Fordulat veheti kezdetét a hazai média történetében ez év közepén, amikor városi és egyetemi könyvtárakban megnyílnak a Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) első nyilvános hozzáférési helyei. A NAVA célja, hogy minden magyar nyelven készült, Magyarországon adásba került rádiós és tévés műsorszámot feldolgozzon, megőrizzen és bárki számára online hozzáférhetővé tegyen, igaz, nem a világhálón.

Ebben a lehetséges NAVA-jövőben a médiumok nem feltétlenül lesznek képesek odaláncolni közönségüket a készülék elé. Nem működik többé a "csak most, csak önöknek"- exkluzivitására épülő tálalás, és nem lesz többé mindenható a nézettség-hallgatottság szempontja? Azért a médiafogyasztás átalakulását korai lenne pusztán a NAVA-tól várni, s a műsorszolgáltatók sem tartanak a nézettség-hallgatottság csökkenésétől. Ám a hozzáférés: hatalom. A manipuláció lehetősége kisebb; senki nem építhet a "kollektív amnéziára", hogy a néző idővel úgyis elfelejti, ki, mikor, mit mondott. A digitális kultúrával hosszú évek óta tanulmányokban és előadásokban foglalkozó, a NAVA fontosságáról egykor a hivatalosságokat is meggyőző esztéta, György Péter a digitalizált nemzeti kultúra őrzési helyeit egyik írásában "memóriakatedrálisoknak" nevezte.

Egy 2001-es Európa tanácsi határozat kötelező feladattá teszi az audiovizuális örökség megőrzését. A cél az lenne, hogy létrejöjjön a teljes európai audiovizuális örökség archiválási és hozzáférési rendszere. Vannak már példák működő archívumra, ilyen például a francia INA (Institut National de l'Audiovisuel), ám térségünkben Magyarország az első, amely már bele is kezdett a maga digitális archiválási programjába. A munka a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésével 1999-ben kezdődött a Budapesti Műszaki Egyetemen. A projektbe az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) és az Informatikai Kormánybiztosság is bekapcsolódott, majd az előző kormány alatt a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ (Neumann-ház), az új kormány idején az újonnan felállt Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) lett a programgazda. Kovács András Bálint, a NAVA program vezetője szerint "a projekt a végső szakaszában van. Most készült el az a beszerzési lista, amely tartalmazza a NAVA egész műszaki rendszerét, eszközigényét. Február végétől várhatóan elkezdődik az eszközök beszerzése. A NAVA-t működtető intézmény alapító okiratát írjuk éppen, hetek kérdése, és elkészül. Tehát meglesz az intézmény is; a Millenárissal pedig már tárgyaltunk, hogy hol kaphat helyet a NAVA; a nagyközönség számára először tíz kutatóhely nyílik, ezzel a nyilvánosság elé lép a projekt."

"Az információs társadalom kialakulása azt is jelenti, hogy az állampolgároknak egyre több jogot kell biztosítani - állami szinten - az információhoz való hozzáférésre. Egy ilyen archívum létrejötte demokratikus vívmány" - mondta a Hálónak a Neumann-ház egykori igazgatója, Tószegi Zsuzsanna, aki az elmúlt években a NAVA projekt vezetője volt, s ma szakértőként dolgozik a megvalósításon. Szerinte alapvető társadalmi változás kényszeríti ki az ilyesfajta archívumok államilag garantált létrehozását és működtetését. A NAVA működését törvény szabályozza majd, de elsőként a szerzői jogi törvényt kellett kiegészíteni, hogy úgynevezett szabad felhasználásnak minősülhessen, ha a NAVA közgyűjteményeknek és közkönyvtáraknak kutatási, oktatási céllal, online közvetíti saját gyűjteményét. Ha pedig ez szabad felhasználás, akkor a NAVA külön nem fizet jogdíjat az archivált művek után. A NAVA anyagai nem érhetők el a weben, mert a webes közzététel nem tartozik a szabad felhasználás körébe. A városi és egyetemi könyvtárak adnának helyet a nyilvános kutatóhelyeknek, és a NAVA országossá válása attól függ, ezek a helyszínek milyen gyorsan épülnek ki. A NAVA a Nemzeti Digitális Adattár (NDA) ernyőprogramja alatt fut. Az NDA a közgyűjtemények digitális hálózata, amely mindazokat az archívumokat, amelyek tárolnak digitális adatokat, egységes rendszerbe fogja, és a felhasználó felé egységesen jeleníti meg. Tehát nem intézmény, hanem szabvány, amelyhez a közgyűjtemények a maguk digitális rendszerét igazítják. A kulturális értékek digitalizálására egy tavalyi bejelentés szerint 2,1 milliárd forintot fordít a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) és az IHM. A NAVA azonban már 1999 óta folyamatban levő projekt, idáig 2-300 millióba került, s a szándék szerint fokozatosan még 350 milliót szánnak rá.

