A különböző küzdősportok, így az ökölvívás szabályzat adta keretei sokak igényeit nem elégítik ki, ők az úgynevezett...

A különböző küzdősportok, így az ökölvívás szabályzat adta keretei sokak igényeit nem elégítik ki, ők az úgynevezett kevert harcművészeti ágak (MMA - Mixed Martial Arts) űzésében, illetve nézésében élhetik ki agresszív hajlamaikat. A Japánból indult K-1-et - amelyben már a profi bokszból ismert dél-afrikai Francois Botha vagy a hawaii születésű korábbi szumósztár, Akebono is megmerítkezett - például a profi bokszban használatosnál nagyobb ringben rendezik, elsősorban azért, hogy a rúgásos technikáknak is kellő teret adjanak. Kesztyű, fog- és herevédő kötelező, cipő nincs. Tilos a könyökkel való ütés, a tarkóütés, az ágyékra irányzott ütés vagy rúgás, a dobás és feszítés, a harapás, a fojtogatás. A K-1-nek tíz súlycsoportja van, természetesen a nehézsúlyúak (86,18 kg felett) küzdelmei vonzzák a legtöbb nézőt és pénzt.

Egy másik kevert harcművészeti ág az UFC (Ultimate Fighting Championship), amit egyebek mellett a karate, a dzsiudzsicu, a kickbox, a birkózás, az ökölvívás és a szumó egyvelegének szántak. A magyar kifejezéssel "ketrecharcot" - ugyanis ketrecben küzd egymással a két sportoló - 1993-ban találták ki az Egyesült Államokban. 1997-ig nem alkalmaztak súlycsoportokat, aztán lett kettő, majd három, s jelenleg kilenc kategóriában bonyolódnak a csaták. Szintén 1997-ig puszta kézzel folytak a küzdelmek, ekkortól használják a speciális kesztyűket, amelyek jóval kisebbek a 10-14 unciás (1 uncia = 28,35 gramm) bokszkesztyűnél. Az UFC-ben rengeteg védekezési és támadási technika engedélyezett, rúgások-ütések tömkelege, ami viszont nem: fejelés, harapás, hajhúzás, szemgolyó nyomása, hátgerinc, torok és tarkó támadása, ketrecből történő kidobás, köpés. Legfőbb jellemzője pedig az, hogy a mérkőzés alatt - a közönség nagyobb örömére - tilos feladni a küzdelmet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Milyen a boksz?

A nem túl sűrű, de rendszeres halálesetek, valamint egykor világhírű bokszolók - például Papp László vagy Muhammad Ali - Parkinson-kóros megbetegedése miatt igen rossz híre van az ökölvívásnak, pedig kutatások bizonyítják: nem tartozik a sérülésveszélyes sportágak élcsoportjába.

Csapatonként havi 116 millió forintot költenek bérekre az NB I-ben

Csapatonként havi 116 millió forintot költenek bérekre az NB I-ben

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Most szembesülnek a magyar városok a fideszes világ hátrányaival

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

Pokolgép robbanhatott Észak-Írországban

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

A tévészékháznál tüntetett a Momentum a melegeket gyógyító műsor miatt

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

Gollam ismét belebújt Theresa Maybe, és elénekeltette vele a Bohemian Rhapsodyt

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni

Együttesen verte meg az orvost a család, mert szerintük túl sokat kellett várni