Napilaphirdetés hívta fel a Magyar Államkincstár (MÁK) ügyfeleit, ha értékpapírszámlájuk van a MÁK-nál, március végéig igazolják adataikat. Miért van erre szükség, s mi fenyegeti azt, aki nem jelentkezik - kérdezte a HVG Király Pétert, a MÁK elnökhelyettesét.

- A MÁK-ra ugyanazok a feladatok hárulnak az ügyfelek igazoltatása, nyilatkoztatása terén, mint a bankokra, brókercégekre?

- Pontosan. A pénzmosás megelőzéséről szóló törvény alapján kell nyilatkozatot kérnünk, hogy a nálunk vezetett értékpapírszámlának a befizető a tényleges tulajdonosa-e, netán megbízottként járt-e el, s kérnünk kell a befektető bizonyos személyi adatait is. Ennek határideje, a decemberi törvénymódosításnak köszönhetően a korábbi január 1-je helyett április 1-je lett. A MÁK egyelőre ingyenesen vezet értékpapírszámlákat számos magánszemélynek és néhány intézménynek. E számlákon zömmel kamatozó kincstárjegyeket tartanak, emellett diszkontkincstárjegyeket és államkötvényeket is. Általában ismerjük a számlatulajdonosok lakcímét, nekik küldtünk levélben értesítést. Az újsághirdetés azokhoz szól, akiket levélben nem tudtunk elérni, mert változott a címük, vagy mert úgy rendelkeztek, nem kívánnak írásos értesítést kapni a MÁK-tól.

- Milyen adat szokott hiányozni a nyilvántartásukból, és milyen papírokra van szükség az igazoláshoz?

- Korábban nem kértük a személyi okmányt kiállító hatóság feltüntetését, az új típusú személyivel rendelkezőknél szükség van a lakcím-azonosítóra is. E két okmányon kívül más nem kell. Az adatközlést azoknak is tanácsoljuk, akiknek változott a nevük vagy a lakcímük.

- Milyen hátrány érheti azt, aki elmulasztja az igazolási határidőt?

- A MÁK-nál vezetett értékpapírszámlák esetében - szemben például a bankszámlákkal - gyakorlatilag csak annyi, hogy telefonon nem rendelkezhet az ügyfél lejáró papírja újrabefektetéséről. Erre lehetőséget kaphat a számlatulajdonos, ha igényli. Egyébként ha március 31-ét követően jelentkezik az ügyfél, és ki akarja váltani az értékpapírját, elegendő akkor igazolnia mindazt az adatot, amit most a törvény értelmében kérnünk kell tőle, s akkor megkaphatja a neki járó összeget. Az örökös érdeke sem sérül csupán amiatt, ha az örökhagyó néhány adata hiányzik a MÁK-nyilvántartásban, a hagyatéki eljárás és az ügyfélazonosítás után a pénzt fel tudja venni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Sterbik bravúrjai most nem mentették meg a spanyolokat

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Játékos kedvű vidracsaládot videóztak le Békéscsaba belvárosában

Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Megtalálták a két lopott pingvint

Megtalálták a két lopott pingvint

Kereskedelmi háború: Washington engedhet Pekingnek

Kereskedelmi háború: Washington engedhet Pekingnek

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól

Dollármilliókat kérne vissza a Nissan a Japánban letartóztatott autómogultól