Tavaly 120 millió rövid szöveges üzenetet, azaz sms-t küldtek a magyar mobiltelefon-birtokosok. A kommunikáció célja egyre többször az, hogy hozzáférjenek valamely szolgáltatáshoz - legyen szó parkolójegyről, tőzsdei információról vagy pornófilmek internetes letöltéséről -, illetve kifizessék azt.

,,Randivonal, telefonos játékok, dalszövegek és kották letöltése, apróhirdetések feladása, hagyományos katalógusok rendelése, televíziós, rádiós szavazások levezénylése, sms-ben történő fizetés" - sorol fel néhányat a cége által kínált szolgáltatásokból Falussy Gábor, az úgynevezett emelt díjas szolgáltatásokra specializálódott DC Lax Kft. ügyvezetője. Az sms-piacra másfél éve bevonult vállalkozás már százhúszféle ilyen szolgáltatást kínál. Közülük az egyik legegyszerűbb az, amikor például csengőhangot akar valaki letölteni az internetről. Ilyenkor az adott weboldalon feltüntetett mobiltelefonszámra elküldi az általa kiválasztott dallam kódját, majd viszontüzenetben megkapja a dallamszoftvert. Ugyanez az eljárás a különböző, sokszor viccesnek szánt számítógépes grafikák vagy telefonon játszható játékok esetében.

Kicsit bonyolultabb a helyzet a hirdetési újságoknál, akár az interneteseknél, akár a hagyományos, papírra nyomottaknál. Az eladásra kínált ingatlanokról vagy autókról sokszor csak részleges - olyan, nem lényegtelen információkat, mint az ár vagy a tulajdonos elérhetősége, nem tartalmazó - ismertetések jelennek meg. Ha valaki többre kíváncsi, a hirdetés kódjával sms-t kell küldenie egy adott számra, ahonnan válaszként megérkezik a kívánt adat vagy a hozzáférést biztosító kód - szinte minden esetben emelt díj ellenében. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a kívánt szolgáltatás a 10-20-100 forintos normál díjnál magasabb, akár 400 forint árú üzenet elküldésével vehető igénybe. A számítógépes világháló kereskedői az általuk nyújtott szolgáltatás árát is sms-ben fizettetik ki. Például úgy, hogy visszaküldenek egy jelszót, amellyel az üzenet feladója beléphet a bővebb vagy fontosabb információkat tartalmazó oldalra.

Az emelt díjú üzenetek árából a mobilszolgáltatók is jócskán részesednek. Hogy mennyivel, azt a három magyarországi cég mindegyike üzleti titokként kezeli. Hevesi Nóra, a Vodafone kommunikációs menedzsere sem megy messzebbre a konstrukció ismertetésében annál, mint hogy "elsősorban bevételmegosztási modellben dolgozunk". Hogy ez mennyit jelent? A HVG információi szerint sokszor a szolgáltatás nettó árának a felét is. Bár az emelt díjas szolgáltatásokra vonatkozó szerződések egymástól erősen különböző feltételeket tartalmazhatnak, a számlázás menete mindig ugyanaz: az sms-ek árát a mobilszolgáltatók kapják meg az előfizetőktől, majd valamilyen kulcs alapján visszaosztják azt partnereiknek, a hirdetési újságoknak, a weboldalak működtetőinek és másoknak.

Köztük nem mellékesen a piac úttörőinek számító szexiparosoknak, akik információnk szerint az emelt díjas sms-ek javából részesülnek. A jelenleg több mint 50 önálló, internetes szexre szakosodott honlap majd mindegyike felkínálja ugyanis, hogy a látogatók drágított sms-ek révén havi vagy éves bérletet válthatnak a mezei hálójárók elől elzárt tartalmak nézegetésére. Komplett pornófilmekhez is hozzá lehet jutni így: aki emelt díjas sms-t küld, a válaszüzenetben kap egy kódot, amellyel az adott weboldalon regisztrálhatja magát, és így letöltheti saját számítógépére a kiszemelt művet. A HVG-nek név nélkül nyilatkozó egyik pornóoldal-tulajdonos szerint a filmenként olykor több ezer forintos letöltési árnak végül alig 40 százalékát látják viszont.

Majdnem minden bank felkínálja a kártyatulajdonosoknak, hogy némi különdíjért sms-ben értesíti őket a készpénzfelvételekről vagy a vásárlásokról, így csökkentve az illetéktelen kezek költekezésének kockázatát. "1999 óta küldünk értékpapír-piaci híreket előfizetőink telefonjára, de ebben a formában kaphatnak értesítést megbízásaik teljesítéséről is. Ha mondjuk megvettük ügyfelünk számára a kívánt részvényeket, ő egy percen belül tudomást szerez erről" - számol be egy kisebb piaci szegmenset lefedő felhasználási módról Kis Levente, a Quaestor Értékpapír Rt. üzletágvezetője. A gyorshírekre elegendő jelentkezni a cég weboldalán, és az említett értesítés is ingyenes, afféle bónuszszolgáltatás.

