Az amerikai dollár árfolyamát - miután véget ért a hét vezető ipari ország pénzügyminisztereinek és jegybankelnökeinek floridai csúcsértekezlete - ismét a tisztán gazdasági fejlemények befolyásolják. Az Egyesült Államokban az agrárszektoron kívül foglalkoztatottak száma januárban a várt 150 ezer helyett csak 112 ezerrel nőtt, és ez a dollárt gyöngítette. Jelzi ugyanis, hogy a makrogazdasági növekedés változatlanul nem jár tömeges munkahelyteremtéssel, így későbbre tolódott annak lehetősége, hogy az USA jegybankjának szerepét ellátó Fed emelje a kamatlábakat. Ez segítene a dollárnak, amelyet nyomás alatt tart, hogy a piacok meggyőződése szerint a folyó fizetési mérleg rekordokat döntögető hiányát csak úgy lehet mérsékelni, ha Washington - ahogy hónapok óta teszi - szép csöndben tűri valutája leértékelődését.

Az angol font szárnyalása mind kényelmetlenebbé válik a brit exportőröknek. A valuta 2003 januárja óta mintegy 17 százalékkal erősödött a dollárral szemben, és a keresztárfolyam a múlt hétre 11 éve nem látott magasságba emelkedett. A font a közös európai valuta viszonylatában gyöngült ugyan, itt viszont a kivitelt az eurózóna - amely a brit export 60 százalékát veszi fel - gazdasági növekedésének lassú volta akadályozza. Az elemzők ezért úgy vélik, hiú az a londoni remény, hogy a szigetország konjunktúráját az export pörgeti majd föl. Ráadásul a brit jegybank, a Bank of England a múlt héten 0,25 százalékponttal még emelte is - 4 százalékra - az irányadó kamatlábat, amivel a lakossági hitelfelvételt, illetve az ingatlanárak nyaktörő emelkedését szeretné megfékezni.

A török líra árfolyama emelkedésnek indult azt követően, hogy a Fitch befektetés- és hitelminősítő ügynökség egy kategóriával magasabba sorolta az országot. Indokként a gazdasági stabilizációt hozta föl, amelynek újabb jeleként az infláció januárban 16,2 százalékra lassult a decemberi 18,4 százalékról. A valutapiacok érdeklődésének középpontjában ugyanakkor Ciprus kérdése áll: Kofi Annan ENSZ-főtitkár közvetítésével újraindulhatnak a tárgyalások a megosztott sziget jövőjéről, ami mind égetőbb kérdés a szigetország, illetve az EU-tagságra ácsingózó Ankara számára.

A lengyel zloty mélypontról mélypontra szédül az euróval szemben, ahogy sokasodnak Varsóban a gazdasági megszorító csomag elfogadásával kapcsolatos kétségek. Leszek Miller, a kisebbségben kormányzó baloldali koalíció miniszterelnöke figyelmeztetett, hogy a 16 milliárd zloty összértékű nadrágszíjhúzás elutasításába kormánya belebukhat, és ezért esetleg előrehozott választásokat kell kiírni. Ennél jóval nagyobb baj, hogy a kurtítások nélkül a lengyel államháztartás adóssága elérheti a hazai össztermék (GDP) 55 százalékát, amikor az alkotmány értelmében kötelezően beindul a semmit nem kímélő nagy kiadáscsökkentő fűnyíró.

A 99,5 százalékos tisztaságú arany unciánkénti (31,1035 gramm) árfolyama hétfőn Londonban 405,95 dollár volt. A nemesfém péntekhez képest 10 dollárt ugrott, részben az amerikai foglalkoztatási adatoknak, részben a Hetek viszonylag visszafogott kommünikéjének tulajdoníthatóan. Az aranyért fél éve 359,15, egy éve 370,5 dollárt adtak. Az ezüstöt hétfőn Londonban 6,345 dolláron jegyezték.

A forint egy hét alatt összességében 0,35 százalékpontot gyengült a hazai bankközi devizapiacon, e hét hétfőn 8,92 százalékra állt a sáv erős szélétől. Az államháztartás januári hiánya 218,6 milliárd forint, ez az éves előirányzat 23,8 százaléka. Az MNB-nél 1 euró az egy héttel korábbi 264,27 forintról e hét hétfőre 267,30 forintra erősödött, a frankfurti Európai Központi Bankban 1 euró e hét hétfőn 267,15 forintot ért. A hazai bankközi forintkamatok stagnáltak, az egynapos betéteké például 12,20 százalékon. A kereskedelmi bankok kedden 175,3 milliárd forintnyi betétet helyeztek el két hétre az MNB-nél, szemben a lejáró 224,6 milliárdnyival.

Az állampapírpiacon a hozamok nőttek. Közel kétszeres kereslet mellett a három hónapos diszkontkincstárjegyek éves átlaghozama 0,12 százalékponttal, 12,62 százalékra, a 2007-ben lejáró államkötvényeké 0,88 százalékponttal, 11,17 százalékra emelkedett, a 2020-ban lejáró államkötvényeké 1,1 százalékponttal, 8,21 százalékra; utóbbiból az alacsony kereslet miatt az ÁKK az eredetileg meghirdetettnél 5 milliárd forintnyival kevesebbet, 10 milliárdnyit adott el.

A határidős devizatőzsdéken az amerikai dollár gyengült, a japán jen stagnált, a többi pénz erősödött. Az árutőzsdén 7,3 milliárd forintnyi forgalomban júniusra a zöldhasú árfolyama 2 forinttal, 220 forintra esett, a japán jené 209,50 forint maradt, ezzel szemben az euróé 4,30 forinttal, 276,30 forintra, a svájci franké 1 forinttal, 177 forintra, az angol fonté márciusra 5 forinttal, 397 forintra nőtt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hatvan nappal meghosszabbították Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét

Hatvan nappal meghosszabbították Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Tornagyőzelemre készül együtt Babos és Fucsovics

Ledobták az árbombát: 20-120 ezerrel olcsóbb a Huawei-nagyágyúknál a Honor új telefonja

Ledobták az árbombát: 20-120 ezerrel olcsóbb a Huawei-nagyágyúknál a Honor új telefonja

Így születnek kisbabaként az érzelmeink

Így születnek kisbabaként az érzelmeink

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben