A Szovjetunió széthullását kísérő válság, majd az 1998-as oroszországi gazdasági összeomlás hatására a korábbi...

A Szovjetunió széthullását kísérő válság, majd az 1998-as oroszországi gazdasági összeomlás hatására a korábbi évtizedekben viszonylag jól működő tömegsportmozgalom is szétesett: nem jutott pénz a sportcsarnokok helyreállítására, elmaradtak a gyermek és ifjúsági amatőrversenyek, az iskolai testnevelés pedig gyakran csak formailag szerepelt az órarendben. A leépülés az utóbbi egy-két évben torpant meg, miután a gazdasági fellendülés hozadékából Moszkva többet fordít a tömegsport fejlesztésére. Vlagyimir Putyin államfő maga is szorgalmazta újabb sportlétesítmények építését, illetve a régiek helyreállítását, és kezdeményezte, hogy újítsák fel a minden iskolára kiterjedő gyermekolimpia-programot. Beszálltak magáncégek is, elsősorban az olajipari vállalatok, amelyek futóversenyeket, gyermeksportrendezvényeket szponzorálnak.

Az időjárási körülmények miatt - Oroszország jelentős részén közel fél évig tart a tél - az emberek többsége számára a sífutás a fő sportág, ezrek síelnek a kis- és nagyvárosok parkjaiban. A felszerelés meglehetősen olcsó: bár kaphatóak a méregdrága nyugati márkák is, egy hazai futóléc kevesebb mint ezer rubelbe (1 rubel = 7 forint) kerül. Az oroszok hidegérzete sem "európai", így mínusz 4-5 fokban sem ritka, hogy a bátrabbak a hótól megtisztított erdei pályákon fociznak vagy röplabdáznak. Télen népszerű a teremfoci is, egy iskolai tornaterem bérleti díja alkalmanként néhány száz rubel. A fitneszterem használata viszont drága mulatságnak számít: míg az átlagkeresetek országosan hatezer - Moszkvában húszezer - rubel körül alakulnak, az egy hónapos fitneszbérletért háromezer rubelnél is többet kell kicsengetni.

Nyáron a labdarúgás és a kocogás a sláger, de az utóbbi években - Marat Szafin, Jevgenyij Kafelnyikov és társaik sikerei, illetve Anna Kurnyikova vonzereje hatására - nő a tenisz népszerűsége is. A fehér sportot űzni azonban télvíz idején kisebb vagyonba kerül: a pályabérlet óradíja legalább ezer rubel.

A berliniek komolyan veszik "a láb mindig kéznél van" jelszót: a város bármelyik pontján lakók találnak a közelben jól karbantartott parkot, vízpartot, ahol kocogni, görkorcsolyázni vagy biciklizni lehet. Emellett a híres berlini maratonon kívül évente többször rendeznek 20 és 25 kilométeres futóversenyeket, és aki ezekre akar készülni, szombatonként az óriási városi park, a Tiergarten útjain edzhet szervezett körülmények között, irányítással és tanácsadással.

Tavasztól őszig általában minden hónap egyik vasárnap estéjén a görkorisoké a terep, akik ilyenkor ellepik az Unter den Linden sugárút forgalomtól lezárt szakaszát. A biciklisek sem járnak rosszabbul, évente többször szervez csillagtúrákat a helyi kerékpáros-egyesület, egy-egy ilyen alkalom több tízezer embert vonz.

Közkedveltek a fitneszklubok is, ami nem csoda: az átlagfizetés mindössze 2,5-3 százalékába kerül egy havi bérlet. Ennek tulajdonosa korlátlanul használhatja a létesítmény berendezéseit, beleértve a szaunát és az uszodát, valamint beiratkozhat a különböző tanfolyamok - aerobik, jóga vagy testépítés - bármelyikére. Még ennél is jobban járnak az egyetemisták, akik oktatási intézményükben félévenként 20 euróért választhatnak sportot maguknak, sőt van olyan betegbiztosító, amelyik a jógatanfolyam árát magára vállalja.

A labdajátékok sem szorulnak háttérbe: a város minden kerületében találhatók elérhető áron bérelhető tenisz-, fallabda- és tollaslabdapályák. Nyaranta egyre népszerűbb a strandröplabda: nem csupán a város folyója, a Spree partján, de a parkokban is mesterséges homokpályákat építenek, s tavaly nyáron az Alexanderplatzon még szabályos tornát is rendeztek.

A legegyszerűbb, mégis a leginkább irigylésre méltó tömegsport-lehetőség a hétköznapi közlekedéshez kötődik. Felmérések szerint a német fővárosban a napi utazások tíz százalékát teszik meg kerékpárral (Budapesten ez még optimista becslések alapján is egy százalék alatt marad), és Berlin 1500 kilométernyi főútvonal-hálózatából 850 kilométeren már saját sávon tekerhetnek a biciklisták. Mivel pedig a mellékútvonalak jelentős részén 30 kilométeres sebességkorlátozás érvényes - amit az autósok be is tartanak -, Berlin már most is afféle bicikliseldorádónak tűnik.

Az amerikai felnőttek 60 százaléka túlsúlyos - állítják a hivatalos statisztikák. Noha látványosan sok a dagi gyerek is, az ő arányuk csak 13 százalék. A két adat közötti feltűnő különbség nem véletlen, Amerikában a rendszeres testedzés fő terepe, sőt a profi sport közvetlen előszobája az iskola. Az általános és középiskolák tornatermeinek, uszodáinak minősége, felszereltsége vetekszik az üzleti célú hasonló létesítményekével, az ott eredményes gyerekek számára pedig egyenes az út a profivilágba.

Az iskolából, egyetemről kikerülve aztán alábbhagy a testmozgás lendülete, ami már csak az amerikai felnőttek kevesebb mint egyharmadát sodorja magával. Pedig az adottságok számukra is nagyon jók. Nyitott úszómedence az USA keleti partjának államaiban májustól októberig, a műanyag borítású tenisz- vagy kosárlabdapálya pedig az időjárás függvényében akár tovább is rengeteg közép-, illetve alsó-középosztálybeli amerikai számára a lakóparkbeli élettel együtt járó ingyenes szolgáltatás.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA,

WEYER BÉLA / BERLIN, RÉTI PÁL / WASHINGTON

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Egy kicsi mozgás...

Egyelőre csak tervezett pályázatokból nyerhető támogatások javíthatnak valamit a hazai szabadidősport gyászos létesítményhelyzetén, miközben az emberek megmozgatása érdekében néhány megszállott küszködésén kívül nem történik semmi.

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Fejbe rúgták, majd elájult a kispadon a magyar focista

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen

A jeges víz is segít: győzni kell a kéziseknek Tunézia ellen