Ékezetes weblapcímek

Ékezetes domainneveket is regisztrálhatunk márciustól: elsőként a domain ékezet nélküli változatát birtokló igénylők regisztrálhatnak, vagy azok, akiknek a bejegyzendő domainnel azonos nevű cégük van. Az elsőbbséget nem élvezők május 10-től nyújthatják be igényüket. Egyelőre a .hu végződéssel csak a magyar ékezetes karaktereket tartalmazó domainnevek regisztrációjára nyílik lehetőség, más betűkészletekből még nem válogathatunk. A külföldi példákat figyelembe véve mérsékelt lesz az ékezetes címek iránti érdeklődés, hiszen a "nemzetköziesített" domainneveket értelmezni tudó böngészők és levelezőprogramok, illetve az ezekhez letölthető programfrissítések még nem elég elterjedtek - mondta Martos Balázs, az Internet Szolgáltatók Tanácsának elnökségi tagja a Hálónak. A külföldi ékezetes domainek beütése - nemzetközi karakterkészlettel ellátott billentyűzet híján - még a böngészők újabb verzióit használva is nehézségekbe ütközhet, így a cégeknek inkább a már létező, ékezet nélküli címük kiegészítéseként célszerű az ékezetest bejegyeztetni - vélte Martos.

Változások a Sulinet Expresszben

A digitális fényképezőgépek, hangszereszközök és szünetmentes tápegységek március 8-tól kikerülnek a Sulinet Expressz (SE) keretében kedvezményesen vásárolható termékek köréből, a program szakmai koordinálásáért felelős Sulinet Projekt Tanács januári döntése értelmében az alaplapok viszont megvásárolhatók lesznek. Az Oktatási Minisztérium (OM) tervei szerint az igényjogosultsági kör is változik júniustól: kialakításánál a rászorultság elvét követve a vásárlók jövedelmi helyzetét vennék alapul, a kedvezmény igénybevételének módja pedig jobban ösztönözné a teljes számítógép-konfigurációk vásárlását. Tavaly az SE keretében - a program júliusi indulásától számítva - összesen 22,7 milliárd forint értékben forgalmaztak számítástechnikai cikkeket. Az OM adatai szerint a fenti összeg negyede összesen 60 ezer eladott számítógép-konfigurációból származott. A szakmai szervezetek eredetileg - egy teljes évre vetítve - 100 ezer komputer eladását remélték a programtól.

A Sulinet Erdélyben - "kulturális újraegyesítés"

A Sulinet Expressz program keretében újabb tizenkét erdélyi magyar közoktatási intézmény kapott 27 millió forintért tíz gépből álló számítógép-hálózatot, nyomtatókat, szkennereket - mondta a hvg.hu-nak Lászlófy Pál, a program erdélyi lebonyolító szervezetének, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének elnöke. A magyar oktatási tárca ezenkívül összesen hétmillió forint értékben internetbérleti díjat is folyósított. Eddig huszonhárom oktatási intézmény kapta meg a támogatást Romániában, összesen háromszáz határon túli magyar iskolának és a kulturális intézményeknek akarják lehetővé tenni az internet-hozzáférést. "Fontos számunkra, hogy a határon túli magyarság minél gyorsabban bekapcsolódhasson az információtechnológia világába, mert ez egyfajta kulturális újraegyesítést jelentene" - mondta Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter. A továbbiakban szorgalmazni fogják, hogy a digitális információhordozók bekerüljenek az oktatás fő áramába, így felgyorsulhasson a digitális tananyag-fejlesztési program is.

Megszűnt a korridor.hu

Megszűnt a hatodik leglátogatottabb hazai portál, a Tv2 által üzemeltetett korridor.hu, mivel "a több mint negyvenfős szerkesztőség fenntartása nem volt költséghatékony" - mondta a Tv2 szakmai kommunikációs vezetője a Hálónak. A szájt linkjén ezentúl a tévécsatorna honlapja érhető el. A korábban a Korridor szerkesztősége által jegyzett tartalmakat a látogatók fele olvasta, másik felük a televízió műsoraira volt kíváncsi a világhálón. A Háló úgy tudja: az értékesíthető reklámpercek korlátozottsága miatt a televíziócsatorna a nyereségét költségcsökkentéssel kívánja növelni, ezért döntött a korridor.hu megszüntetése mellett. A szájton a televízió műsorainak letölthető archívuma, valamint szöveges hírösszefoglalók is hozzáférhetők maradnak, a portálhoz korábban kapcsolódó társult oldalak sorsáról (pl. Korridor Love, Auto5) a tévécsatorna tavasszal dönt.

Jogi fordulat fájlcsereügyben

Az Egyesült Államokban a múlt év végére megcsappant a fájlcserélő alkalmazásokat használó internetezők száma, az amerikai lemezkiadók szövetsége januárban mégis újabb 532 felhasználó ellen indított eljárást. A gyanúsítottak megnevezése - ellentétben a korábban indított perek során alkalmazott gyakorlattal - ezúttal azonban elmaradt, mivel Washington D. C. fellebbviteli bíróságának tavaly decemberi döntése értelmében a zeneipari cégeknek tilos az internetszolgáltatókat ügyfeleik adatainak kiadására kényszeríteni. A fájlcserélők és a lemezkiadók csatájában újabb fordulatot hozhat az is, hogy a Kazaa fájlcserélő szoftvert készítő Sharman Networks (SN) beperelte a lemezkiadókat, azt állítva, hogy azok rossz célra használták programjukat és megsértették a felhasználók személyiségi jogait, amikor ellenük épp a Kazaa-t használva nyomoztak. Február elején ugyanakkor az ausztrál zeneipar nyomozóegysége tartott házkutatást az SN tizenkét ausztráliai irodájában, valamint a cég két igazgatójának lakásán. A bírósági engedéllyel végzett akció a teljesen jogszerű letöltéseket kínáló Brilliant Digital Entertainment vállalat átvizsgálására is kiterjedt. A Magyar Hanglemezgyártók Szövetségének kezdeményezésére jelenleg az amerikaihoz hasonló, felhasználók ellen indított eljárás nincs folyamatban, bár ennek lehetőségét szem előtt tartják - közölte a Mahasz kommunikációs osztálya a Hálóval, hozzátéve: a tárhely-szolgáltatókat időnként felszólítják az illegális tartalmak eltávolítására, s azok ezt rendszeresen meg is teszik.

