Mivel az internetezők tábora sem túlságosan nagy, Magyarországon a széles sávú otthoni hozzáférések száma is elmarad...

Mivel az internetezők tábora sem túlságosan nagy, Magyarországon a széles sávú otthoni hozzáférések száma is elmarad az uniós átlagtól, ám az összes internetkapcsolaton belül az ilyen elérések aránya átlagon felüli. Ez elsősorban annak az eredménye, hogy tavaly és tavalyelőtt - a szolgáltatási árak csökkenése és a technológia gyors kiépülése miatt - sok modemes előfizető tért át a széles sávú internetkapcsolatra.

Magyarországon kéttucatnyi cég kínál ADSL-t, amely pillanatnyilag a legnépszerűbb széles sávú szolgáltatás. E technológia előnye, hogy alközpontonként akár már ötven előfizetővel is gazdaságosan működtethető, s az adatforgalom akkor sem lassul le, ha egyszerre többen csatlakoznak ugyanahhoz az alközponthoz.

A technológiai toplista második helyén a tévékábeles internetezés áll. Magyarországon az EU átlagához képest is sok háztartásban van kábeltévé, a rendszerek szinte minden várost behálóznak. Jelenleg nyolc cég kínál kábeles szolgáltatást, amit azonban sok helyütt drágít, hogy az eredetileg csak egyirányú (a szolgáltatótól az előfizető felé) kapcsolatra tervezett kábelhálózatot alkalmassá kell tenni a kétirányú kommunikációra. Utóbbira jelenleg a hazai kábelhálózatok negyede képes.

A harmadik legelterjedtebb technológia a mikrohullámú elérés (lásd Légből kapott kapcsolat című írásunkat). E rendszer már végpontonként húsz előfizetővel is nyereségesen működtethető, ha viszont egy mikrohullámú adótorony körzetében ötvennél több előfizető gyűlik össze, a sávszélesség csökken. További hátrányai, hogy a sugárzáshoz kedvező domborzati viszonyok kellenek, illetve az, hogy ha egy településen több szolgáltató működik, az adótornyok zavarhatják egymást.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) becslése szerint az ország lakosságának csaknem fele olyan településen él, ahol egyáltalán nincs széles sávú internet. A kormány jelentős összegekkel támogatja a szélessávú-infrastruktúra kiépítését. Az IHM két friss pályázatán 1,3 milliárd forintot lehetett, illetve lehet elnyerni, elsősorban a 15 ezer lakosnál kevesebbet számláló településeken megvalósítandó beruházásokhoz. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium - az IHM-mel közösen - a minap írta ki azt a pályázatot, amelyen a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében az EU strukturális alapok keretéből további 1,28 milliárd forint nyerhető el a széles sávú internetezés fejlesztésére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Globális sebességváltó

A következő években folytatódik a széles sávú internet gyors elterjedése - vélik egyöntetűen a távközlési szakértők. A legdinamikusabb fejlődés Ázsiában várható, de a világ más részein is gyorsul a növekedés, ami komoly hatással lehet a gazdaságra.

MTVA-vezető: Az ellenzéki képviselők megfélemlítették, fenyegették, inzultálták a dolgozókat

MTVA-vezető: Az ellenzéki képviselők megfélemlítették, fenyegették, inzultálták a dolgozókat

Ez lesz a biztonság: akár az ujjlenyomatával védheti majd WhatsApp-üzeneteit

Ez lesz a biztonság: akár az ujjlenyomatával védheti majd WhatsApp-üzeneteit

Elfelejthetik a kiegészítő támogatást a falvak, amelyek nem tudnak elég adót beszedni

Elfelejthetik a kiegészítő támogatást a falvak, amelyek nem tudnak elég adót beszedni

Megtörte a hallgatást a kémkedési vádakkal kapcsolatban a Huawei alapítója

Megtörte a hallgatást a kémkedési vádakkal kapcsolatban a Huawei alapítója

Elveszítheti leggólerősebb játékosát a kézilabda-válogatott

Elveszítheti leggólerősebb játékosát a kézilabda-válogatott

Felkutatják a Dunába lőtt magyar zsidók maradványait

Felkutatják a Dunába lőtt magyar zsidók maradványait