Az idei év eddigi legnagyobb hazai internetes szenzációja a halapenz.hu rövid működése, majd gyors önfelszámolása, s ezzel az internet és a személyes adatok viszonyának terítékre kerülése volt. A Háló megszólaltatta Péterfalvi Attila adatvédelmi biztost és Simon Évát, a Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesületének jogi szakértőjét. Mindketten egyetértettek, hogy a világháló nem jogmentes terület, ám következtetéseik jelentősen eltértek egymástól.

Péterfalvi Attila: Egyetlen szájtot sem tiltottam be

Háló: Milyen érzés, hogy a halapenz.hu-val kapcsolatos nyilatkozatai miatt egyesek egyenesen cenzorként vagy gondolatrendőrként emlegetik?

Péterfalvi Attila: Nem különösebben ráz meg. Ismerőseim is azzal nyugtattak, örüljek, hogy hivatalba lépésem után csak két évvel kaptam névtelen gyalázkodó leveleket. Egyébként eddig egyetlen szájtot vagy netfórumot nem tiltottam be, és ez nem is áll szándékomban.

Háló: A radikális szólásszabadság-párti megnyilvánulások szerint nem érti az internet lényegét, aki a fórum üzemeltetőjétől azt várja el, hogy hasonló felelősséget vállaljon csetszobákban megjelentekért, mint a saját maga által előállított tartalmakért.

P. A.: A halapenz.hu esetében nem egyszerű fórumról volt szó, mert az üzemeltető létrehozott egy adatbázist, amelyben az orvosok neve, rádiótelefon-száma és a vélelmezett hálapénz mértéke egyaránt szerepelt. Ez jogellenes. Mint ahogy az is, ha valaki ezt az adatbázist tovább bővíti. Nagyon félrevezetőnek tartom, hogy egyesek azt képzelik, a világhálóra feltett fórumokra különleges szabályok vonatkoznak. Világos, hogy aki egy fórumban valakit bűncselekménnyel vádol, személyes adatokat hoz róla nyilvánosságra, ellenőrizetlen dolgokat állít, jogellenes tevékenységet folytat, mert megsérti az érintett, jelen esetben az orvos személyiségi jogát. Ebben az esetben persze nem a fórum üzemeltetőjének kell a felelősséget viselni, hanem a fórumba beírónak.

Háló: Elődje, Majtényi László 2001-ben az internettel kapcsolatos ajánlásokat fogalmazott meg, s kijelentette, a "világháló nem jogmentes terület", és olyan információk érhetők el általa, amelyek egy része nem valós. A tapasztalatok szerint ezt a felhasználók is tudják, és nem tekintik a hálón megjelenteket kőbe vésett igazságoknak.

P. A.: Az internetnek tényleg nagy előnye, hogy gyorsan lehet rajta kommunikálni, és elvileg bárki számára elérhetővé teszi az információkat. De mivel gyakorlatilag megszámlálhatatlan mennyiségű másolat készülhet minden egyes tartalomról, így a törvénysértő adatokról is, a rajta szereplő állítások nagyon nehezen korrigálhatók. A halapenz.hu esete is - az, hogy a lap felfüggesztése után gombamód elszaporodtak a klónozott másolatok, mutánslapok - azt bizonyítja, hogy gyakorlatilag kiirthatatlanok a jogellenes tartalmak.

Háló: De akkor hogyan cserélhetnének véleményt a világhálón, mondjuk, a kismamák, mondjuk, az orvosukról?

P. A.: A véleménycserére minden esetben lehetőség van, de természetesen a véleménycsere során a személyiségi jogok védelméhez fűződő jogokat tiszteletben kell tartani. Egyébként meg, ha azt akarjuk, hogy a hálapénz mértéke nyilvános adat legyen, és ne függjön az orvos hozzájárulásától, törvényt kell róla alkotni. Tizenkét évvel az adatvédelmi törvény megalkotása után kár vitatkozni azon, hogy mi minősül személyes adatnak, márpedig a személyes adat kezeléséhez törvényi felhatalmazáson kívül csak az érintett hozzájárulása teremthet jogalapot. Az adatvédelmi törvény lehetővé teszi ugyan, hogy közérdekből meghatározott személyes adatok törvény alapján nyilvánosságra hozhatók legyenek, de eddig a jogalkotó nem alkotott ilyen törvényt.

Háló: A halapenz.hu honlap védelmezői nyilvánvaló társadalmi érdekekre hivatkoznak.

P. A.: A jogállamnak nem az az ismérve, hogy ami jog tetszik, azt tiszteletben tartom, ami meg nem, azon keresztüllépek. Mindaddig be kell tartani a törvényeket, amíg a jogos társadalmi igények ki nem kényszerítik a jogszabályi változásokat. A közérdeklődésre számot tartó ügyek még nem lesznek automatikusan az adatvédelmi törvény alapján közérdekű adatok. A hálapénz joggal érdekli a közvéleményt, de ettől a vele kapcsolatos személyes adatok még nem kerülhetnek nyilvánosságra, az internetes fórumokon sem. Egyébként a hálapénz ügyében az adatvédelmi kérdés csak részletprobléma, a kardinális kérdés maga a hálapénzrendszer.

Simon Éva: Az öncenzúra nem megoldás

Háló: A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) január végén kiadott ajánlása szerint a halapenz.hu weboldal hasznos és közérdekű információkat nyilvánosságra hozó fórum volt. A dokumentum a hatóságok fellépését fenyegetésként értékelte, és elítélte azt. Az adatvédelmi biztosnak erről más a véleménye.

