelé ível, hogy sok elemző úgy vélekedett, az egykori Jukosz-vezető, Mihail Hodorkovszkij tavaly októberi letartóztatása után mérséklődhet a bővülés. A gazdasági bűncselekményekkel vádolt, azóta is előzetes letartóztatásban lévő üzletember ugyanis a termelésbővítés egyik legaktívabb hívének számított, és igyekezett elérni a magánkézben lévő csővezetékek építésének engedélyeztetését is.

Az energiaügyi minisztérium szerint az idén jelentősen lelassul a termelés növekedése: a tárca 2,5 százalékos ütemre számít, ami átlagosan 8,68 millió hordós napi termelést jelentene. Ugyanakkor az is figyelemre méltó, hogy a minisztérium évről évre alulbecsüli a várható olajhozamot, a magánkézben lévő cégek általában "figyelmen kívül hagyják" a központi előrejelzéseket. Elemzők szerint viszont most az egyszer beigazolódhat a hivatalos prognózis. Valószínű ugyanis, hogy az idén jelentősen csökkenni fog a hatóságok figyelmének középpontjában lévő Jukosz termelése: az is elképzelhető, hogy napi 1,15 millió hordós szintre zuhan. Kormányilletékesek szerint egyébként Oroszországban az olajtermelést hosszabb távon a napi 9 millió hordós szint körül kellene stabilizálni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Világrekorder részecskeütköztetőt akar építeni a CERN

Világrekorder részecskeütköztetőt akar építeni a CERN

Karácsony főpolgármesterként leállítaná a Liget Projektet

Karácsony főpolgármesterként leállítaná a Liget Projektet

18 milliárdos állami megrendelés landolt Mészáros Lőrinc gyermekeinél

18 milliárdos állami megrendelés landolt Mészáros Lőrinc gyermekeinél

Szokatlan módszerrel spórolnak 60 százaléknyi parkolóhelyet Kínában

Szokatlan módszerrel spórolnak 60 százaléknyi parkolóhelyet Kínában

10 évig is működhet a Gundel menzája a Miniszterelnökségen

10 évig is működhet a Gundel menzája a Miniszterelnökségen

A ritkánál is ritkább legújabb Ferrari jön Budapestre

A ritkánál is ritkább legújabb Ferrari jön Budapestre