Az Araelta Kft. weboldaláról regisztráció után bárki üzeneteket küldhet a három mobilhálózat bármelyikén üzemelő telefonra, egyenként 20 forintos áron. Ehhez - ismerteti a konstrukciót Hujber Tamás, a cég ügyvezetője - a felhasználónak előzőleg fel kell töltenie virtuális erszényét, ami történhet postai csekken, internetes utalással, de emelt díjas sms révén is. A szolgáltatás viszonylagos olcsóságát az is magyarázza, hogy a regisztráció során a felhasználók beleegyezhetnek, hajlandók telefonukon reklámüzeneteket fogadni. Ezt 850 ezer kuncsaftjuk közül 420 ezren vállalták (az üzengetés viszont a hirdetést nem olvasóknak sem drágább). Mivel a bejelentkezéskor a fizetési kategóriára, a lakhelyre, a nemre és az életkorra, valamint az érdeklődési területekre is rákérdeznek, a reklámozók pontosan körülhatárolt célcsoportot is kijelölhetnek. Egy üzenetért így 39 forintot kell fizetniük a cégnek, egy reklám sms-csomagnak viszont legalább ezerdarabosnak kell lennie.

Tavaly ősszel a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. sms-es parkolásidíj-fizető rendszert vezetett be. Az iCell Kft. által kifejlesztett Parktelt a főváros IX. és XIII. kerületében, illetve a fővárosi önkormányzat kezelésében levő legfontosabb főútvonalakon vezették be, így a Nagy- és a Kiskörúton, az Andrássy úton, a Baross utca, az Üllői út és a Bajcsy-Zsilinszky út egy részén, valamint a Keleti pályaudvar környékén. Az eddig regisztrált kétezer felhasználó autójának szélvédőjére matrica kerül, az ellenőr ennek alapján kérdezheti le telefonon a cégközpontból az adatokat. A parkolási idő lejártáról a rendszámhoz rendelt mobiltelefonra sms-üzenet érkezik. A parkolás megkezdésekor a járművezető az autóhoz tartozó telefonszámot csörgeti. A "személyes parkolóóra" a hívást és a fizetőidőszak kezdetét visszacsengetéssel nyugtázza, a vonalat a hívásfogadás után azonnal bontja. A kétórás parkolási korlát miatt annak sem ketyeg napokon keresztül a számláló, aki véletlenül elfelejti kikapcsolni a virtuális parkolóórát. Egy autóhoz több telefonszám is rendelhető, így a család bármely tagja vagy a cég bármely alkalmazottja fizetheti a parkolást a közös számláról. A Parktel kezdő szolgáltatása 3 ezer forintba kerül, az összeg "leparkolható".

"Az SMS-Com apró, mikroprocesszor-vezérlésű készülék, amely a bemeneteire kötött érzékelők jelzései alapján, mondjuk áramszünet vagy betörés esetén, sms-ben riasztja gazdáját. Egy adott telefonról küldött megfelelő tartalmú sms-sel pedig elektromos készülékeket lehet be- vagy kikapcsolni - méltatja portékáját Bélteczky Mihály fejlesztőmérnök. A Comnet Bt. által nyújtott szolgáltatás a mobiltelefonon, valamint az elektromos hálózathoz, illetve a különböző készülékekhez (mosógép, termosztát, házimozirendszer, riasztóberendezés) csatlakozó érzékelőkön túl 20-30 ezer forintos egyszeri beruházást igényel.

A mobilcégek nem csupán hálózatukat adják az sms-es bizniszhez. A Westel és a Budapest Film együttműködése révén tavaly december 4-étől a telefon billentyűinek nyomogatásával is vásárolhat mozijegyet, aki akar - igaz, csak hat budapesti mozi, a Corvin, a Mammut, a Puskin, a Művész, a Szindbád és a Tabán vetítéseire. A mozinév első két betűjének, a film kódjának, az előadás napjának és időpontjának, valamint a jegyek darabszámának megadásával egy sms-t kell küldeni egy adott számra. A válaszüzenet összefoglalja a jegyvásárlással kapcsolatos információkat, az árat és a legjobb ülőhelyek adatait. Amennyiben a feltételek megfelelőek, vásárlási kódjának elküldésével az ügyfél azonnal megvásárolhatja a mozijegyeket és (a hagyományosan félretétetett belépőkkel szemben) akár közvetlenül az előadás előtt is átveheti azokat. A Westel a mozijegyek árát a havi számlához csapja.

A Pannon sem volt rest, és tévévekker szolgáltatást vezetett be. A Port.hu adatbázisára épülő szolgáltatás segítségével 54 csatorna bármely műsoráról figyelmeztető értesítést rendelhetnek ügyfelei. A valós kezdés előtt 30 perccel szöveges üzenetben figyelmeztetést kérhetnek: hamarosan adásba kerül a film, kezdődik a sorozat. Persze mindkét cég emelt díj fejében ilyen szolgálatkész.

VAJNA TAMÁS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kormos Anett Andy Vajna haláláról: Elhunyton viccelődni „állati nagy parasztság”

Kormos Anett Andy Vajna haláláról: Elhunyton viccelődni „állati nagy parasztság”

Eltűnt Moldován Katalin, a Kivégzés című film főszereplője

Eltűnt Moldován Katalin, a Kivégzés című film főszereplője

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

Új közvilágítást kap a Városliget

Új közvilágítást kap a Városliget

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia