Új gazdája lett a napokban Moszkva egyik nevezetességének, a Vörös téren álló GUM áruháznak, ahol a tervek szerint a luxusbutikok többségének helyét az átlagemberek pénztárcájához igazított boltok vennék át.

"A GUM nem lesz a gazdagok vagy a szegények áruháza. Azok fognak itt vásárolni, akik egy emberarcú fogyasztói társadalomban akarnak élni" - fogalmazta meg üzleti terveit Mihail Kusznirovics orosz üzletember, aki február elején - névtelenségbe burkolózó külföldi üzlettársaival együtt - megvásárolta a Moszkva egyik jelképének számító Glavnij Unyiverszalnij Magazint (GUM). Kusznirovics, aki az olasz ruházati termékeket importáló, 1991-ben alapított Bosco di Ciliegi kereskedőcég vezérigazgatói székében gazdagodott meg, nem hivatalos moszkvai értesülések szerint mintegy százmillió dollárt fizetett a GUM-részvények 50,25 százalékáért. Az eladó a Mihail Fridman nevével fémjelzett Alfa-csoporthoz tartozó, ugyancsak kereskedelemben utazó Perekrjosztok áruházlánc volt, amely elemzők szerint gyorsan bővülő moszkvai szupermarketláncának bővítésére fordítja majd a piaci érték kétszereséért eladott papírokból befolyt pénzt. A Szovjetunió széthullását követő több mint egy évtized legjelentősebb üzletláncvásárlásának nevezett ügylettel Kusznirovics nemcsak a GUM többségi tulajdonát szerezte meg, a csomaggal együtt megkapta további mintegy húsz üzlet ellenőrzését is. Igaz, a GUM-csoport névadója a hálózat "koronagyémántja", hiszen az összbevételek 88 százaléka származik a belvárosi üzlet forgalmából, illetve az üzlethelyiségek bérbeadásából.

A váltásra szükség is van, hiszen miközben a moszkvaiak vásárlóereje az utóbbi két évben mintegy 20-30 százalékkal növekedett, a jelenleg szinte csak luxusbutikoknak otthont adó GUM tavaly 5,5 százalékkal kisebb forgalmat bonyolított le, mint egy évvel korábban: 2003-ban 2,8 milliárd rubeles árbevétel mellett mintegy 500 milliós adózott nyereséget termelt. Kusznirovics elárulta: hatéves átalakítási tervének első, másfél éven belül megvalósítandó eleme egy hatalmas, 1300 négyzetméteres szupermarket építése. A földszintre tervezett üzlet mellett kibővülne a GUM-ban már most is jelen lévő Bosci di Ciliegi bolt, ám a GUM nem válna a cég "márkaboltjává". Kusznirovics azt is elmondta, nem akarja kiadni az összes üzlethelyiséget, azt szeretné, ha a vásárlók jobban éreznék magukat az épületben.

Nem jó ötlet a szupermarket építése - véli sok, a váltás szükségességével amúgy egyetértő szakértő, köztük a korábbi többségi tulajdonos, a még mindig mintegy 20-25 százalékos tulajdonhányaddal rendelkező Perekrjosztok elemzői. Szerintük a GUM hangulatához nem illik egy ilyen üzlet, és az is kérdésessé teszi az élelmiszerbolt létjogosultságát, hogy a GUM-nak nincs saját parkolója, az áruházhoz vezető utakon pedig állandóak a dugók.

Kusznirovics, akinek cége tavaly mintegy 150 millió dolláros forgalmat bonyolított le, egyébként meglehetősen távolról csöppent a kereskedelembe: a moszkvai vegyipari egyetemet végezte el, ahol tanulmányai mellett a szovjet kommunista ifjúsági szervezet, a Komszomol helyi titkárának helyettese volt. A titkári tisztet egyébként nem más, mint a később a Jukosz olajipari cég fölötti ellenőrzést átvevő, most vizsgálati fogságban lévő Mihail Hodorkovszkij töltötte be, aki a Bosco di Ciliegi egyik állandó ügyfelévé vált.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Viharos múlt

A GUM épületének helye évszázadok óta kereskedelmi központ, hiszen a Vörös tér környéke volt sokáig Moszkva...

Háromszorosára nőtt a túlóráztatással kapcsolatos jogsértések száma

Háromszorosára nőtt a túlóráztatással kapcsolatos jogsértések száma

Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró

Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier

Csavarni egyet a popzenén – NYPE-klippremier

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

BBC: Schumacher fia bekerült a Ferrari pilótaakadémiájára

Hamarosan léphet az MNB, nyakunkon a szigorítás

Hamarosan léphet az MNB, nyakunkon a szigorítás

Több tízmilliós kárt okozó csaló magyar webáruház után nyomoz a rendőrség

Több tízmilliós kárt okozó csaló magyar webáruház után nyomoz a rendőrség