A zeneipar, ahelyett hogy kezet csókolna az online zeneletöltő boltok vásárlóinak, fizető ügyfeleinek kezét is gúzsba köti korlátozásaival. Amerikában mindamellett enyhülni látszik a drákói szigor, miközben Európa most kezdené a keménykedést. Hamarosan Magyarországon is megjelennek a számokat online letöltés útján kínáló honlapok.

Az illegális másolatok terjedésétől rettegő zeneipart nem nyugtatja meg a fizető letöltések számának növekedése: továbbra is egyre kevesebben hajlandóak a zeneszámokért fizetni, becslések szerint négy eladott CD-re hat illegális internetkópia jut. Az ágazat hallani sem akar a legnépszerűbb zenei formátumokról - sem az mp3-ról, sem a nyílt forráskódú Ogg Vorbisról -, mivel azok korlátozás nélkül engedik a számok terjesztését. A boltok ezért többnyire a Microsoft által kidolgozott Windows Media Audio (WMA) vagy - mint a piacvezető iTunes - az Advanced Audio Codec (AAC) formátumokat támogatják, mivel ezek - digitális jogmenedzselő rendszerüknek köszönhetően - képesek megakadályozni a letöltött zeneszámok korlátlan másolását. Csakhogy az ilyen védelemmel ellátott zenei anyagok vásárlóiknak több okból is kényelmetlenek lehetnek. Ha a lincenszben nem engedélyezik a másolását, az anyag a letöltést végző gép merevlemezének életfogytiglani foglya marad. Letöltője nem írhatja ki CD-re, hogy hordozható lejátszóján hallgassa vagy bevigye a munkahelyére, és ha merevlemeze netán váratlanul "besülne", örökre búcsút mondhat zeneszámainak. Arról nem is beszélve, hogy senki sem garantálja számára: a jelenleg agyonünnepelt formátumok lejátszására néhány év múlva is ugyanúgy kap lejátszószoftvert, mint most.

Becslések szerint az Amerikai Hanglemezkiadók Szövetsége (RIAA) által megfélemlített Egyesült Államokban a 2003-as év folyamán több tízmillió dalt vásároltak online zeneboltokból. A legális amerikai piac egyik legsikeresebb vállalkozása a forgalom 70 százalékát bonyolító iTunes volt; az Apple zeneletöltő szolgáltatásáról április elejei indulása óta csaknem 30 millió digitális formátumú zeneszámot töltöttek le. A Windows változatban is elérhető, mp3 és AAC formátumú zenéket árusító iTunes vásárlóinak nincs szükségük előfizetésre a szolgáltatás igénybevételére, a dalok letöltése egységesen 99 centbe kerül.

A Pew Internet and American Life Project kutatóintézet tavaly decemberi felmérése szerint a RIAA által indított tömeges perek következtében az amerikai internetezőknek csupán 14 százaléka vette igénybe az illegális fájlcserélők szolgáltatásait, szemben a májusi 29 százalékkal. Ennek, valamint a vásárlók elégedetlenségének hatására az utóbbi időben valamelyest bővültek az amerikai online boltok által megnyirbált felhasználói jogok. Az engedékenyebb internetes elárusítóhelyek már jóval nagyobb rugalmasságot kínálnak vásárlóiknak. Az októberben újraindított, WMA alapú Napster csupán öt alkalommal engedélyezi a letöltött számok CD-re írását, nem korlátozza viszont a hordozható lejátszókra való másolásokat. Az Apple AAC formátumú zenéit elvileg akárhányszor kiírhatja vásárlója, a korlátozás csupán annyi, hogy a winchesteren lévő eredeti változaton és a hordozható kópián kívül csak két CD-másolat engedélyezett.

Az amerikai piachoz képest az európai forgalom elhanyagolható. Ennek egyik legfőbb oka a szétdarabolt, nem egységes jogi szabályozású és technikai szabványokkal ellátott piac. Ez gyötrelmes Canossa-járásra kényszeríti az interneten szolgáltatni kívánókat, amikor együttműködésre igyekeznek rávenni a zeneipari szereplőket. Az európai piac éllovasa a Peter Gabriel popsztár által alapított brit OD2 nevű cég, mely többéves tárgyalások eredményekképpen immár tizenegy európai országban nyújtja szolgáltatásait. A főként üzleti vállalkozásokat kiszolgáló OD2 közreműködésével nyújt letölthető zenéket többek közt a francia Wanadoo, illetve Ausztriában a Tiscali és a Telekom Austria. A brit vállalkozás a nem egységes szabályozás miatt országonként különböző megjelenési időpontokkal, hat különböző ármodellel és tizenhárom különböző fizetési módozattal kénytelen dolgozni. Az OD2 adatai szerint tavaly csupán néhány millió dal fogyott az interneten, igaz, a letöltések száma gyorsan, havonta 25 százalékkal növekszik. Míg azonban Amerikában az enyhülés jelei tapasztalhatóak, Európa szigorításokra készül. Az idei Cebiten német zenei kiadók egy új jogvédő platform elindítását tervezik: a Phonoline AAC és mp3 formátumú anyagok digitális jogmenedzselését végezné a jövőben, a tervek szerint háromszor engedélyezne CD-re írást, illetve más számítógépre, hordozható lejátszóra exportálást. Ráadásul e jogokat az online boltok tovább szűkíthetnék a lemezgyártókkal kötött szerződéseik alapján. Szintén Németországban sok szolgáltató csak online kapcsolat megléte esetén teszi lehetővé a megvásárolt zeneszámok meghallgatását; ez pedig a modemes vagy ISDN-kapcsolatot használó internetezőknek igen drágává teszi a mulatságot. A helyzeten nagyban változtathat a nagy amerikai cégek - az iTunes, a már legális Napster, a RealNetworks és a Sony - idén tavaszra tervezett európai megjelenése.

