A nem túl sűrű, de rendszeres halálesetek, valamint egykor világhírű bokszolók - például Papp László vagy Muhammad Ali - Parkinson-kóros megbetegedése miatt igen rossz híre van az ökölvívásnak, pedig kutatások bizonyítják: nem tartozik a sérülésveszélyes sportágak élcsoportjába.

A különböző védőfelszerelések fokozatosan jelentek meg az ökölvívásban, először annak is az amatőr válfajában - emlékeztetett a HVG érdeklődésére Jákó Péter, az Országos Sportegészségügyi Intézet belgyógyász főorvosa, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség (AIBA) orvosi bizottságának vezetője. A herevédő használata a harmincas, a fogvédőé a hatvanas években vált kötelezővé, a legfeltűnőbb, a profiknál legfeljebb edzésen viselt fejvédő pedig 1984-ben debütált. Az utóbbi eszköz - véli Jákó doktor - kulcsszerepet játszott a fejre mért ütések miatti K. O.-k számának minimálisra csökkentésében. Karrierjét annak köszönhette, hogy a ritka, de rendszeres ringbalesetek - a kiütött bokszoló kómába esett, netán meg is halt - miatt hosszú évtizedekig állandó nyomás nehezedett az ökölvívásra. Ez az orvosi körökből indult, a sportág betiltását követelő kampány nem tett különbséget amatőrök és profik között, viszont nagy hatással volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra, amely a sikeres egészségügyi reformoktól tette függővé a sportág megmaradását az ötkarikás programban.

Az amatőr bunyósok fejvédője az új kezdeményezések leglátványosabb képviselője: óv a sérüléstől, és csökkenti a kapott ütés erejét, de nem korlátozza a versenyző látását. Eredményességét bizonyítja, hogy a legérzékenyebb neuropszichiátriai vizsgálatok sem mutattak ki több strukturális eltérést az amatőr bunyósok agyában, mint a civilekében. Egy két évvel ezelőtti bécsi orvosi konferencián pedig az is kiderült, hogy az agyrázkódás veszélyének szempontjából az amatőr boksz nincs az élcsoportban a sportágak között, ahol a labdarúgás és a jégkorong vezet. Sportélettani vizsgálatok alapján "lőtték be" a jelenlegi 4x2 perces mérkőzésidőt is, amelynek során a menetek lerövidítése szintén csökkenti a brutális kiütések számát: a fáradtság nem vezet a figyelem végzetes lanyhulásához.

Az amatőrök csúcstalálkozójának számító olimpián komoly az orvosi ellenőrzés: minden alkalommal általános vizsgálatnak vetik alá az indulókat, majd a versenynapok reggelén külön is ellenőrzik az aznap ringbe lépőket. Az érmesek kötelező doppingkontrollon esnek át, de - szúrópróbaszerűen - a selejtezőkben elvérzettek között is vizsgálódnak. Szerencsére kevés pozitív eredménnyel: az utóbbi időben évente legfeljebb öt amatőr bokszoló bukott le szteroid-, stimuláns- vagy éppen marihuánahasználat miatt.

A profiknál jóval gyakoribbak a doppingesetek - többek között Mike Tyson, Francois Botha és Roy Jones Jr. is érintett volt ilyenben -, ráadásul nincs egységes ellenőrzési és büntetési mechanizmus. Ahány világszervezet - jelenleg akad négy komoly és még ugyanennyi "komolytalan" -, annyi szokás, nem beszélve az USA-ról, amelynek minden egyes szövetségi államában különbözőek az előírások. A Boksz Világszervezet (WBO) Erdei Zsolt előtti félnehézsúlyú világbajnoka, Dariusz Michalczewski kétszer is megvívott Richard Hall-lal, és az amerikainak mindkétszer pozitív lett a doppingtesztje - mesélte Balogh Ádám, a brémai városi kórház sebésze, a német profiboksz-szövetség tagja s egyben hivatalos ringorvosa. Mégis nyugodtan hazarepülhetett, és hiába küldték utána Németországból a vizsgálati eredményt, azt a tengerentúlon azonnal a papírkosárba dobták.

