Az orosz vezetésnek elege van abból, hogy képtelen ellenőrizni az offshore cégek mögé rejtőző oligarchák üzleti machinációit. A német kormány torkig van azzal, hogy adójövedelmektől esik el, mert a polgárok illegálisan viszik külföldre tőkéjüket. Míg az előbbi a szigort tervezi növelni, az utóbbi emellett amnesztiát is hirdet, hogy megtérítse a rossz úton járókat.

Becslések szerint nem kevesebb mint 250 milliárd dollárnyi orosz tőke rejtőzködik elsősorban ciprusi, illetve brit Virgin-szigeteki cégek mögött. "Ha azt akarják, hogy jóváhagyjuk a gazdasági ügyleteket, az üzleti szereplőknek fel kell fedniük kilétüket. Manapság még sokszor előfordul, hogy egy ciprusi offshore cég felvásárol egy egész iparágat, és fogalmunk sincs, ki a vevő" - indokolta a napokban a gazdasági verseny kereteit szabályozó törvények tervezett megváltoztatását Ilja Juzsanov, az orosz monopóliumellenes minisztérium első embere. A miniszter közölte: a jövő hónapban a kormány elé kerül az a tervezet, amely szerint az oroszországi vásárlásokat végrehajtó külföldi offshore cégeknek ismertetniük kell a hatóságokkal tulajdonosi szerkezetüket, a parlament pedig még az idén szavaz az elemzők szerint a parlamenti többség támogatását élvező javaslatról (arról nem szól a fáma, hogy a hatóságok miként ellenőrzik, igazat mondanak-e a cégek illetékesei gazdáik kilétét illetően).

Az oroszországi ügybe befektetők listáján, illetve az orosz tőkekivitel célországai sorában a kilencvenes évek közepe óta Ciprus, a Brit Virgin-szigetek, illetve Luxemburg és Svájc előkelő helyet foglalnak el. Míg eleinte inkább az Oroszországban megtermelt tőke kimenekítése játszott főszerepet, az utóbbi években a jelek szerint a pénz egy része már visszaáramlik Oroszországba offshore cégek álcája mögött. A másik fontos változás, hogy - mivel az Európai Unióba készülő Cipruson és a többi említett helyszínen az utóbbi időben inkább némileg szigorodtak a tőke útját követhetővé tévő előírások, ráadásul Nicosia tavaly szerződésben kötelezte magát, hogy hatóságai tájékoztatják az orosz illetékeseket az őket érdeklő orosz offshore cégek tulajdonosi köréről - egyre népszerűbbé válnak azok a célországok, ahol egyáltalán nem kell fölfedni a cégek valódi tulajdonosainak kilétét. Hogy kik a tulajdonosok, azt magukon kívül kevesen tudják, de mindenki sejti, hogy sok politikus és maffiózó akad köztük, mint ahogy az is nyilvánvalónak tűnik: e két halmazt nem volna könnyű különválasztani.

A bennfentesek szerint a kilencvenes években főleg a privatizáció nyertesei bújtak offshore cégek hátterében, melyek mögött, hogy a kuszaság teljes legyen, sokszor további offshore vállalatok állnak. Az offshore birodalmak manapság elsősorban az orosz export értékének több mint felét adó olajiparban, illetve a még mindig átláthatatlan bankszférában játszanak fontos szerepet. Az adóelkerülés legegyszerűbb válfaja, hogy a kőolajat a kitermelőktől megveszik a külföldi adóparadicsomokban, illetve az oroszországi különleges adózási területeken létrehozott offshore vállalatok, s miközben az előbbiek hivatalosan a csőd szélén táncolnak, a nyereség az utóbbiaknál könyvelődik el - s nem adózik.

A Vlagyimir Putyin elnök nevével fémjelzett új moszkvai vezetés - az adóterhek csökkentésével, a gazdaság átláthatóságának ígért növelésével - igyekszik visszacsalogatni a külföldre helyezett pénzt, s ezzel párhuzamosan az orosz adóhatóságok több évre visszamenő vizsgálatokat kezdtek az offshore cégek ellenőrzésére, elsősorban a magántulajdonú olajvállalatokat véve górcső alá. Az október vége óta gazdasági bűncselekmények vádjával előzetes letartóztatásban lévő Mihail Hodorkovszkij által talpra állított Jukosz olajipari vállalat elleni vizsgálat esetében is részben offshore cégekre összpontosítanak a hatóságok, ám több más olajtársaság is a látókörükbe került. Nem véletlen, hogy a külföldi résztulajdonban lévő cégek egy része már átjelentkezett Oroszországba, többen pedig bejelentették, hamarosan csatlakoznak: az 50 százalékban a British Petroleum kezében lévő TNK-BP döntött úgy februárban, hogy a Brit Virgin-szigetekről Moszkvába teszi át hivatalos központját. A politikaváltásban jelentős szerep jut a tavaly decemberi választások után létrejött új parlamentnek is: a korábbinál jóval kevesebb az olajipari lobbihoz tartozó honatya, így a Putyin mögött álló többség minden nehézség nélkül elfogadhatja az olajbárók adóztatásának növelését célzó javaslatokat.