Adóbevallás az interneten

Magánszemélyek személyi jövedelemadó-bevallásaikat már az idei adóévtől, a gazdálkodó szervezetek pedig a 2005-ös adóévtől az interneten is elkészíthetik, tájékoztatott az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) annak kapcsán, hogy február elsejétől megkezdte működését az eBEV, az adózás rendjéről szóló, január elsején hatályba lépett törvény által elektronikus adóbevallásra kötelezett adózók lebonyolító rendszere. Az adóhivatal végleges statisztikája szerint - az úgynevezett adóteljesítmény alapján - 2978 gazdálkodónak, többségében korlátolt felelősségű vállalkozásnak kell áttérnie az eBEV-re; ők mostantól csak elektronikusan és elektronikus aláírással ellátva adhatják be adóbevallásaikat. Az internetes adóbevallás az APEH illetékesei szerint nem jelent majd többletköltségeket: az ehhez szükséges szoftvereket az adóhivatal honlapjáról ingyenesen tölthetik le az adózók, a bevallás hitelesítése pedig az APEH, a Pénzügyminisztérium, valamint az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által finanszírozott, a cégek által meghatalmazott illetékesek részére átadott chipkártyával történik majd. A rendszert az adóhivatal közleménye szerint egymástól független tzzfalak védik, és a belső hálózaton is csak egy előre szigorúan meghatározott rendszer szerinti ellenőrzést követően kezdődik a bevallások feldolgozása.

Fénysebességű számítógépek

Az Intel chipgyártó óriás újonnan kifejlesztett technológiája az adattovábbításban jelenleg használt rezet szilíciummal váltja fel, ezzel a lassabban mozgó elektronok helyét a fotonok, azaz a villamosság helyét a fény veszi át. Ez jelentős mértékben növeli a számítógépek teljesítményét, mivel kiküszöböli a réz alapú adattovábbítás során keletkező interferenciát, s ezzel a kezelendő adatok feltorlódását a számítógépeken belüli és a gépek közötti kommunikációban. Patrick Gelsinger, az Intel technológiai vezérigazgatója szerint az új eljárás hatalmas előrelépést jelent a gyorsabb számítógépek, a gyors internet, a szuperszámítógépek, illetve a nagy sávszélességen működő eszközök (például az ultranagy felbontású képernyők vagy látványfelismerő rendszerek) területén. A kutatók szerint a jelfrekvenciát hamarosan akár tíz gigaherzre is megnövelhetik. Az első, fénytechnológiát használó gépek megjelenésére a szakértők az évtized végéig számítanak.

Minden idők leggyorsabb vírusa

Minden eddiginél gyorsabb és igen kártékony vírus jelent meg január végén az interneten. A Mydoom program az e-mail küldeményekhez csatolt fájl megnyitását követően lép működésbe, majd a merevlemezről kigyűjtött e-mail címekre küldi tovább magát. A "trójainak" is nevezett féregvírus a fertőzött számítógépen hátsó adatforgalmi nyílást nyit, lehetőséget teremtve arra, hogy azon keresztül - kívülről - illetéktelenek vegyék át a komputer feletti irányítást. A férget úgy programozták, hogy február 1-jén a fertőzött gépekről egyidejűleg indítson úgynevezett DOS (Denial of Service, szolgáltatásmegtagadásra irányuló, szervertúlterheléses) támadást az SCO Group honlapja ellen. Ez a cég volt az, amelyik korábban bejelentette, hogy az Unix operációs rendszer tulajdonosaként az Unix alapú, de eredetileg ingyenes Linux rendszer használóitól licencdíjat kíván szedni. Az időközben felbukkant Mydoom.B nevű vírusvariáns két nappal később a Microsoft honlapját támadta, az azonban - ellentétben az SCO szájtjával - nem omlott össze. A féreg kártékonyságát jelzi, hogy a két szoftvercég egyenként 250 ezer dolláros jutalmat ajánlott fel a tettes kézre kerítőjének. Szakértők úgy vélik, a február 4-éig 4 millió gépet megfertőző két féregvariáns egyazon személytől származik. A Mydoom rohamának lecsengését követően több új vírus jelent meg: a Doomjuice és a Doomjuice.B, valamint a Deadhat az interneten és a fájlcserélőkön a Mydoommal már fertőzött gépek után véletlenszerűen kutatva igyekszik a féreg által korábban nyitott kapun bejutni, hogy DOS-támadást indítson róluk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Babos-siker, Fucsovics-búcsú Melbourne-ben

Babos-siker, Fucsovics-búcsú Melbourne-ben

Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Megérkezett az új Hyundai Ioniq

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Négyezer Audi-dolgozó sztrájkolt Győrben

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Élőszereplős mozi készül a Monopoly társasjátékból

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja

Lesz kiért izgulni – összeállt a 69. Berlinale versenyprogramja