Az amerikai dollár hétfőn némiképp gyöngült, ám a valutapiacokat még a pénteken történtek tartották izgalomban. Aznap ugyanis a zöldhasú árfolyama csaknem 2 százalékot emelkedett szinte minden valutával szemben. Az erősödés konkrét kiváltó oka az volt, hogy Japánban bejelentették: az Irakba küldött katonai kontingens miatt - a terrorizmus lehetőségét minimálisra csökkentendő - országszerte szigorították a biztonsági intézkedéseket. Ez azonban csak a felszín, az elemzők egy része szerint ugyanis megindult a keresztárfolyamok korrekciója, még ha mások úgy vélik is, még nem biztos, hogy a dollár árfolyamának két éve tartó süllyedése véget ért. Utóbbiak azt vallják, a valutára az USA folyó fizetési mérlegének, illetve költségvetésének hiánya miatt nehezedő nyomással még számolni kell, mint ahogy a tartós erősödéshez szükség lenne arra is, hogy az amerikai jegybank szerepét ellátó Fed emelje az 1958 óta legalacsonyabb, 1 százalékos irányadó kamatlábat.

A kanadai dollár árfolyama is süllyedésnek indult, amit a zöldhasú ellenirányú mozgása mellett a kamatvárakozások indokoltak. Az inflációs ütem Kanadában januárban éves szinten 1,2 százalékra lassult a decemberi 2 százalékról, ami a pénzpiacok várakozása szerint javította annak esélyét, hogy az ország jegybankja március 2-án csökkenti a kamatokat.

A norvég korona kurzusa immár öt éve nem látott mélységbe süllyedt a dollárral szemben, és az inga átbillenésének mértékét jelzi, hogy egy éve az árfolyam még történelmi magasságban volt. Az irányváltás oka, hogy a norvég jegybank a gazdasági növekedés élénkítése érdekében a 2002. decemberi 7 százalékról 2 százalékra faragta az irányadó kamatlábat. Az elemzők nem tartanak elképzelhetetlennek egy újabb, 0,5 százalékpontos csökkentést sem, amennyiben az infláció tartósan 2,5 százalék alatt marad. Erre pedig komoly esély mutatkozik, hiszen az áremelkedések üteme januárban éves szinten már 0,1 százalékra lassult.

A mexikói peso a múlt héten erősödött azt követően, hogy a jegybank a kamatemelésről döntött. A közlemény alapján a központi bank nem tolerálja, hogy az infláció kicsúszott a célként meghatározott 2 és 4 százalék közötti sávból, és januárban éves szinten 4,2 százalékot ért el.

A dél-koreai von árfolyam-emelkedésének visszafogása az ázsiai országnak mind nagyobb erőfeszítésébe kerül. Az utóbbi két évben Dél-Korea verbálisan, miniszterei útján, és a gyakorlatban, a piacokon keresztül is folyamatosan beavatkozott, hogy valutája erősödését megtörje. Ennek is tulajdoníthatóan az ország valutatartaléka 103-ról 163 milliárd dollárra duzzadt, ám az intervenciók "mellékhatásaként" januárban a nagykereskedelmi árak már az 1997-98-as ázsiai pénzügyi válság óta nem látott mértékben emelkedtek. Dél-koreai elemzők ezért lehetségesnek tartják, hogy a jegybank némiképp meghátrál, és hagyja, hogy a von árfolyama az idén akár 15 százalékot is emelkedjen a dollárhoz képest.

A 99,5 százalékos tisztaságú arany unciánkénti (31,1035 gramm) árfolyama hétfőn Londonban 399,25 dollár volt. A január 6-án még 430,5 dolláros árfolyammal 15 éves rekordot döntő nemesfémet a spekulációs célú eladások, valamint a dollár erősödése sodorták a 400 dolláros szint alá. Az aranyért fél éve 358,75, egy éve 355,2 dollárt adtak. Az ezüst unciáját hétfőn Londonban 6,46 dolláron jegyezték.

A forint nagyot erősödött az elmúlt héten a hazai bankközi devizapiacon, e hét hétfőn este másfél százalékponttal állt közelebb, 7 százalékra a sáv erős szélétől, s így egy euró közel két hónapja nem látott szinten, 260 forint alatt zárt. A reálkeresetek éves növekedése 2003-ban 9,2 százalék volt. Az MNB-nél egy euró az egy héttel korábbi 263,08 forintról e hét hétfőre 261,33 forintra gyengült, a frankfurti Európai Központi Bankban egy euró e hét hétfőn 261 forintot ért. A hazai bankközi forintkamatok nőttek, az egynapos betéteké például 0,8 százalékponttal, e hét hétfőre 12,8 százalékra. A kereskedelmi bankok kedden 122,13 milliárd forintnyi betétet helyeztek el két hétre az MNB-nél, szemben a lejáró 175,3 milliárdnyival.

Az állampapírpiacon a hozamok nőttek, a három hónapos diszkontkincstárjegyeké 0,02 százalékponttal, 12,8 százalékra, a 2009-ben lejáró államkötvényeké 0,69 százalékponttal, 9,92 százalékra, a 2014-ben lejáróké 0,63 százalékponttal, 8,76 százalékra.

A határidős devizatőzsdéken a külföldi pénzek gyengültek a forinttal szemben. Az árutőzsdén 20 milliárd forintnyi forgalomban júniusra az euró árfolyama másfél forinttal, 270,5 forintra, az amerikai dolláré 1 forinttal, 213 forintra, a svájci franké 3 forinttal, 172 forintra, a japán jen száz egységéé 6,28 forinttal, 199 forintra, márciusra az angol fonté 7 forinttal, 387 forintra esett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk

Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Teljesen rendjén való, hogy hajlik az iPad Pro – mondja az Apple

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

A kínai vagy az orosz fenyegetés helyett a mexikói határvédelemről beszélt Trump

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!

Középiskolai felvételi: ne stresszeljük a gyereket!