A német gazdaságban sokkalta kisebb szerepet játszanak ugyan a rejtélyes hátterű offshore vállalkozások, de az adóelkerülés sportját ott is űzik a gazdagok, sőt még a tisztes középosztály is. Bár az uniós határokon nincs ellenőrzés, előfordul, hogy megjelennek a mobil vámkommandó zöld Mercedesekkel vagy BMW-kkel felvonuló egységei. A Belgium és Luxemburg, illetve Ausztria felé vezető utakon még a határ előtt parkolókba terelik a kocsikat, s az iránt érdeklődnek, mennyi készpénz van az utasoknál.

"Biztos, hogy nem több, mint 15 ezer euró?" - aki erre a kérdésre nemmel válaszol, ám utána az autó átkutatásánál ennél többet találnak nála, az számíthat egy jó kis szabálysértési bírságra, egy sor kellemetlen kérdésre (honnan van a pénz, hová akarta vinni, mit akart vele csinálni), valamint arra, hogy az adóhivatal is nagyobb figyelmet fog neki szentelni ezentúl.

Bőröndnyi készpénzt kivinni persze nem tilos, csak be kell jelenteni, ha viszont valaki bejelenti, akkor már az adóhivatal is tud róla, s mivel a hozam vagy kamat után adót kell fizetni, már nincs is semmi értelme az egész vállalkozásnak. Marad tehát az illegálisan, kesztyűtartóban, aktatáskában, retikülben kicsempészett pénz. Hogy mennyi, arról csak becslések vannak, de ezek a becslések mind a százmilliárd eurós nagyságrendben mozognak (hogy ezen belül 200, 300 vagy 400 milliárd-e, azt senki nem tudja). A költségvetést évente mindenesetre néhány tízmilliárd euró veszteség éri amiatt, hogy a polgárok egy része nem otthon fekteti be a megtakarított pénzét, hanem a fent említett országokban, illetve Svájcban vagy Liechtensteinben.

Hans Eichel pénzügyminiszternek azonban nem az adócsalók leleplezésére, hanem az adókra van szüksége - mégpedig az államkassza deficitje miatt minél többre. Ennek érdekében általános amnesztiát hirdetett. Az a polgár, aki ez év december 31-éig bevallja, hogy külföldre síbolt pénzével ott mennyi kamatra vagy más befektetési jövedelemre tett szert, s vállalja az adó egy részének utólagos megfizetését, mentesül minden következmény alól. E konstrukcióban csak a megszerzett jövedelem 60 százaléka után kell 25 százalék adót fizetni, aki viszont jövő márciusig halogatja a dolgot, arra 35 százalékos kulcs vár - azt követően pedig jönnek a revizorok és az adóbírság.

Az ötlet megszületésekor egészen merész találgatások láttak napvilágot, akadt, aki akár 100 milliárd eurónyi tőke visszatérésére is számított - ami éves szinten számolva értelemszerűen 15 milliárd euró adóbevételt is jelentett volna -, mára azonban csökkent az optimista várakozásokban szereplő felső összeghatár. Egyrészt magát a tőkét nem köteles visszahozni senki - igaz, ha egyszer már bejelentette, nem sok értelme maradt azt továbbra is külföldön tartani. Másrészt a pénzkihelyezők arra számítanak, hogy az EU-tag Ausztria, Belgium és Luxemburg jövőre még nem csatlakozik az unión belüli adatszolgáltatási rendszerhez, amely szerint a bankok kötelesek a kamatjövedelmeket jelenteni az adóhivataloknak (Svájcról és Liechtensteinről nem is beszélve). Hosszabb távra tekintve azonban - hívják fel német adószakértők a figyelmet - mégiscsak érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hiszen a vagyon léte könnyen a hatóságok tudomására juthat, például öröklés esetén, a hagyatéki tárgyalás során, vagy ha valamilyen legális célból belföldön szükség lesz a külföldön parkoló pénzre, a hazautalásnál. Hacsak valaki nem úgy hozza be a síbolt summát, ahogyan kivitte.

NÉMETH ANDRÁS / MOSZKVA,

WEYER BÉLA / BERLIN

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Szeles, helyenként esős napunk lesz

Szeles, helyenként esős napunk lesz

Tömeges letartóztatás egy spanyolországi kakasviadalon

Tömeges letartóztatás egy spanyolországi kakasviadalon

Nem vacakoltak, fényes nappal vágja ki a tolvaj az autó aljáról a katalizátort – videó

Nem vacakoltak, fényes nappal vágja ki a tolvaj az autó aljáról a katalizátort – videó

Megalakult a sztrájkbizottság a győri Audinál

Megalakult a sztrájkbizottság a győri Audinál

Hegedűs Dániel: Ellenzéki bipoláris depresszió

Hegedűs Dániel: Ellenzéki bipoláris depresszió

Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja

Kézilabda-vb: két meccset biztosan kihagy a válogatott egyik legjobbja