S. É.: Nem tartottuk helyesnek, hogy a weboldalon található kisszámú, valóban jogsértő tartalom miatt támadt hisztérikus helyzetben az egész honlap felszámolja magát. Az MTE állásfoglalásában éppen azt hangsúlyoztuk, hogy a jogellenesen közzétett személyes adatok eltávolításával könnyen orvosolható lett volna a jogsértés. Aggasztónak tartjuk, hogy a fenyegetések hatására a szolgáltatók az öncenzúrát választják, ami az internetre és a szólásszabadságra nézve is súlyos csapás. Az öncenzúra mellett a weboldal pillanatok alatt átkerült külföldi szerverekre, ami magát a jogsértést nem szünteti meg, csak sokkal nehezebb ellene fellépni. Mellesleg fenyegetőzés helyett a hatályos törvényi szabályozás alapján is el lehet járni egy jogellenes tartalmat szolgáltató oldal fenntartója ellen. Az elektronikus kereskedelemről szóló törvény alapján indítványozható a tartalom- és hozzáférés-szolgáltatónál, hogy a vitatott tartalmakat vegye le a hálóról. Amennyiben ezzel a szolgáltató nem ért egyet, akkor a vélelmezett jogsértés bíróság elé vihető. Ugyancsak ezeket a problémákat hivatott kezelni az önszabályozás, a fórumok moderálása, ami a jogi szabályozásnál jóval hatékonyabban tud működni.

Háló: Az adatvédelmi biztos többször is kinyilvánította, hogy a közérdeklődésre számot tartó információk nem számítanak automatikusan közérdekű adatnak. És tényleg, miért is lehetne nyilvánosan közölni a nőgyógyász mobilszámát?

S. É.: Véleményem szerint a sokat emlegetett mobiltelefonszámok mellett alig tartalmazott a honlap védett személyes adatot. Az ugyanis, hogy az orvos hol és mikor rendel, mi a munkahelyi száma és mi a neve, mind-mind jogszerűen kerülhet nyilvánosságra, hiszen közfeladatot ellátó személy feladatkörével összefüggő személyes adatokról van szó. Nem szeretnék az oldalon közölt hálapénzösszegek jogszerűsége kérdésében állást foglalni, de a kismamák többnyire csak azt írták le, hogy az orvos mennyit kért, és nem azt, hogy mennyit adtak, illetve az orvos mennyit kapott kézhez.

Háló: A fórumok szigorúbb szabályozását követelők szerint a munkáját becsületesen végző orvos egy életre megbélyegezhető akár egyetlen manipulatív beírással.

S. É.: Az Alkotmánybíróságnak erre vonatkozóan van egy határozata, ami azt mondja ki, hogy az internet nem csupán a hamis tájékoztatás lehetőségét növeli, hanem a cáfolat, a valóságnak megfelelő tények közlésének és bizonyításának lehetőségeit is.

Háló: Azért kicsit más a helyzet, mint akkor, amikor piaci árusok egymás között pletykálnak a doktor úrról.

S. É.: Persze, a világháló nagy nyilvánosságnak számít, de az egyik kiváló tulajdonsága az is, hogy az érintettnek azonnali reagálást biztosít. Ha valamelyik nagy példányszámú napilapban valakiről leírnak valami sértő ostobaságot, akkor hosszadalmas helyreigazítási eljárás indul, aminek a végén senki sem fogja jól érezni magát, a neten viszont mindenki megírhatja a saját verzióját.

Háló: Az orvosok sérelmezték, hogy a halapenz.hu elnevezés maga is azt sugalmazta: a honlap legfontosabb tartalma a paraszolvencia összege. Ha például kismamasegito.hu néven működött volna, ugyanilyen információk mellett is kisebb lett volna a szakma ellenállása.

S. É.: Nem nagyon hiszek ebben. De a halapenz.hu megint bizonyította, mire képes az internet. Mert baráti társaságban ki ne hallott volna már történeteket arról, hogy "mennyibe kerül ma a gyerek", de lám-lám, mégiscsak ennek az internetes fórumnak köszönhetően elindult a közéleti vita, végül az illetékes miniszter, az orvosi kamara és a legfőbb ügyész is állást foglalt.

Háló: Az adatvédelmi biztos különösen azt sérelmezte, hogy a beírásokból, véleményekből adatbázist hoztak létre, azt a látszatot keltve, hogy itt megbízható információkról van szó.

S. É.: Szerintem mindenki számára egyértelmű volt, hogy itt véleményeket olvashat, ráadásul a beírások többsége pozitív volt.

ZÁDORI ZSOLT

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

Nagy Blanka a színpadról is beolvasott a Fidesz publicistájának

A portás vette át a kormányhivatalban a szegedi közszolgák petícióját

A portás vette át a kormányhivatalban a szegedi közszolgák petícióját

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

A fehérsapkás magyarokkal mutatja be a Guardian a populizmus elleni mozgalmat

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Emberi hamvakból készítene képeket a magyar festő

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

Ez az öt szám 1944 millió forintot érhet

És akkor a Brexit-lavina elindítója nyugodt lélekkel elment kocogni

És akkor a Brexit-lavina elindítója nyugodt lélekkel elment kocogni