A számítástechnika kisegítő lehetőségei, amelyek korábban szinte csak a fogyatékosok számára álltak rendelkezésre, hasznosak lehetnek a korosodó internetezők számára is. Ez derült ki a Forrester Data nevű amerikai piackutató cég által nemrégiben elvégzett vizsgálatból.

A számítógépes kisegítő lehetőségek eredetileg a fogyatékosok számára készültek, a Forrester vizsgálata azonban kimutatta, hogy a munkaképes korú, de már korosabb számítógép-használók több mint 57 százalékának előnyére válhat ez a technológia, mert látásuk, hallásuk, beszédük, illetve testi és kognitív képességeik enyhétől súlyosig terjedő csökkenést mutatnak. Az Egyesült Államok lakosságának egyre nő az átlagéletkora, ezért mind többen - munkaadók és munkavállalók - érdeklődnek e kisegítő technológiák iránt.

"A jövő közgazdászai, akik a XXI. századi munkaerő trendjeit vizsgálják majd, arra az eredményre fognak jutni, hogy azok voltak a legsikeresebb vállalatok, amelyek előre látták a munkaerőhiány fenyegető veszélyét, és stratégiailag felkészültek az ebből eredő károk kezelésére" - vélekedett Beth B. Buehlmann, az Egyesült Államok Kereskedelmi Kamarája Munkaerő-felkészítési Központjának igazgatója. "Ilyen stratégia lehet például azoknak a segítő technológiáknak az alkalmazása, amelyekkel hosszabb ideig munkában lehet tartani a korosodó dolgozókat."

A kor hívó szavára az elsők között reagált a Microsoft szoftveróriás, amely elindította a korosodó munkavállalók (Aging Workforce) nevű kampányt. Ebben ismertette azokat a lehetőségeket, amelyekkel az öregedő alkalmazottak könnyebben tudják hasznosítani az interneten talált tudásanyagot a Microsoft Windows operációs rendszer beállításai segítségével, például a szövegméret és a rendszerhangok módosításával. A vidám hangvételű kampány többek között hasznos információkat közöl az "Overview of Aging and Accessible Technology" (Az időseknek szánt és kisegítő technológiák bemutatása) című webhelyen (http://www.microsoft.com/enable/ aging/), ahol a tanácsokat Brian Basset karikaturista illusztrálta.

A Microsoft belső előírásai már 15 éve megkövetelik, hogy a termékek minden felhasználó számára használhatók legyenek. A cég most egy egész Amerikára kiterjedő vizsgálatot rendelt meg, hogy tisztábban lássa, mekkora a kisegítő technológiák potenciális piaca. A Forrester által elvégzett vizsgálat kiemeli, hogy kapcsolat áll fenn a népesség elöregedése és a kisegítő technológiák iránti igény fokozódása között. A Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2010-re 40 éven felüli lesz az Egyesült Államok munkaerejének több mint 50 százaléka. A trend tartósnak mutatkozik: a munkába lépő fiatal korú munkavállalók száma várhatóan csökken, míg az idősebbek vélhetően egyre később igyekeznek majd nyugdíjba menni.

A Nyugdíjasok Amerikai Társaságának jelentése szerint az egészségi állapot javulása, az életkor növekedése, illetve az anyagi rászorultság miatt a 45 éven felüliek 69 százaléka tervezi, hogy 65 éves kora után is dolgozni fog. Ezek a statisztikai adatok rávilágítanak, hogy mennyire sürgős megvizsgálni: milyen hatással lesz egy adott ország munkaerejére és gazdaságára a demográfiai eltolódás.

Az idősebb emberek érdekvédelmi szervezetei az életkori sajátosságokat figyelembe vevő technológiák bevezetését követelik. Jim Emerman, az Amerikai Korosodási Társaság ügyvezető igazgatója például a következőket mondta: "Az erejük teljében lévő és az idősebb dolgozók sokkal tovább terveznek aktív dolgozók maradni, akár szabad elhatározásból, akár szükségből. Ezért kulcsfontosságú lesz, hogy olyan technológia álljon rendelkezésükre, amely nem feledkezik meg változó képességeikről, és alkalmazkodik hozzájuk."

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Több ezren tüntettek Trump ellen a Nők menetén

Időutazásra hív ez a régi, de alig használt 3-as BMW

Időutazásra hív ez a régi, de alig használt 3-as BMW

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Már az RTL csatornáin is "jobban teljesít" Magyarország

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Láncfűrésszel vágta arcon szomszédját egy dunavecsei férfi

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Okostelefonos ima-alkalmazást indított el Ferenc pápa

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek

Csak most jöttek rá, hogy nem is annyira sótalanítanak a sótalanító üzemek