Fogyatkozik a magyar piacot kiszolgáló, offshore cégeket alapító és szolgáltató vállalkozások mezőnye, jóllehet az anonimitásra és adótakarékosságra módot adó megoldások iránti kereslet bővül.

A külföldi cégalapításnak - olyan helyszíneken, ahol egyébként a vállalkozó nem kíván gazdasági tevékenységet végezni - az adóspóroláson kívül vagy mellett két gyakori oka van. Az egyik az anonimitás megőrzése: ha akár egy komoly vállalkozás, akár egy balatoni nyaraló tulajdonosa nem akarja, hogy mások is tudják, ő a gazda, vagyonát offshore cég mögé rejtheti. Mások inkább azt az előnyt használják ki, hogy saját munkabérük közterheit megspórolhatják, ha offshore cég által kölcsönzött munkaerőként jelennek meg. Népszerű továbbá ilyen vállalkozás révén importálni valamit, egyebek közt azért, mert így késleltetni lehet a vám és az áfa megfizetését - és létezik még néhány hasonló, kisebb jelentőségű trükk, mellyel az egyén jobban, a köz rosszabbul jár.

Magyarországon a kilencvenes évek eleje óta léteznek olyan vállalkozások, amelyek fő tevékenysége, hogy külföldi adóparadicsomokban cégeket alapítanak, s ha ezek működnek, intézik ügyes-bajos dolgaikat. A szolgáltatás létalapja a számos offshore-helyszínen, távoli országokban kialakított közvetlen kapcsolatrendszer, amit kiegészítenek olyan, általában brit szakmai kapcsolatokkal (az offshore biznisz nagymenői ugyanis a britek), amelyeket akkor vesznek igénybe, ha az ügyfél olyan területen szeretne kezdeni valamit, ahol a közvetítőknek nincs emberük.

A szakmában öt kicsi, magyar magánszemélyek tulajdonában levő cégből álló mezőnyről beszélnek - egyiküknél a tulajdonos stílszerűen offshore-köntösben jelenik meg -, ám az egyik legrégebbinek az érdeklődése a jelek szerint megszűnt a magyar ügyfelek iránt. A Laveco Kft. a HVG kérdéseire nem kívánt válaszolni, mondván, "nem koncentrál magyar ügyfelekre". Versenytársai szerint a külföldi kliensek elsősorban Romániából és a volt Szovjetunióból verbuválódnak, a cégtulajdonos orosz feleségének köszönhető kapcsolatokkal. A cég a londoni Economist hetilapon kívül a Rosszijszkij Kurír című magyarországi orosz nyelvű újságban is hirdet.

Az öt, vagyis inkább négy és fél specialistát kiegészítik az offshore-alapításokban szintén tevékeny nagy könyvvizsgáló cégek, illetve néhány ügyvéd. A nagy könyvvizsgáló cégek adótanácsadó tevékenységének része offshore cégek alapítása és üzemeltetése, ám a nagyok csak a százmilliókat, de inkább milliárdokat mozgatókat szolgálják ki, vagyis a kisebb magyar cégek számára drágák és alig hozzáférhetőek. Az offshore cégek alapításával foglalkozó néhány ügyvéd pedig csak a cégalapításban segít, a későbbi működtetésben már nemigen.

Az offshore-specialisták naprakészen ismerik ugyan sok ország adószabályait, de nem jogászok, nem is adószakértők: a megkérdezett vállalkozások tulajdonosai menedzsernek, szervezőnek, közvetítőnek mondják magukat, akik nem csupán a cégalapítás helyszínén veszik igénybe kapcsolataik szolgáltatásait, hanem Magyarországon is az ügyfél igényének megfelelő szakembereket - ha kell, például adószakértőt - közvetítenek, de gondoskodnak fordításról, gyorspostakapcsolatról, igazgatósági ülések helyszínének biztosításáról, levelek közvetítéséről is.

Ügyfeleiket illetően nagyon diszkrét mindegyikük - a szakma lényege a hallgatag természet -, de annyit elárultak, hogy kuncsaftjaik közt egyre több a külföldi, a Calderan Consulting Kft.-nél például nem kevesebb mint 35-40 százalékos a súlyuk. Ma már nyilván nem elsősorban magyarországi offshore cégek alapítására szól a külföldiek megbízása, hanem innen kezdeményezett külföldi offshore ügyletekre.

