Február 10-én digitális alapkőletétellel elkezdődött a Közháló létrehozása, amely az utóbbi évek legnagyobb - több...

Február 10-én digitális alapkőletétellel elkezdődött a Közháló létrehozása, amely az utóbbi évek legnagyobb - több tízmilliárd forintos, a kormány által támogatott - informatikai infrastruktúra-építési programja, amely több ezer településre visz el nyilvános internetelérési pontokat, illetve valamennyi önkormányzatnál és egyre több közintézménynél kiépíti a szélessávú online csatlakozást.

A Közháló az egész országot behálózó informatikai alapközmű, amely néhány éven belül valamennyi, a kormányzati informatikába nem tartozó helyi közigazgatási szerv, közintézmény, iskola, közfeladatokat ellátó egyéb szervezet, továbbá civil szervezetek számára nyújt szélessávú internet-hozzáférést. A Közháló fontos feladata az eMagyarország program keretében létesülő számítógépes információs pontok kialakításának segítése is. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) támogatja azokat a szervezeteket és intézményeket - könyvtárakat, közművelődési intézményeket, teleházakat, önkormányzatokat, egyházi intézményeket, kórházakat, szanatóriumokat, az idősek otthonait, klubjait, alapítványokat -, amelyek már működtetnek közösségi internet-hozzáférési helyeket, vagy vállalják új szolgáltatópontok létrehozását és a Közhálóba való bekapcsolását. A program - a kistelepülések speciális helyzetére való tekintettel - lehetővé teszi az internetszolgáltatás összekapcsolását más közellátási feladatokkal, elsősorban postai szolgáltatásokkal, így a kistelepüléseken élők is megfizethető áron, lakóhelyük közelében juthatnak hozzá az internet használatához.

A Közháló nem egy új hálózat kiépítése állami beruházás formájában, hanem a piaci szereplők szolgáltatásainak közösségi igénybevétele. A 2005 szeptemberéig tartó szakaszban a szálak több mint 2500 településre jutnak el. Először összesen 7300 szélessávú végpontot adnak át, amelyből 5 ezer a Közháló alrendszereként működő Sulinet keretében, az IHM és az Oktatási Minisztérium társfinanszírozásában jön létre. Az IHM által finanszírozott 2300 további végpont helyének kiválasztásakor döntő szempont volt, hogy a végpontok lehetőleg a hátrányos helyzetű területekre kerüljenek.

A felállítandó végpontok magas száma lehetővé teszi, hogy a vállalkozási alapon létrejövő szolgáltatási rendszer a megszokottnál lényegesen kedvezőbb árakon üzemeljen, valamint olyan végpontokhoz is eljusson, amelyekhez a szolgáltatást kisebb végpontszám esetén nem lehetne gazdaságosan elvinni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Éjjel-nappal hivatal

Egy nemrég készült nemzetközi felmérés szerint a legtöbb európai országban rövid időn belül drasztikusan megváltoznak a hivatalok. A legtöbb ügyet ugyanis az elejétől a végéig online módszerekkel fogják intézni és elintézni. Ez pedig - a brit üzleti napilap, a Financial Times elemzése szerint - az IT-szektort is teljesen új alapokra helyezi.

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Európa-bajnok lett a miskolci fényvillamos

Megtalálták a két lopott pingvint

Megtalálták a két lopott pingvint

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Különleges androidos mobil érkezik: igazi kétkijelzős telefont villanthat az LG

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Magyarországon maradnak az Esterházy-kincsek

Több mint száz író áll ki a szombaton demonstrálók mellett

Több mint száz író áll ki a szombaton demonstrálók mellett