A vállalatok szellemi vagyona komoly tényező piaci értékük felbecslésénél. A versenyben helytállni kívánó cégek értelemszerűen törekszenek e vagyon karbantartására és gyarapítására. Ennek egyik leghatékonyabb módja az alkalmazottak továbbképzése az interneten, "magyarán" az e-learning.

A vállalatoknál új módi van terjedőben: az alkalmazottak "életciklus-menedzselése", angol erdetiben Employee Lifecycle Management (ELM). Az első olvasásra rémisztő fogalom nagyon is racionális, praktikus követelményeket takar. A korszerű (értsd: tudásalapú) vállalatok piaci értéke ugyanis jelentősen meghaladja azt, amire a főkönyv számaiból lehetne következtetni. A különbség a tudástőke, a nagyrészt az alkalmazottak fejében lévő tudás. Ennek karbantartását, sőt, gyarapítását hivatott elősegíteni az alkalmazottak életciklus-menedzselése, vagyis folyamatos, összehangolt vállalatirányítási koncepció alapján történő képzésük. Az alkalmazottak képzésével közvetlenül növelhető a társaság piaci értéke.

Nem mindegy azonban, miféle ismeretekkel gazdagodnak az alkalmazottak és hogy mibe kerül a tudás megszerzése. Ezért a legfejlettebb vállalatirányítási rendszerek folyamatosan jelzik, hogy a feladatok ellátásához szükséges szakemberek rendelkezésre állnak-e. Ha nem, akkor kimutatják a tudásban mutatkozó réseket is. Ezek alapján a cég megtervezheti a szükséges munkaerő-felvételt, illetve -képzést.

A szükséges tudás gyors átadására mind gyakrabban alkalmaznak internetes oktatási megoldásokat. Az elektronikus oktatásnak (e-learning) ez a formája mindinkább teret hódít, viszonylagos olcsósága s nyomon követhetősége miatt.

Az e-learning megoldások két fajtája az LMS (Learning Management System - tanulást menedzselő rendszer), amelynek a fókuszában a tanuló áll, és az LCM (Learning Content Management - tanulási tartalom menedzselése), amelynek középpontjában a tananyag helyezkedik el. Az utóbbit tartják korszerűbbnek, hiszen lehetővé teszi az úgynevezett objektumorientált tartalomfejlesztést, s az e filozófiával kialakított e-learning rendszerek könnyebben megfeleltethetők a nemzetközileg is elfogadott SCORM (Sharable Courseware Object Reference Model) szabványnak. (Ez a szabvány teszi lehetővé, hogy az internetes oktatási rendszerek egységes elvek alapján keressenek, importáljanak, osszanak meg, használjanak fel újra és exportáljanak tudástartalmat).

Az objektumorientált tananyagok legnagyobb előnye, hogy képesek alkalmazkodni a felhasználók tanulási szokásaihoz, így ki-ki a saját habitusának megfelelő ismeretelemeket kaphatja meg a neki leginkább megfelelő formában. Aki sok szöveget szeret, szöveget kap, aki ábrákat képes gyorsabban értelmezni, annak tananyagát gazdagabban illusztrálják, aki hanganyagokat memorizál gyorsabban, azt hangfelvételekkel látják el, és így tovább.

Az LCM révén tanulónként is pontosan nyomon követhető, ki mit sajátított el. Így megoldható a vizsgáztatás, és a sikeres vizsga tanúsítványa is kiadható, méghozzá elektronikus aláírással hitelesítve. Ez utóbbi szabványos bevezetését az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrzési Hatóság (FDA) követelte ki, amely rendkívül fontosnak tartotta az orvosok, gyógyszeripari- és élelmiszeripari mérnökök tanúsítvánnyal igazolt továbbképzését.

Mindez azt is jelzi, hogy a köz- és felsőoktatás, illetve a felnőttoktatás, felnőttképzés mellett főleg a vállalati továbbképzések jelentik az e-learning legnagyobb piacát. De az elektronikus tanulás nemcsak átfogó, elmélyült tananyagok közvetítését teszi lehetővé, hanem egyre inkább alkalmasnak tartják például a KRESZ, tűzvédelmi, ELCD (számítógép-kezelői ismeretek) és hasonló tananyagok átadására is. Így az ismeretek nemcsak a tananyagot megvásárló cégeknél lesznek hozzáférhetők, hanem azoknál a netes vállalkozásoknál is, amelyek alkalmazás-szolgáltatóként (Application Service Provider, ASP) csupán a tényleges felhasználásnak megfelelően kérnek díjat, illetve populáris témakörökben kínálnak elektronikus tanfolyamokat a szélesebb közönségnek.

A tananyagfejlesztés Magyarországon is egyre nagyobb üzlet lehet. Már jónéhány ismert cég foglalkozik ezzel: többek között a Neting, a Krea, a Számalk, a Sztaki vagy az Eduweb. Az Európa második legnagyobb e-learning hálózatát működtető SAP is hamarosan piacra lép Magyarországon, vállalatirányítási rendszeréhez kapcsolódó, de önállóan is működő e-learning technológiájával. Úgy tudni, máris együttműködik a felsorolt tartalomfejlesztő cégekkel a piac minél gyorsabb kibővítése érdekében.

MEIXNER ZOLTÁN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tavaszias lesz a csütörtök

Tavaszias lesz a csütörtök

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy török NBA-játékos ellen

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy török NBA-játékos ellen

Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

Újítást tesztel a BKK a jegyautomatáknál

Akit a szesztilalom tett az alvilág császárává: 120 éve született Al Capone

Akit a szesztilalom tett az alvilág császárává: 120 éve született Al Capone

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Ilyen, amikor telibe talál egy vonat egy kamiont

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben

Theresa May: a nagy túlélő párducmintás cipőben