Magyarországon jelenleg nagyobb kiadók anyagait átfogó, széles körben használt, legálisan működő online zeneletöltő oldal nem létezik. A zenei és irodalmi szerzői jogok közös jogkezelését ellátó Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület szerint kisebb vállalkozások alakultak ugyan speciális zenei igények kielégítésére - mint például a Xenomusic.com, melyet tartalomszolgáltatója amerikai szerverről üzemeltet, amióta szembesült a jogdíjfizetési kötelezettségekkel -, e vállalkozások azonban alacsony forgalmukkal elenyésző jogdíjbevételhez juttatják a szerzőket. Gyertyánfy Péter, az Artisjus főigazgatója úgy véli, az online zeneletöltő üzleti vállalkozások magyarországi megjelenését kínálati oldalról főként a sorozatos másolásoktól tartó hangfelvétel-előállítók politikája hátráltatja. Véleménye szerint ha sikerül olyan technológiát találni, amely egyrészt megnyugtató védelmet biztosít a zeneipar szereplőinek, másrészt rugalmasan kezeli a zeneszámok potenciális vásárlóinak igényeit, akkor - ha a másolásokat teljes mértékben valószínűleg soha nem is lehet majd kiszűrni - Magyarországon is elterjedhetnek a fizetős zeneletöltő szolgáltatások. Ehhez azonban Gyertyánfy szerint az is kell, hogy a zeneipar - elismerve, hogy az online zenekereskedelem a világon egyelőre sehol nem nyereséges vállalkozás - beletörődjön, piacot építeni csak ráfizetéssel lehet.

Sajó Zsuzsanna, az Artisjus hangfelvétel- és online jogosítási osztályának vezetője szerint mind ez idáig csupán egy vállalkozásnak, a music.hu-t üzemeltető, székesfehérvári eMusic Szolgáltató Kft.-nek sikerült - az Artisjuson és az előadók jogvédelmi szervezetén túl - az egyes hangfelvétel-előállítókkal is megállapodnia. Kovács Péter, a cég egyik vezetője a Hálónak elmondta: akár már februárban elindulhatott volna a vállalkozás, mely terveik szerint 30-40 ezer zeneszám online értékesítésével kezdene; ezt kívánják egy év alatt 100 ezerre felfuttatni. Mivel azonban a nagyobb sztárok anyagainak megszerzése előtt nem szeretnének megjelenni a piacon, legkorábban márciusra várható egyszer már elhalasztott indulásuk. A velük szerződött kiadók nevéről, illetve az árakról Kovács nem nyilatkozott, azt viszont elárulta: hosszú távú stratégiai együttműködést kötöttek a Matáv-csoporthoz tartozó Axelero Internet Rt.-vel. Kovács szerint az Axelero által kiadott Origo.hu portálon is elérhető lesz majd a teljes adatbázisuk; ezt az Axelero önálló termékként saját maga menedzseli és publikálja. Az Origónál annyit elmondtak, gondolkodnak online zeneletöltő vállalkozás beindításán, részleteket azonban nem árultak el. Pohly Ferenc, a portál szélessávú tartalmakért felelős vezetője érdeklődésünkre utalt felméréseikre, amelyekből kiderül, az internetezők jelentős része hajlandó lenne fizetni az egységes minőségű, jogtiszta zenék letöltéséért.

Ami a zeneszámok védelmét illeti: a szolgáltatáshoz szükséges digitális jogkezelő rendszert (DRM) a Microsoft mint a program egyik támogatója bocsátja az eMusic Szolgáltató Kft. rendelkezésére. A cég a zeneipar szerint biztonságos online kereskedelemre nem alkalmas mp3 helyett WMA formátumban terjesztené a zenei anyagokat. A letöltött számok licenckulcsai által engedélyezett műveletek száma kiadók szerint eltérő lehet, többnyire korlátlan lejátszást és átvitelt, bizonyos számú CD-re írást, és legfeljebb két gépen való egyidejű jelenlétet fog támogatni.

MARINOV IVÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bencsik András szerint az O1G azt jelenti, hogy Orbán egy géniusz

Bencsik András szerint az O1G azt jelenti, hogy Orbán egy géniusz

Gyárfás az új hangfelvételekről: Bízom benne, hogy végre tisztázódik ártatlanságom

Gyárfás az új hangfelvételekről: Bízom benne, hogy végre tisztázódik ártatlanságom

Majka egy időre visszavonul

Majka egy időre visszavonul

Még napokig kutathatnak a kútba zuhant spanyol kisfiú után

Még napokig kutathatnak a kútba zuhant spanyol kisfiú után

Kúria: Kimondható, hogy Matolcsy ellopta a közpénzt

Kúria: Kimondható, hogy Matolcsy ellopta a közpénzt

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben

Tavaly is nagy volt a forgalom a budapesti fürdőkben