Az amerikai dollár árfolyamának nem tett jót, hogy a legfrissebb adatok szerint az USA kereskedelmi hiánya rekordot döntött. A deficit tavaly decemberben 42,5 milliárd, 2003 egészében pedig 489,4 milliárd dollár volt, amire még nem volt példa. Az amerikai hiány Kínával szemben 124 milliárd, az EU viszonylatában 94,3 milliárd dollárra emelkedett. A decemberi deficit annak ellenére múlta fölül a várakozásokat, hogy elemzők a gyöngülő dollár miatt az export fellendülését várták, ám ennek ellenére az import pörgött fel. A közgazdászok most attól tartanak, az import növekedése a dollár árfolyamának süllyedése miatt beindítja az inflációt, ami a jegybank szerepét ellátó Fedet kamatemelésre kényszerítheti, noha az intézmény elnöke, Alan Greenspan múlt heti kongresszusi meghallgatásán utalt arra: a laza monetáris politika akár még hónapokig folytatódhat.

Az euró ereje továbbra is féket rak az eurózóna konjunktúrájára. Az Eurostat, az EU statisztikai hivatala első becslése szerint a 12 ország együttes növekedése a tavalyi utolsó negyedévben alig 0,3 százalék volt, ami nemcsak a várakozásoktól maradt el, de az előző három hónap 0,4 százalékos ütemétől is. Az Európai Bizottság az idei évre 1,8 százalékot, az Európai Központi Bank (ECB) pedig 1,6 százalékot vár, ám független elemzők szerint mindketten túl optimisták. A konjunktúra újraélesztése az export feladata lenne, hisz a szociális védőháló ritkításától tartó lakosság vonakodik költeni, ám a kivitel fellendülését gátolja a valuta ereje. Vannak, akik arra számítanak, az 1,3 dolláros euróárfolyam megközelítésével az ECB esetleg beavatkozik a valutapiacokon.

Az angol font is szakadatlanul erősödik, és a legmagasabb szintet érte el 1992 szeptembere óta, amikor London a spekulánsok rohama közepette igyekezett valutáját - később kiderült: sikertelenül - benntartani az Európai Unió árfolyam-lebegtetési rendszerében (ERM). A piacokon most attól tartanak, a brit jegybank így elhalaszthatja a kamatemelést, amire szükség lenne a növekedéssel együtt újraéledő infláció elleni "megelőző csapáshoz".

A török líra árfolyama lendületet kapott azt követően, hogy New Yorkban, Kofi Annan ENSZ-főtitkár bábáskodása mellett a ciprusi török és görög közösség vezetője megállapodott a kettészakított sziget újraegyesítéséről folyó tárgyalások felújításáról. A konfliktus rendezése - főleg, ha arra az EU május 1-jei bővítése előtt sor kerül - javíthatja Ankara pozícióit a Brüsszellel folytatott tárgyalásokon. Az árfolyam olyannyira nekiindult, hogy a török jegybank hétfőn már dollárvásárlással igyekezett féket rakni a lírára.

Az orosz rubel erejét nem tartja a gazdasági növekedésre veszélyesnek Alekszej Kudrin pénzügyminiszter. Az orosz gazdaság tavaly 7 százalékkal gyarapodott, amit nem gátolt, hogy a rubel 19 százalékkal erősödött a dollárral szemben. Az euróval együtt alkotott valutakosár viszonylatában ugyanakkor csak négyszázalékos volt a felértékelődés.

A 99,5 százalékos tisztaságú arany unciánkénti (31,1035 gramm) árfolyama hétfőn Londonban 410,6 dollár volt. A nemesfémért fél éve 364,5, egy éve 354,25 dollárt adtak. Az ezüst unciáját hétfőn Londonban 6,535 dolláron jegyezték.

A forint az elmúlt egy héten is összevissza mozgott, ám e hét hétfőn este 8,51 százalékra a sáv erős szélétől állapodott meg, ami összességében 0,4 százalékpontos erősödés. Egy euró 264 forintot ért. Kedvezett a forintnak, hogy az ipari termelés volumene tavaly 6,4 százalékkal nőtt éves szinten, s a folyó fizetési mérleg hiánya is 2003-ban a vártnál valamelyest kedvezőbb, 4,6 milliárd euró lett (ez azonban 1,8 milliárddal több az egy évvel korábbinál). Kedden viszont megbolygatta a piacot, hogy a januári áremelkedés - a kormány 6-6,5 százalékos éves átlagos inflációs prognózisánál magasabb - 6,6 százalék lett. Az MNB-nél egy euró az egy héttel korábbi 267,30 forintról e hét hétfőre 263,08 forintra gyengült, a frankfurti ECB-ben egy euró e hét hétfőn 263,75 forintot ért. A hazai bankközi forintkamatok alacsony forgalomban nem változtak, az egynapos betéteké például 12 százalékon stagnált. A kereskedelmi bankok kedden 156,8 milliárd forintnyi betétet helyeztek el az MNB-nél két hétre, szemben a lejáró 100 milliárdnyival.

Az állampapírpiacon a diszkontkincstárjegyek hozama nőtt. A három hónaposok éves átlaghozama 0,16 százalékponttal, 12,78 százalékra, a hat hónaposoké 0,31 százalékponttal, 12,79 százalékra, a tizenkét hónaposoké fél százalékponttal, 12,51 százalékra.

A határidős devizatőzsdéken a külföldi pénzek gyengültek a forinttal szemben. Az árutőzsdén 7,9 milliárdnyi forgalomban júniusra az euró árfolyama 4,30 forinttal, 272 forintra, az amerikai dolláré 6 forinttal, 214 forintra esett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense

Levizelték, zaklatták és megalázták – perel Mariah Carey asszisztense

Nyaki fájdalmai miatt visszavonul Douchev-Janics Natasa

Nyaki fájdalmai miatt visszavonul Douchev-Janics Natasa

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

„Nem hiszek a tantervekben, nem ezek vezérlik az iskolákat”

120 millióból vesz babacsomagokat az állam a határon túli magyar családoknak

120 millióból vesz babacsomagokat az állam a határon túli magyar családoknak

Nagyon furcsa jogi csata kezd kibontakozni a GTA alkotóinak új játéka miatt

Nagyon furcsa jogi csata kezd kibontakozni a GTA alkotóinak új játéka miatt

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédelmi státuszt

Hétfőig kell dönteniük a Honvédkórház dolgozóinak, vállalják-e a honvédelmi státuszt