Egyre több kisvállalkozás ismeri fel, hogy ügyfelei és partnerei kiszolgálásához saját internetes oldalra van szüksége. A tőkeszegény minivállalkozásoknak sem kell feladniuk a reményt, mert ha szűkösen is, de kínálkoznak számukra minisztériumi támogatások és kedvezményes szolgáltatások.

"Nő az igény az interneten való megjelenésre, hiszen a legtöbb kisvállalkozás csak ezzel a marketingeszközzel tud továbblépni a fejlődésben, illetve az ügyfélszerzésben" - osztotta meg tapasztalatait a Hálóval Valkó Emőke, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány szóvivője. Szerinte bizonyos tevékenységek, például a külkereskedelem és a hazai szolgáltatások egyenesen megkövetelik a többnyelvű, informatív honlapot, amiből az ügyfelek könnyen és gyorsan tájékozódhatnak. Tavaly év végén a minimum tíz, legfeljebb kétszázötven főt foglalkoztató hazai vállalkozások 77 százalékának volt internet-hozzáférése, és ezek közül minden második cég már honlapot is működtetett - derül ki a GKIeNet Internetkutató és Tanácsadó Kft.-nek a Westel Rt.-vel és a Sun Microsystems Magyarország Kft.-vel közösen készített felméréséből. A kisebb cégek többsége önálló elektronikus kereskedelmi tevékenységet nem végez, a jelenleg már működő kisvállalkozói honlapok többségének funkciója leginkább csak a bemutatkozásra, illetve az ügyfelekkel való kapcsolattartásra korlátozódik - mondta a Hálónak Duna János, a Carnation Internet Tanácsadó Rt. vezető tanácsadója.

A kevés alkalmazottat foglalkoztató kis-, illetve mikrovállalkozások nagy részének azonban nincs internet-hozzáférése, honlapjuk kialakításának költségeit pedig saját forrásból általában nem tudják fedezni. Ezt felismerve a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) idén második alkalommal írt ki pályázatot a mikro- és kisvállalkozások interneten való megjelenésének támogatására. A legfeljebb ötven főt alkalmazó, és éves szinten 700 millió forintnál kisebb árbevételt hozó cégek vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek honlapjuk kialakításához. A támogatás felső határa 300 ezer forint. A pályázat idei 350 millió forintos teljes keretéből - a GKM reményei szerint - 1200-1300 vállalkozásnak juthat pénz. "Terveink szerint elegendő lesz a pályázati keret, de ha kell, a keretek át is csoportosíthatók" - közölte a minisztérium a Hálóhoz eljuttatott válaszában. A tavaly még 410 millió forintos pályázati keretből a tárca 155,8 millió forintot osztott ki az 566 nyertes között. Az idén további 206 tavalyi pályázatról döntenek, amelyeknek támogatási igénye 55,36 millió forint. "A pályázattal is szeretnénk hozzájárulni ahhoz, hogy az interneten megjelenő vállalkozások hosszabb távon a hálón keresztül is tudják értékesíteni termékeiket, szolgáltatásaikat, vagyis alkalmasak legyenek e-commerce lebonyolítására" - jelöli ki a célokat a gazdasági tárca. Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) ugyan nem indított kifejezetten olyan pályázatot, amely a kisvállalkozások internetes megjelenését finanszírozná, de a kis- és középvállalkozások támogatására portált hozott létre -http://www.infokisvallalkozas.hu/- címen. Itt gazdag a kínálat: a felhasználók - ha regisztrálnak - bemehetnek a pályázatfigyelő adatbázisba, ahol - termékeiket értékesítendő - ingyenesen tudnak "internetes boltot" nyitni, továbbá ügyviteli, bérszámfejtő és készletnyilvántartó szoftvereket letölteni.

Miközben az internetre lépés finanszírozása gyakran bizonytalan, a honlapra vágyó kisvállalkozások a bőség zavarával találhatják szemben magukat az internetes szolgáltatók piacán. "Jelenleg számos, mikro- és kisvállalkozásokra szakosodott webfejlesztő és webdizájn cég működik, így a kínálati oldal széles, bőven van miből választani" - magyarázza Duna János, aki szerint a szolgáltatások nagy száma jelentős minőségbeli különbségeket takar, a pályázati támogatás pedig önmagában még kevés: az elnyerhető 300 ezer forint csupán egy bemutatkozó weboldal elkészítésére elegendő. "Egy professzionális, nemzetközi szabványoknak is megfelelő összetett szájt kivitelezési költsége ennek többszöröse, és akkor még nem is említettük az e-commerce alkalmazásokat, illetve a folyamatos fenntartás, üzemeltetés és tartalmi frissítés költségeit" - figyelmeztet.

Olcsóbban megúszhatják azok az újonnan induló cégek, amelyek úgynevezett vállalkozói inkubátorházakban bérelnek irodát. A bérlők számára ugyanis az inkubátorok ingyen rendelkezésre bocsátanak néhány oldal terjedelmű belső mikroszájtot - mondta a Hálónak Annus István, a Vállalkozói Inkubátorok Szövetségének társelnöke. Annus szerint a központ által működtetett székesfehérvári inkubátorház negyvenöt bérlője közül hat-nyolc vállalkozónak készült már ilyen belső honlap, saját domainnéven bejegyzett oldala csupán öt-hat bérlőnek van. Az internetes hozzáférés már csak azért is fontos, hogy a vállalkozók beszerezzék a legfrissebb pályázati és támogatási információkat. Ezt könnyebben megtehetik az ipari parkok, a kereskedelmi kamarák és a megyei vállalkozásfejlesztési központok hálózatán keresztül. "Lemarad, aki kimarad, és ezt jól látják a kisvállalkozók is - többségük két-három éven belül aktív használója lesz az internetnek" - jósolta az üzleti vezető.

FINCZICZKI BÉLA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az igazi happy end: 10 év után társat talált magának Rómeó, a világ legmagányosabb békája

Az igazi happy end: 10 év után társat talált magának Rómeó, a világ legmagányosabb békája

Már négy demokrata pályázik Trump helyére

Már négy demokrata pályázik Trump helyére

Ez az egér egy komplett számítógép, még monitor is van hozzá

Ez az egér egy komplett számítógép, még monitor is van hozzá

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Egy Banksy-graffitit találhattak Tokióban, hitelesíteni szeretnék – fotó

Örülhetnek a szülők, egy rakás veszélyes videót töröl a YouTube

Örülhetnek a szülők, egy rakás veszélyes videót töröl a YouTube

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti

Citromleveket vizsgált a Nébih, és megmondta, melyik a tuti