Az internetet jórészt azért használják az emberek, hogy rákeressenek valamire: utánanézzenek neveknek, intézményeknek, híreknek, recepteknek. S hogy mi érdekli a leginkább a világháló vándorait? Kiderül abból a statisztikából, amelyet a legnépszerűbb keresőgép, a Google üzemeltetői publikálnak.

Mi a közös az iraki háborúban fogságba esett, onnan hollywoodias körülmények közt kiszabadított amerikai katonanőben, Jessica Lynch-ben; a 27 évesen, várandósan megölt Laci Petersonban; a tengerentúli kosárlabdázás egyik legnagyobb tehetségének kikiáltott, most nemi erőszakkal vádolt Kobe Bryantben; az amerikai lemezkiadók szövetségében, a RIAA-ban; a gyilkossággal vádolt francia rockfenegyerekben, Bertrand Cantat-ban; az emberrablók fogságából 8 hónapos fogság után tavaly tavasszal kiszabadult, 15 éves amerikai Elizabeth Smartban, valamint a tavalyi háborúellenes kirohanásukig Amerika-szerte hihetetlenül sikeres countryénekes lánycsapatban, a Dixie Chicksben? Mindannyian szerepelnek azon a toplistán, amelyet a világháló legjobb keresőjének tartott Google-nál állítottak össze az internetezők által begépelt keresési szavak előfordulásának gyakorisága alapján. A Nietzsche nyomán nemzetközivé vált Zeitgeist (korszellem) fantázianevű Google-oldal bátran közölheti a trendeket, preferenciákat, hiszen a cég számítógépei 2003-ban 55 milliárd keresési igényt szolgáltak ki. Annak, hogy nem a szex szó szerepel az egyes listák élén, egyszerű az oka: az erotikus tartalmú kereséseket a cég szemérmes statisztikusai egyszerűen nem veszik figyelembe listáik elkészítése során.

A tavaszra tervezett tőzsdére vonulás előtt 15-20 milliárd dollár értékűre becsült, a keresésekhez tartalmilag kapcsolódó hirdetési stratégiájának és a technológia más oldalak részére való átengedéséből származó licencdíjaknak köszönhetően jócskán nyereséges Google körül is egyfajta kultusz alakult ki. A hétköznapi ember számára felfoghatatlan dimenziókat szimbolizáló "googol" (magyarul: a tíz századik hatványa) és az információtengeren való átlátást jelképező "googly eyes" (meredt szemek) kifejezésekből származtatott google szócska mára a keresés szinonimájává vált szerte a világon.

A Google statisztikusai nemcsak a keresett tartalomra kíváncsiak, hanem olyasmit is figyelnek, hogy az internetezők 92 százaléka a Windows valamelyik verziójával felszerelt gépről adja föl kérdését, zömük ráadásul az ugyancsak a Microsoft által kifejlesztett böngészőprogramot, az Internet Explorert használja. Ami a lekérések során használt nyelvet illeti, az angol vezető szerepe továbbra sem kérdéses, ám míg 2001-ben a keresések kétharmadát bonyolították le angolul, 2003 végén már csak a felét. Egyre többen kutatnak német, spanyol és kínai tartalmak után, és 2001 óta látványosan növekszik a kisebb nyelvek aránya is.

Az országonkénti kimutatások rávilágítanak a nemzeti sajátosságokra, helyi hősökre. Nagy-Britanniában - tévésztárokat, Micimackót, az Eastenders című szappanopera, illetve a Simpson család szereplőit, híres sportolókat megelőzve - Károly herceg végzett a tízes toplista élén. Az utazással kapcsolatos keresések itt főként az olcsó légi közlekedéssel függtek össze: a tematikus lista első és harmadik helyén két fapados légitársaság neve (EasyJet és Ryanair), a második helyén pedig az olcsó repülések (cheap flights) kifejezés szerepel.

Ha hazájában nem is, Japánban a Real Madrid angol sztárja, David Beckham volt 2003 leginkább keresett férfija. Az előkelő negyedik helyen végzett az amerikai foci világából a távol-keleti szigetországban különösen kedvelt, K-1 nevet viselő küzdősport harcosai közé igazolt Bob Sapp, akit a sport ismerői szerint inkább 160 kilós hatalmas termete, mint tehetsége tett népszerűvé Japánban. A hetedik helyezést a testépítőből színésszé, majd kaliforniai kormányzóvá avanzsált, osztrák származású Arnold Schwarzenegger zsebelte be. Németországban a helyi internetes szakírók nagy meglepetésére a Yu-Gi-Oh! című japán képregény-, illetve rajzfilmsorozatra kerestek rá a legtöbben, valószínűleg a rajzfilmek figuráit ábrázoló játékkártyák körül kialakult őrületnek köszönhetően. A második helyen a 2003-as turnéja során 40 német várost felkereső helyi popsztár, Jeanette Biedermann végzett, a bronzérmes pedig Paris Hilton lett. Nem a párizsi Hiltonról van szó, hanem a szállodatulajdonos-családból származó, 2003-ban főként az interneten keresztül terjesztett szexvideója és az Egyesült Államokban indított valóságshow-ja kapcsán sztárrá vált leányról, aki a legutóbb akkor került a címlapokra, amikor egy neves amerikai divatkritikus, Robert Blackwell őt választotta meg a tavalyi év legízléstelenebbül öltözködő csillagának. Német sajátosság a Stiftung Warentest előkelő, ötödik helyezése. Az 1964-ben létrehozott fogyasztóvédő alapítvány célja a Németországban forgalmazott termékek gyártóktól független tesztelése, összehasonlítása és az eredmények publikálása. A rövidítések a várakozásokkal ellentétben nem az FBI és a CIA hazájában, Amerikában, hanem Franciaországban arattak: az általános toplista első tíz helyezettje közé bekerült az SNCF (az állami vasúttársaság), az FNAC (egy kiskereskedelmi lánc), a TF1 (a vezető magán-tévécsatorna), illetve az SFR (a legnagyobb mobilszolgáltató).

Szinte országtól-nyelvtől függetlenül tarolt világszerte az énekesnő Britney Spears és a rapsztár Eminem. Előbbi első helyen végzett az 55 milliárd lekérdezésen alapuló teljes 2003-as mintát vizsgálva, valamint a képlekérdezéseket tekintve, utóbbi fotóira pedig még a filmsztár Brad Pittéinél és David Beckhaméinél is többen kerestek rá. A 2003-ban bemutatott filmek közül három alkotás is bekerült az abszolút toplista első tíz helyezettje közé: a Harry Potter a második, a Mátrix a harmadik, A Gyűrűk Ura pedig a nyolcadik helyen végzett. Ugyanezen a listán a negyedik helyet a kolumbiai popsztár, Shakira szerezte meg, a hetediket pedig egy 50 Cent művésznéven futó rapénekes, Eminem friss felfedezettje. A Ferrari legkeresettebb márkanévvé válásához minden bizonnyal a német Michael Schumacher újabb Forma-1-es világbajnoki címe is hozzájárult, de a dobogós Sonyn és BMW-n kívül helyet szereztek a márkatoplistán a fentebb már említett fapados légitársaságok, a Ryanair és az EasyJet, valamint a Disney médiavállalkozás, a Hewlett-Packard és a Dell komputergyártók, illetve a világ legnagyobb kiskereskedelmi áruházlánca, a feketemunkások alkalmazása miatt nemrégiben botrányba keveredett amerikai Wal-Mart is.

Érdekes megfigyeléseket tartalmaznak a Zeitgeist szezonális kimutatásai is, melyek azt regisztrálják, hogy az egyes témák, események, személyek az év mely szakaszában voltak a szokásosnál keresettebbek, illetve mely hónapokban "aludtak". A NASA például a Columbia űrsikló februári katasztrófáját követően, valamint idén januárban, a Mars-fotók érkezésekor még Britney Spearst is megelőzte.

MARINOV IVÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Magyar kíváncsiság

A Google-nak ugyan létezik magyar nyelvű oldala, ám a Zeitgeist statisztikusai az itteni piac kicsinysége miatt nem...

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Keanu Reeves megint halomra öli az embereket

Péterfy-Novák Éva: A környezetemben mindenkinek horror volt a házassága, gondoltam, ennek így kell lennie

Péterfy-Novák Éva: A környezetemben mindenkinek horror volt a házassága, gondoltam, ennek így kell lennie

Rengeteg kérdést feltett Gruevszkiről, egy rövid nem szócskával leszerelte a kormány

Rengeteg kérdést feltett Gruevszkiről, egy rövid nem szócskával leszerelte a kormány

Az üzleti versenyképesség új tényezői

Az üzleti versenyképesség új tényezői

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

Támogatja az EP, hogy jogállamisághoz kössék az EU-pénzeket, a Fidesz nemmel szavazott

127 millió forintért aszfaltozhat Mészáros üzlettársának cége Kecskeméten

127 millió forintért aszfaltozhat Mészáros üzlettársának cége Kecskeméten