Balogh doktor ennek ellenére állítja, hogy az utóbbi időben sokat szigorodtak a hivatásos bokszgálák egészségügyi szabályai. Már nemcsak a főmérkőzések, hanem a töltelékprogram résztvevői is alapos orvosi vizsgálaton esnek át, és amit nem néznek meg, arról friss leletet kell bemutatni. A koponyaultrahang legfeljebb egyéves lehet, a vérpróba kéthetes, a vizeletvizsgálatot pedig helyben végzi egy speciális doppingdoktor. Megnőtt a ringorvos szerepe is, egymaga eldöntheti, akadályozza-e egy sérülés a folytatást, és ha szerinte igen, akkor javasolja a vezetőbírónak a mérkőzés félbeszakítását. Ez természetesen a felelősségét is növeli, hiszen a vesztes fél ritkán ért egyet az őt leléptetőkkel: tavaly júniusban a Boksz Világtanács (WBC) nehézsúlyú övéért az ukrán Vitalij Klicsko hiába vezetett mindhárom pontozónál, felrepedt az arca, az orvos véget vetett a küzdelemnek, és így a minap visszavonult brit Lennox Lewis maradt a világbajnok.

Tiszta K. O. esetén nincs vita - ha csak az nem, hogy állj vagy gongszó után esett-e a megrendítő ütés -, és ezek elszenvedőire, ha a fejüket érte az ütés, három hónapos kötelező egészségügyi eltiltás vár. Ez egy komoly profinál nem oszt, nem szoroz, hiszen eleve nem bokszol sűrűbben, de az úgynevezett megélhetési bunyósoknál, akik két-három hetente kevés pénzért veretik magukat, sokat számít. Ők gyakran megpróbálnak eltiltásuk alatt álnéven szerepelni, és néhány kétes hírű menedzser lehetőséget is ad nekik.

Nagy vitákat gerjeszt viszont a mélyütés. Magyar érdekeltségű eset tavaly októberben fordult elő, amikor - a világbajnoki címet korábban Kovács Istvántól megszerző (HVG, 2001. június 23.) - Julio Pablo Chacón Szolnokon súlyos sérülést látszott szenvedni Nagy "Csonttörő" János mélyütése nyomán. A vezetőbíró viszont nem minősítette szándékosnak a mélyütést, így az argentint léptette le, aki a ringben képtelennek mutatkozott a folytatásra. Pedig Chacón is viselte a herevédőt, ami egy bő hét évtizeddel ezelőtti meccsnek köszönheti elterjedését. 1930. június 12-én New Yorkban a nehézsúlyú világbajnoki címért Jack Sharkey sorozatosan öv alatt találta el Max Schmelinget, és ezért leléptették. A mérkőzést szervező New York-i sportbizottság tagjai utána megtekintették a győztesnek nyilvánított német legenda sérült testrészét, és a látvány alapján arra a döntésre jutottak: kötelezővé teszik a herevédő viselését.

A profik másik védőfelszerelése, a fogvédő használata csak 1986-ban - az amatőrök után negyedszázaddal - vált előírássá minden szervezetnél, igaz, korábban is használhatta, aki akarta. Fejvédő viszont nincs a profiknál (csak a tréningeken), ezért fordulnak elő továbbra is súlyos, akár halállal végződő esetek, és ezt a rizikót sajnos nem lehet megszüntetni - véli Balogh Ádám.

DEÁK ZSIGMOND

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Véres választék

A különböző küzdősportok, így az ökölvívás szabályzat adta keretei sokak igényeit nem elégítik ki, ők az úgynevezett...

HVG Hetilap

Történelmi ütések

Az ökölvívás kezdeti formáiban korántsem sport volt, inkább a katonák kiképzését szolgálta, amint arról mezopotámiai...

Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban

Életveszélyessé vált, kikapcsolta az áramot az Elmű egy Dob utcai házban

Nálunk is okosabban költ bankkártyánk

Nálunk is okosabban költ bankkártyánk

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Heves havas: Hóban debütált az 530 lovas Audi sportkombi

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat