Ma már Magyarországon sem kell mindenütt kábelhálózat ahhoz, hogy elérhető legyen az internet: egyre több helyen...

Ma már Magyarországon sem kell mindenütt kábelhálózat ahhoz, hogy elérhető legyen az internet: egyre több helyen működnek úgynevezett hotspotok, azaz olyan berendezések, amelyek mikrohullámú rádiófrekvencián biztosítanak kapcsolatot a világhálóval. Az e technológia legelterjedtebb szabványa, a wi-fi alapján működő állomások általában egy-egy nagy távközlési társaság ajánlatainak körét bővítik, többnyire forgalmas helyeken, de alkalmanként különböző rendezvényeken, konferenciákon is. A Matáv például a Mindentudás Egyetemének helyszínein, a budapesti Astoria, a Mercure Korona, a Sofitel Átrium, a Le Meridien és a Benczúr szállodákban, három fővárosi, illetve két vidéki Matáv Pontban, a Gerbeaud-házban, valamint a Cotton Clubban nyújt ilyen szolgáltatást. A Westel a fővárosban hét helyen, köztük olyan nagy bevásárlóközpontokban, mint a Duna Plaza, a MOM Park vagy a Pólus Center, illetve 19 vidéki üzletében és azok környékén teremtett ilyen lehetőséget. 2002 novemberében ez a cég helyezett el elsőként hotspotokat a Ferihegyi repülőtéren, majd követte példáját a Pannon GSM is, a harmadik mobilszolgáltató, a Vodafone pedig tavaly szeptembertől, kísérleti jelleggel a Budapest Sportarénában biztosít "légből kapott" internetkapcsolatot. Győr közterületein az Int-air.net Kft. telepített ilyen állomásokat, a GTS-Datanet pedig elsőként miskolci internetkávézójában alkalmazta ezt a technológiát.

A nyilvános hotspotok számáról nem vezetnek kimutatást, a beltéri egységek ugyanis nem bejelentéskötelesek. Szakértők szerint azonban legfeljebb néhány száz lehet belőlük az országban, hiszen idehaza ma még inkább marketingcélokat szolgálnak. Használatukhoz ugyanis speciális kártyával felszerelt, hordozható számítógépek kellenek.

Dolánszky György, a Kürt Computer Rendszerház Rt. vezető tanácsadója ugyanakkor úgy véli, nagy jövő áll a Nyugat-Európában már komoly piaccal rendelkező technológia előtt. A mobil eszközök gyors terjedése - jósolja - magával hozza a mobil e-kommunikáció igényét, amelynek kielégítésére jól használható a wi-fi szabványra épülő, vezeték nélküli kapcsolat.

A vezeték nélküli technológia ráadásul komoly szerepet játszhat az internet elterjesztésében, különösen a kis településeken, ott, ahol nincsen sem kábeltévé-, sem ADSL-hálózat - mondta a HVG-nek Flamich Péter, a Vezetéknélküli Internet Szolgáltatók Egyesületének alelnöke. Öt-hat esztendeje alakultak meg az első olyan cégek, amelyek a hotspotokéval azonos technológiával, a 2,4 gigahertzes mikrohullámú frekvencián biztosítják ezt a szolgáltatást, ám nem alkalmi felhasználóknak, hanem stabil előfizetőknek. Ma már, köszönhetően a szükséges eszközök időközben bekövetkezett árcsökkenésének, 60-70 cég biztosít ilyen internetes hozzáférést, gyakorlatilag az egész ország területét lefedve. Egy decemberben lezárt, 900 millió forint összértékű, kifejezetten a kis települések szélessávúinternet-ellátására kiírt pályázaton például a 35 nyertesből 16 vezeték nélküli szolgáltatást nyújt.

A vezeték nélküli internetet használó előfizetők számát Flamich Péter mintegy 20 ezerre becsüli. Mint elmondta, az ügyfelek egy olyan berendezést kapnak számítógépükhöz, amellyel rácsatlakozhatnak a szolgáltató jól kiválasztott, többnyire magas helyen telepített, így a hotspotoknál nagyobb területen, körülbelül egy kilométeres körzetben hozzáférést biztosító bázisállomására. Az alelnök saját cége, a Dunaweb Kft. négy ilyen állomással Vác egész területére biztosítja a szolgáltatást, amelynek egyik előnye szerinte az, hogy ott, ahol nincs vezetékhálózat, telepítése nagyságrendekkel olcsóbb a kábeles szolgáltatásokénál: egy drót nélküli internethasználatra alkalmas bázisállomást 1-3 millió forintból létre lehet hozni, és a fenntartási költségek, az előfizetési díjak sem nagyobbak, mint más technológiák esetében. A Dunakanyarban például a 256/256 vagy 384/64 kilobites sebességű, vezeték nélküli szolgáltatásért magánszemélyeknek havi nem egészen tízezer forintot kell fizetniük, de már havi ötezer forint átalánydíjért is van széles sávú elérést biztosító csomag.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Globális sebességváltó

A következő években folytatódik a széles sávú internet gyors elterjedése - vélik egyöntetűen a távközlési szakértők. A legdinamikusabb fejlődés Ázsiában várható, de a világ más részein is gyorsul a növekedés, ami komoly hatással lehet a gazdaságra.

Meghalt Uri István

Meghalt Uri István

Népszava: Túlhajszolt dolgozói miatt nem kér a túlóratörvényből a MÁV

Népszava: Túlhajszolt dolgozói miatt nem kér a túlóratörvényből a MÁV

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

17 millió forintot kapott egy csaló egy 89 éves nőtől

Már 78-an fagytak halálra a hajléktalantörvény életbelépése óta

Már 78-an fagytak halálra a hajléktalantörvény életbelépése óta

A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt

A perek legtöbbjét elbukta a kormány az Európai Bíróság előtt

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat

A Fővárosi Közgyűlésen nem ment át a túlóratörvény elleni határozat