A NAVA - György Péter felosztásánál maradva - a "bazárok" kultúráját is archiválja, hiszen például a tévék valóságshow-i ugyanúgy belekerülnek, mint a tévéjátékok, hírműsorok, viták vagy riportok. Talán nem teljesen egyértelmű, miért is kellene adóforintokból archiválni a valóságshow-kat is, de Tószegi Zsuzsanna megvédi a koncepciót; szerinte a NAVA ebből a szempontból olyan, mint a Széchényi Könyvtár, amelynek gyűjtenie kell mindent, ami ebben az országban nyomtatásra került, tekintet nélkül a tartalomra. "Senkinek nincs ma joga ítéletet mondani azok fölött a műsorszámok fölött, amelyeket milliók néznek" - mondja a NAVA szakértője, aki szerint ebben a munkakörben nem lehet sznobnak lenni; "a könyvtárosnak szigorúan közvetítőnek, őrzőnek kell maradnia." A NAVA működését szabályozó törvénytervezetet nemrégiben kapták meg az érintettek - így a műsorszolgáltatók is - szakmai véleményezésre. Kovács András Bálint, a projekt vezetője szerint a leendő törvény semmilyen különösebb terhet nem ró a műsorszolgáltatókra, hiszen - mint mondja - "a NAVA közvetlenül az égbe kibocsátott jelről gyűjti a műsorokat, tehát nem kell azokat »beszolgáltatni« semmilyen hordozón." Egyes műsorszolgáltatók mást olvasnak ki a szövegből, és fenntartásokat fogalmaznak meg a NAVA tervezett működésével kapcsolatban. A kérdés - György Pétert és a költő Nagy Lászlót egyaránt parafrazeálva -, hogy ki állít memóriából katedrálist?

A Tv2 jogi igazgatója, Benke Gábor a Háló kérdésére elmondta, egyetértenek a NAVA céljaival, s tudomásul veszik azokat az adminisztratív kötelezettségeket, amelyeket a törvénytervezet rájuk ró. Ami az anyag összegyűjtését illeti, a Tv2 szerint a gyártónak és nem a műsorszolgáltatónak kellene elsődlegesen felelnie azért, hogy a film köteles példánya eljusson a NAVA-hoz. Benke Gábor szerint ez azért lenne jobb, mert a tévé csak azt a filmet adná le a NAVA-nak, amit műsorra tűzött, míg a gyártók olyan, a nyilvánosságnak szánt, értékes alkotásokat is le tudnának adni, amelyek nem mentek adásba. Ha ezt a javaslatot elfogadják a jogalkotók, ezek az anyagok nem vesznének el az archívum számára. Benke megjegyzi, tény, hogy így nem őket terhelné az adminisztráció sem, bár hozzáteszi, a műsorszolgáltatók már jelenleg is archiválják és kazettákon hetente átadják összes műsorukat az ORTT-nek.

Noha az ORTT archívuma és a NAVA semmiképp nem feleltethető meg egymásnak (egyebek mellett: az előbbit törlik, az utóbbi "örök időkre" szól), a Magyar RTL Részvénytársaság (M-RTL) állásfoglalása is az ORTT-nek teljesített kötelezettséget említi, s azt, hogy a NAVA indokolatlanul kétszeres adatszolgáltatási kötelezettséget és ezáltal többletterheket, költségeket róna rájuk. Amint a Hálóval közölték: a jelenlegi tervezetet nem támogatják, és a koncepció pontosítását szorgalmazzák. Szerintük a kötelespéldány-szolgáltatás technikai háttere nincs tisztázva, s a törvénytervezetből kimaradt annak körülírása, pontosan ki és milyen módon kezeli az anyagokat, illetve férhet azokhoz hozzá.

A köztelevízió elégedett a NAVA színre lépésével. Mint Dunavölgyi Péter, a Magyar Televízió (MTV) archívumának vezetője a Hálónak elmondta, a NAVA előkészítésében az MTV archívumának szakértői is részt vettek. Véleményüket az előkészítők beépítették a törvénytervezetbe és a megvalósíthatósági tanulmányba. Dunavölgyi az archiválás technikai hátteréről azt mondta, a törvénytervezet szerint a NAVA csak vis major esetén kérheti a műsorszolgáltatókat, adják be ők a nem rögzített adások kópiáit. A regionális adásokról viszont a műsorszolgáltatónak kell meghatározott időnként köteles példányt szolgáltatni. Úgy tűnik, az MTV a NAVA-tól saját archívuma működési feltételeinek javulását is reméli. Mint az archívum vezetője elmondta: számítástechnikai lehetőségeik igen rosszak, műsoraik feldolgozásának keresztmetszete igen szűk, az adatok továbbítását a NAVA-nak csak úgy tudják majd teljesíteni, ha a NAVA vagy az NDA erre forrásokat ad.

NAGY GERGELY

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

Andy Vajna: Bush vagy Orbán? Magyarország a hazám - a HVG 2011-es portréinterjúja

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

A tüntetés alatti lezárásokra figyelmeztet a BKK

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Nagy Blanka: "Bayer Zsolt semmilyen értéket nem adott az országnak"

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja a papírjait, utána felteszik a repülőre

Ahmed H. idegenrendészeti őrizetben várja a papírjait, utána felteszik a repülőre

Federer kiesett az Australian Openen

Federer kiesett az Australian Openen