Egyre több háztartás rendelkezik szélessávú, nagy sebességű internet-hozzáféréssel. Ez forradalmasítja az otthoni időtöltést: a passzív televíziózás fokozatosan átadja helyét az interaktív szórakozásnak, mindebből a számítógép-óriások profitálhatnak.

"Hülye, ordított rám az interneten keresztül egy punk kellemetlen fejhangon, miközben nappalimban a díványomon ültem. Mivel a középiskola óta nem szólítottak így, felkaptam a fejem. MechAssault-csatát játszottam az Xbox Live játékkonzollal. Az Xbox Live szélessávú interneten elérhető játék, amelyben valódi játékosok játszanak egymás ellen. A játékosok a szobájukban ülve fejhallgatót viselnek, amelyen keresztül megbeszélhetik a stratégiát saját csapattársaikkal. A játékot a tévén keresztül folytattuk. Más az, amikor a számítógépen keresztül e-mailezünk vagy csetelünk, és megint más, ha mindez a tévé képernyőjén, sztereóban történik." A Wired magazin kolumnistája így számolt be élményéről. Megvalósult a szép új világ, a passzív médium interaktív élvezeteknek ad helyet, az internet beköltözik a nappaliba.

A DSL és a kábel-modem forradalom révén ma már minden ötödik amerikai háztartás rendelkezik nagy sebességű, nonstop internet-hozzáféréssel. A Sony, a Toshiba és a többiek az analóg eszközök, a mechanikus VHS-szalag-továbbítók, a katódsugárcsövek mesteri előállításán és az ezzel járó márkahűségen nőttek hatalmassá. De a zene és a mozi átkúszott a számítógépre. Akár asztali PC-ről, akár a kicsi, fehér, formatervezett, zsebben hordható szerkezetről van szó, ami az Apple terméke. Igen, az Apple, a HP, a Gateway, a Dell a szórakoztatóelektronika új uralkodói. A lakószobák jelenlegi királyait hamarosan letaszítják trónjukról a számítógépgyártó mamutok, amelyek a szórakoztatóelektronika piacát is beveszik. A digitális technológia már az ő szakterületük, amelyhez ugyanúgy memória, processzorok, merevlemez-meghajtók és lapos képernyők kellenek, mint a számítógépekhez. Ezeket pedig senki sem ismeri jobban és gyártja olcsóbban, mint a PC-előállítók. A családok házimoziját valószínűleg már a Dell fogja szállítani, Microsoft operációs rendszerrel. Japánnak van miért aggódnia - jegyzi meg a Wired Magazin szerzője. A nagy PC-gyártók szinte mind amerikaiak.

Ezúttal olyan technológiai forradalom következett be, amelyben a vevők diktálnak az üzleti életnek, milyen irányba fejlessze a technológiát. A vezeték nélküli szélessávú adatátvitel (Wi-Fi) a vállalatok számára készült, de azokat hidegen hagyta a lehetőség. Nem úgy a privát vásárlókat. Kellemes dolog, ha a nappaliban felvett tévéműsort a hálószobában és a konyhában is lehet nézni. Mindenki meglepetésére kétszer annyi Wi-Fi hálózatot adtak el magánembereknek - főleg otthoni használatra -, mint amennyit a cégeknek.

A tévéműsorok nézettsége visszaesőben van. A fiatalok - főleg a hirdetési szempontból legfontosabb 18-30 év közötti korosztály - az interneten keresik a szórakozást. Amihez az otthoni PC-jükön hozzászoktak, ahhoz akarnak mindenhol hozzáférni, még a hálószobában és az utcán is. Az audio- CD-k már teljesen kisöpörték a piacról a hagyományos magnókat, a DVD-lejátszókból több kel el, mint a VHS rendszerű videókból, a digitális kamerák jobban fogynak, mint az analóg verziók, és a digitális fényképezőgépek eladása lekörözi az analógokét, a digitáliskábeltévé-szolgáltatók és digitális televíziók is maguk mögött hagyják analóg versenytársaikat néhány éven belül.

TÓTH KATALIN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Tényleg a Fidesz bunkósbotja az Állami Számvevőszék?

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Őrizetbe vettek két embert az észak-írországi robbantás ügyében

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Hét gól Liverpoolban, ebből a hazaiak hármat kaptak

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Most megtudhatja, milyen volt az igazi Görgey!

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

Mohácsi legendás Csárdáskirálynője ismét látható

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel

No-deal Brexit: már ég a ház, Európa kapkod, csak Orbánék állnak zsebre tett kézzel