Egy nemrég készült nemzetközi felmérés szerint a legtöbb európai országban rövid időn belül drasztikusan megváltoznak a hivatalok. A legtöbb ügyet ugyanis az elejétől a végéig online módszerekkel fogják intézni és elintézni. Ez pedig - a brit üzleti napilap, a Financial Times elemzése szerint - az IT-szektort is teljesen új alapokra helyezi.

Az elmúlt pár évben a kormányzati, önkormányzati információk megosztásában valóságos forradalom következett be. De az is világossá vált, hogy a weblapok önmagukban nem alapozhatják meg az elektronikus kormányzást, ügyintézést. Az e-kormányzati programok tapasztalataiból, valamint az üzleti életből nyert, ám egyúttal az online üzletvitelre is alkalmazható tanulságokból a kormányszervek világszerte azt a következtetést vonták le, hogy az internetes szolgáltatásokkal kapcsolatos elgondolások átértékelésre szorulnak. Így például az úgynevezett "back office" (háttérmunka) tevékenységet (beleértve a számlázást, az érvényes jogszabályokkal való egyeztetést, a könyvelést) szervezetileg integrálni kell, ami lehetővé teszi, hogy az ügyfelek - magánszemélyek vagy közületek - az interneten, a hivatalok virtuális fogadótermeiben mindent elintézhetnek. A különbséget az e-kormányzati és a közszféra egyéb online szolgáltatásai között jelenleg (igaz, egyre csökkenő mértékben) éppen az képezi, hogy a kormányzati és önkormányzati internetes megoldások elsősorban az információk terítését szolgálják, míg például a közszolgáltató vállalatoknál valódi ügyintézésre is lehetőség van. Az igazi reformot az jelentheti, ha az állami és önkormányzati hivatalokban sikerül bevezetni az online ügyintézés lehetőségét. Ez megkívánná, hogy a hivatali struktúrákat csak alapos változásokkal vigyék át az online világába. Vagyis, az állampolgárnak ne kelljen a különböző állami szervekhez, hivatalokhoz szaladgálnia (különböző oldalakra kattintania), ügyeit ehelyett integrált rendszerben legyen képes elintézni. Ennek megfelelően a fejlesztések irányát, ütemét és sorrendjét aszerint kell megállapítani, hogy a felhasználók milyen szolgáltatások online elérésére tartanának leginkább igényt: így az e-kormányzati szolgáltatásokat a polgárok széles körben valóban felhasználhatnák.

A Taylor Nelson Sofres (TNS) piackutató cég tavaly decemberben lezárt vizsgálata szerint világméretekben már a felnőtt lakosság 31 százaléka használja az e-kormányzati szolgáltatásokat. Az északi régió értékei magasan kiemelkednek, hiszen Dániában a felnőttek 63, Norvégiában pedig 62 százaléka használja az e-kormányzati szolgáltatásokat. Szingapúrban ugyanez az adat 53, Kanadában 51, az Egyesült Államokban 44, Franciaországban 35, Németországban 26, Nagy-Britanniában 18 százalék.

A magyarországi számok még az e felsorolásban utolsó helyen álló brit adatokat sem érik el, ami nem is csoda, hiszen a felnőtt lakosságnak talán csak a 20 százaléka használja az internetet, s aligha valószínű, hogy a többség e-kormányzati alkalmazásokat is látogatna a világhálón. Az online információszerzést - nem is beszélve az ügyintézésről - nagyon megnehezíti az infrastruktúra fejletlensége. A TNS egyik tavalyi kutatása szerint a magyar lakosság nagy része szinte ugrásra készen várja, hogy nekifoghasson az online ügyintézésnek. Beiratkozásra, regisztrációval kapcsolatos ügyekben 95 százalék, tanfolyamokkal, továbbtanulással kapcsolatos ügyekben 90 százalék, különböző engedélyek, okmányok kérésére 89 százalék, hivatalos bejelentésekre, hivatalos iratok igénylésére 89 százalék, pályázatok beadására 86 százalék, gépjármű ügyintézésére 77 százalék, biztosítási ügyekre 67 százalék, adóbevallásra 66 százalék, közüzemi díjak fizetésére 62 százalék, szociális támogatások igénylésére 62 százalék és vámügyintézésre 52 százalék használná szívesen az internetet. Mondhatni, a kedvet tekintve semmivel sem vagyunk elmaradva Európa más részeitől.

A TNS nemzetközi kutatása azt is megállapította, hogy a vizsgált országokban a kormányzati online információforrások felhasználása polgárjogot nyert ugyan, de a tranzakciók korántsem olyan elterjedtek, mint az e-kormányzati portálokon való szörfölgetés. A kutatásban részt vevő közel 32 ezer embernek mindössze 9 százaléka keresett célirányosan információkat, s csak 8 százaléka kezdett pénzmozgással is járó műveletbe. Azaz, a kormányok előtt még igen hosszú út áll, amíg az online technikákat felhasználva sikerül teljes egészében megújítani az ügyintézést. A fejlesztés mértékét azonban jelzi az IDC informatikai piackutató cég előrejelzése, amely szerint 2007-re a közszféra informatikai beruházásai világméretekben elérik majd a 126 milliárd dollárt. Eközben Európában a terület IT-beruházásai 2003 és 2007 között évente 6,3 százalékkal fognak emelkedni. Ám az is lehet, hogy e jóslatok is alábecsülik az EU-ban várható fejlesztések mértékét. Az uniós vezető testületek ugyanis azáltal kívánják felélénkíteni a térség gazdaságát, s elérni a "lisszaboni tervben" megfogalmazott célokat - amelyek szerint Európa hamarosan a világ leggyorsabban fejlődő és legversenyképesebb területe lesz -, hogy gigaprojekteket indítanak. Ezeknek pedig a közszféra informatikai fejlesztései értelemszerűen a részét képezik.

MEIXNER ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Két magyar filmet is díjaztak a trieszti filmfesztiválon

Két magyar filmet is díjaztak a trieszti filmfesztiválon

Egy német férfi perel, mert diszkriminációnak tartja a „csak nőknek” parkolókat

Egy német férfi perel, mert diszkriminációnak tartja a „csak nőknek” parkolókat

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Döglött rovarok, élő egerek a Békés megyei vágóhídon

Döglött rovarok, élő egerek a Békés megyei vágóhídon

Megnőhet a terrortámadások kockázata a Brexit miatt

Megnőhet a terrortámadások kockázata a Brexit miatt

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi

"Ez egy gyorsasági verseny" – ilyen volt a középiskolai felvételi