A Crystal WorldWide Kft. és a Calderan Consulting Kft. korábban angol gyökerű nemzetközi hálózatok tagjaként működött, pár éve viszont önállósították magukat. Ennek okát mindkét cégnél abban jelölték meg, hogy a hajdani angol partner elbürokratizálódott, nélküle rugalmasabban, gyorsabban és olcsóbban tudják kiszolgálni kuncsaftjaikat. Példaként említették: a pénzmosás ellen hozott szabályok jegyében a korábbi állandó partner megkövetelte, minden művelethez írassanak külön meghatalmazást az offshore cég nevében a nyilvánosság előtt megjelenő névleges igazgatóval, még a régi, megbízható ügyfelektől sem fogadtak el általános meghatalmazást. Az is lassította és drágította a működést, hogy ragaszkodtak minden okirat hitelesített - angol-magyar, illetve magyar-angol - fordításához. Az ILS Hungary Kft. több országban jelen levő névrokonaival nem áll tulajdonosi kapcsolatban, de együttműködik velük: közösen nagyban, vagyis olcsóbban tudnak cégeket, szolgáltatásokat vásárolni, reklámozni.

A díjakban szakmai becslések szerint 20-40 százalék eltérés lehet a magyar szolgáltatók között. Egy kis ízelítő az árakból: Cipruson egy cég "regisztrációs csomagja", ami az első évi postai és fenntartási díjat is magában foglalja, 2970-3520 dollár. A karibi térségben ugyanez 1700-2600 dollár, az USA-ban - ez nemcsak a szolgáltatótól, hanem a választott állam díjszabásától is függ - 1300-2900 dollár.

Területi vagy szakmai specializáció nem alakult ki a magyar offshore-specialisták között, szolgáltatásaik jellegében azonban felfedezhető néhány hangsúlykülönbség. A Jata Consulting Kft. néhány helyszínre koncentrál, az ILS Hungary Kft. működtetést is tartalmazó cégalapítási csomagokat kínál, a Crystal szolgáltatásának minden elemét külön árazza. Az utóbbi módszer egyik előnye, hogy így ki-ki csak azért fizet, amire valóban szüksége van, a másik pedig, hogy így első ránézésre jóval olcsóbbnak tűnhet a szolgáltatás, bár a tételeket összeadva valójában nem az, ha valaki igényt tart minden elemre, ami az ILS-csomagban szerepel. A Calderan nem hozza nyilvánosságra díjjegyzékét. A cég ügyvezetője, Tarnóczai Zoltán leszögezte: szolgáltatásának (amely mellesleg a konkurensekhez viszonyítva kissé drágább) lényege nem a cégbejegyeztetés, hanem épp az, amiért nem kérnek külön pénzt, azazhogy kinek-kinek maguk segítenek a céljaihoz legmegfelelőbb helyszínt és cégformát, adóoptimalizálási struktúrát megtalálni. Az ILS és a Crystal szakmai tapasztalataik ellenére sem kívánják befolyásolni az ügyfél választását. Szükség esetén összehozzák őket adószakértővel, jogásszal, könyvvizsgálóval, maguk azonban e szakmák határvidékére sem rándulnak át.

Az egyszer megalapított offshore cég - hacsak nem az adóparadicsombeli alapító polcán vevőre váró üres cégről van szó - gyakorlatilag eladhatatlan, épp azért, mert a múltjába, esetleges adósságaiba nem láthat bele senki. Előfordul ugyan, hogy egy, az eladóban bízó jó ismerős átveszi, ám a leggyakoribb kiszállási forma, hogy a tulajdonos nem fizeti az éves fenntartási díjat, hanem hagyja csendben kimúlni a vállalkozást.

MAKARA KLÁRA

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hiába cáfol a miniszter, "csökkentett módban" működik a Honvédkórház koraszülöttcentruma

Hiába cáfol a miniszter, "csökkentett módban" működik a Honvédkórház koraszülöttcentruma

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

Inkább fizet sok nyugdíjas, csak ne kelljen a netbankot használnia

Döglött rovarok, élő egerek a Békés megyei vágóhídon

Döglött rovarok, élő egerek a Békés megyei vágóhídon

Két magyar filmet is díjaztak a trieszti filmfesztiválon

Két magyar filmet is díjaztak a trieszti filmfesztiválon

A nyomorúságos nyugdíjkilátások mellett a hitelfelvétel is gond lehet a katás vállalkozóknak

A nyomorúságos nyugdíjkilátások mellett a hitelfelvétel is gond lehet a katás vállalkozóknak

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt

Másképp fog a klímaváltozásra gondolni, ha felkeresi ezt az oldalt