Az internetes állásközvetítők nem konkurenciái, hanem eszközei a személyzeti tanácsadóknak - hangsúlyozzák előbbiek és...

Az internetes állásközvetítők nem konkurenciái, hanem eszközei a személyzeti tanácsadóknak - hangsúlyozzák előbbiek és utóbbiak egybehangzóan. Az állítást alátámasztani látszik, hogy a legnagyobb netes állásvadászok - a cvonline.hu, a jobline.hu, a jobpilot.hu, a job4smarts.hu, a profession.hu - honlapjain szereplő álláshirdetések több mint felét a személyzeti tanácsadókéi teszik ki. Vári Gergő, a profession.hu-t működtető E-ventures Kft. ügyvezetője úgy becsüli: az évi 1,5 milliárd forintra rúgó álláshirdetési piac 20-25 százalékát már az internet viszi el.

A Sanoma-csoporttal nemrégiben szövetkező E-ventures Kft. tulajdonában két internetes lap is áll, a jobmonitor.hu, illetve a profession.hu. Előbbi 2000-ben úgynevezett tallózó honlapként - a hirdetők örömére - ingyen közölte a más állásközvetítő oldalakra pénzért feltett hirdetéseket, így látogatottsága megnőtt, s már a nyomtatott médiában megjelenő hirdetéseket is szemlézi. A profession.hu viszont pénzes szolgáltatás, melynek ajánlatait a jobmonitor keresései és hírlevelei kiemelt helyen jelenítik meg. A legtöbb álláskereső önéletrajzát tartalmazó jobline.hu munkáját (lásd táblázatunkat) viszont az segíti nagyban, hogy a HVG hetilappal közös hirdetési csomagokat is kínál - emelte ki Hosszú Kinga termékmenedzser.

Bár külföldi állásajánlatok a cvonline-ban is találhatók, a prímet e téren egyértelműen a német Jobpilot GmbH leányvállalata, a Jobpilot Magyarország Kft. viszi. Az ügyvezető Buda Szabolcs szerint honlapjuk, Európa legnagyobb álláshirdetés-hálózatába illeszkedve, február elején 49 ezer - a 852 magyar mellett nyugat-európai, csehországi, lengyelországi - állásajánlattal bírt, miközben adatbázisukban negyedmillió álláskereső önéletrajza található. Balázs Attila, a job4smarts.hu-t működtető 4smarts Kft. vezetője szerint az utóbbi évek fejleménye, hogy a jellemzően diplomás álláskeresők mellett, a nyugati mintáknak megfelelően, ahogy az internet egyre inkább eljut a kevésbé iskolázottakhoz is, növekszik a középfokú végzettségű hirdetők száma is. A magyar piacot ismerők ugyanakkor nem látnak komoly esélyt arra, hogy a webes állásvadászok ágazatok szerint szegmentálódjanak, ahogyan ez Amerikában jellemző. Kivételek persze itthon is vannak: az IT Jobs Kft. által üzemeltetett itjobs.hu honlap például programozóknak szóló külföldi ajánlatokat tartalmaz.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Szárnyatlan fejvadászok

Nem várhatnak komoly föllendülést a személyzeti tanácsadó cégek a 2004-es esztendőtől, ráadásul többségüknek már az utóbbi három év is jelentős visszaesést hozott. Az élesedő versenyben többen tönkrementek, mások kénytelenek voltak profilt bővíteni, illetve néhány alkalmazottuktól megválni.

Polgári robbanóanyag használata miatt jelentették fel a Momentum politikusát

Polgári robbanóanyag használata miatt jelentették fel a Momentum politikusát

Megérkezett a havazás az országba

Megérkezett a havazás az országba

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Bezárt egy fontos kaput a WhatsApp, hogy kevesebb legyen az átverés

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Salvini nem nyitja meg Olaszországot a menekültek előtt

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Letartóztatták a férfit, aki láncfűrésszel vágta meg szomszédja arcát

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok

Brexit: mától regisztrálhatnak a Nagy-Britanniában élő magyarok