A Google-nak ugyan létezik magyar nyelvű oldala, ám a Zeitgeist statisztikusai az itteni piac kicsinysége miatt nem...

A Google-nak ugyan létezik magyar nyelvű oldala, ám a Zeitgeist statisztikusai az itteni piac kicsinysége miatt nem bajlódnak az adatok feldolgozásával, megjelenítésével. Ilyesfajta statisztika elkészítésére vállalkozott azonban a keresőszolgáltatásához befutott évi "néhány tízmillió" keresés alapján az Origo Vizslája. Az adatsorok készítői szerint folyamatosan magas a szexszel kapcsolatos keresések száma, olyannyira, hogy ha összeállítottak volna általános toplistát is, azon az első helyet a "szex" szócska szerezte volna meg. Előkelő helyen végzett volna egy ilyen listán a női nemi szerv becézett formája is, csakúgy, mint a lolita, a domina, a szexpartner, a tini és az erotika szavak. A "felnőtt tartalmak" statisztikaferdítő hatását kiküszöbölendő a szexszel kapcsolatos kereséseket végül külön listában jelenítették meg a szerkesztők.

A tematikus jegyzőkönyvek listáit átfutva megállapíthatjuk: a magyar internetezők preferenciái nem sokban különböznek a Google statisztikáiból megismertektől. A legkeresettebb énekesek 2003-ban idehaza is Britney Spears, illetve Eminem voltak, a filmek között pedig a Mátrix épp csak helyet cserélt a Google-nál éllovas Harry Potterrel. A sportolók aranyérmét David Beckham akaszthatta a nyakába; utóbbi listára két magyar versenyző is felkerült: a fitneszes Béres Alexandra a harmadik, a vízilabdázó Kásás Tamás az ötödik helyen végzett. A magyar popegyüttesek tízes listájára a Crystal-TNT-Fresh fémjelezte divatcsapatok közé nagy meglepetésre egy igazi őskövület, a Beatrice is felkerült. Az országok közül a legnépszerűbbnek a szomszédos Horvátország bizonyult, de előretört tavaly óta több nem európai ország, többek közt Jordánia (3. hely) és Tunézia (6. hely) is (Irak valószínűleg nem turisztikai célpontként került az országlista 7. helyére). A magyar írók, költők összevont rangsorának első négy helyén Petőfi Sándor vezetésével kizárólag költők találhatók, a legnépszerűbb író az ötödik helyezett Jókai Mór lett. A Vizslán keresők "kedvenc állata" a kutya volt, a vadászgörény a hetedik helyen, a kullancs pedig a tizediken végzett. 2003 legkeresettebb autómárkája a Suzuki és az Opel lett, a negyedik és hatodik hely között pedig igazi retrószáguldást tapasztalhattunk (4. Lada, 5. Skoda, 6. Trabant). A betegségek közül a legtöbb embert a candidiasis érdekelte, a második helyen a komoly internetes oktatókampánnyal kísért mellrák végzett.

A szezonális elemzések a Vizsla esetében is jól tükrözik egy-egy adott időszak divatját. Márciusban internetezők ezrei kattantak rá egy mind beszédtechnikailag, mind tartalmilag értelmezhetetlen interjúja kapcsán netes kultuszfigurává vált Szalacsi Sándorra, a kocsordi bunkerépítő szomszédjára, aki karrierje csúcsán csaknem kétszer olyan népszerű volt, mint Eminem. A május az érettségi tételekkel kapcsolatos keresések hónapja volt, az írásbeli vizsgát megelőző napon az "érettségi" szó a keresőszólista élére került. Az év végén, a karácsonyi vásárlásokhoz közeledve vált sikerfogalommá a Sulinet Expressz: a májusban beindított program neve novemberben már egyike volt a tíz leggyakrabban begépelt kifejezésnek, a keresőszólistában pedig csak az "mp3" előzte meg.

A magyarok internetes hírolvasási szokásairól a több tucat hazai portál híreit szemléző Hírkereső által közzétett statisztika nyújthat átfogó képet. A Hírkereső archívumában 2003 júniusa és decembere között főként az éppen aktuális közéleti kérdések foglalkoztatták a fél év alatt csaknem félmillió keresést generáló olvasókat. Folyamatosan keresettek voltak a lakáshitel, az Irak és a baleset kifejezések, időszakosan virágoztak a lottó, a minden bizonnyal a brókerbotrány fejleményei iránt érdeklődők által begépelt bróker, a nyáron a Sziget, az év vége felé pedig a karácsony és a szilveszter szavak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Britney és a korszellem

Az internetet jórészt azért használják az emberek, hogy rákeressenek valamire: utánanézzenek neveknek, intézményeknek, híreknek, recepteknek. S hogy mi érdekli a leginkább a világháló vándorait? Kiderül abból a statisztikából, amelyet a legnépszerűbb keresőgép, a Google üzemeltetői publikálnak.

Elenegedték az eszkortnőt, aki azt állította, bizonyítékai vannak Trump orosz kapcsolatairól

Elenegedték az eszkortnőt, aki azt állította, bizonyítékai vannak Trump orosz kapcsolatairól

Polgári robbanóanyag használata miatt jelentették fel a Momentum politikusát

Polgári robbanóanyag használata miatt jelentették fel a Momentum politikusát

Halálra sebzett egy orvvadászt egy vaddisznó Romániában

Halálra sebzett egy orvvadászt egy vaddisznó Romániában

Frissítsen rá a Facebook Messengerre, lehet, hogy már ön is megkapta az új változatot

Frissítsen rá a Facebook Messengerre, lehet, hogy már ön is megkapta az új változatot

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

A pápa látogatásának napjaira is kiterjesztik a csíksomlyói búcsút

Itt egy új Pajor Tamás-klip, amiben ráadásul feltűnik Geszti, Szikora és Varga Miklós is

Itt egy új Pajor Tamás-klip, amiben ráadásul feltűnik Geszti, Szikora és Varga Miklós is