Az amerikai dollár árfolyama a múlt héten némiképp erősödött azt követően, hogy az USA jegybankjának szerepét ellátó Fed a szóhasználatán módosítva javította egy kamatemelés kilátásait. Az irányadó amerikai kamatláb jó ideje 1 százalékon áll, ott, ahol legutóbb 1958-ban tartózkodott. A dollár iránti keresletet növelte, hogy az USA gazdaságáról ismét kedvező adatok láttak napvilágot, még ha a negyedik negyedév növekedése a vártnál alacsonyabb, 4 százalék volt is, ami az Európai Unióval vagy Japánnal összehasonlítva még mindig száguldásnak minősül.

Az euró erősödése ellen ezúttal Pedro Solbes, az Európai Bizottság monetáris ügyekért felelős tagja emelte föl szavát. Egy madridi üzleti konferencián kifejtette, ha az EU közös valutájának árfolyama tovább emelkedik, akkor az csapást mérhet a vállalati szektor bizalmára és az eurórégió versenyképességére.

A japán jen árfolyamának emelkedését továbbra is teljes erejével igyekszik megtörni a szigetország központi bankja, amely a pénzügyminisztérium instrukcióit követve januárban 7150 milliárd jent költött dollárvásárlásra. Ez jócskán fölülmúlja az eddigi rekordot, a szeptemberi 4457 milliárd jent. A tavalyi év egészében a jegybank mintegy 20 ezermilliárd jent költött piaci beavatkozásra, amivel a japán valuta erősödését ugyan nem sikerült elkerülni, ám 10 százalékosra tudták mérsékelni.

Az angol font erősödött azt követően, hogy Tony Blair miniszterelnök túlélte hivatali idejének talán legnehezebb 48 óráját. Az egyetemi tandíjak ügyében megúszta a leszavazást, és nem marasztalták el az Irak elleni háborút megelőző hírszerzési jelentésekkel kapcsolatban sem, így a valutapiacok a politikai viharfelhők elvonulásával a brit gazdaság biztató kilátásaira összpontosíthattak.

A lengyel zloty újabb történelmi mélypontra süllyedt az euróval szemben, miután a folyó fizetési mérleg hiánya tavaly decemberben a 230 millió eurós várakozásnak majdnem a háromszorosára rúgott. Nagy baj azért nincs, hiszen a 2003-as egész éves deficit még így is kevesebb, mint a fele a 2002-esnek, ám a valutát ennek ellenére nyomás alatt tarthatja, hogy a kisebbségben kormányzó baloldali kormány esetleg nem tudja vagy nem akarja véghezvinni szigorú költségvetési kiadáscsökkentési programját.

A török líra jövőre búcsút mondhat a nulláknak. A múlt héten elfogadott törvény alapján 2005-től a valutát denominálják, és egymillió jelenlegi líra ér majd egy újat. A dollár árfolyama a múlt héten 1,325 millió líra körül alakult, és a zérók levágását segíti, hogy a kiskereskedelmi áremelkedés tavaly 18,4 százalék volt, ami nemcsak az előző évi 29,7 százalékot múlja jócskán alul, de jobb még a Nemzetközi Valutaalappal kötött megállapodásban vállalt 20 százaléknál is.

A 99,5 százalékos tisztaságú arany unciánkénti (31,1035 gramm) árfolyama hétfőn Londonban 401,85 dollár volt. A nemesfémért fél éve 353,05, egy éve kerek 369 dollárt adtak. Az árfolyam-emelkedésben nemesebb társával tartó ezüst unciáját hétfőn Londonban 6,205 dolláron jegyezték.

A forint összességében 0,43 százalékponttal gyengült a hazai bankközi devizapiacon, e hét hétfőn 8,57 százalékra állt a sáv erős szélétől. Egy euró e hét hétfőn 264,15 forintot ért. Nem kedvezett a forintnak a KSH által közzétett adatsor, miszerint a kivitel volumene 7,2 százalékkal, a behozatalé 10,1 százalékkal nőtt 2003 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához képest. Kedden pedig további gyengülést okozott, hogy egyrészt a Nemzetközi Valutaalap kedvezőtlen jelentést adott ki Magyarországról, másrészt a nagy nemzetközi bankok rendre-sorra 270-290 forint/eurós várakozásaikat tették közzé. Az MNB-nél egy euró az egy héttel korábbi 262,40 forintról e hét hétfőre 264,27 forintra erősödött, a frankfurti Európai Központi Bankban egy euró e hét hétfőn 264,1 forintot ért. A kereskedelmi bankok kedden 100,05 milliárd forintnyi betétet helyeztek el az MNB-nél két hétre, szemben a lejáró 102 milliárddal.

Az állampapírpiacon a diszkontkincstárjegyek hozama közel kétszeres kereslet mellett nőtt, a három hónaposoké 0,1 százalékponttal, 12,5 százalékra, a hat hónaposoké 0,28 százalékponttal, 12,48 százalékra, a tizenkét hónaposoké 0,36 százalékponttal, 12,18 százalékra.

A határidős devizatőzsdéken a külföldi pénzek erősödtek a forinttal szemben. Az árutőzsdén 13,1 milliárd forintnyi forgalomban márciusi lejáratra az euró 2,1 forinttal, 267,8 forintra, az amerikai dollár 5 forinttal, 222-re erősödött, a svájci frank 1 forinttal, 171 forintra.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

David Attenborough: A következő pár év a következő pár ezer évet is meghatározhatja

Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Fotók: Elárverezik Catherine Deneuve legendás Yves Saint-Laurent ruháit

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét