Jungholz különleges falu.

Jungholz különleges falu. Államjogilag a reuttei járás, Tirol tartomány, illetve Ausztria része, ám az itt magasodó 1678 méteres hegycsúcs az egyetlen olyan pont, amelyen érintkezik az országgal. Megközelíteni csak Németország felől lehet, így vámjogilag Németországhoz tartozik. E különlegességnek tulajdonítható, hogy az alig több mint háromszáz lakost számláló falucskában három bank is működik. Igazi érdekessége a Raiffeisen bank helyi fiókja.

A sajátos helyzetben lévő kis bank a gazdag német ügyfelekre összpontosít, az általuk elhelyezett tőke meghaladja a 2 milliárd eurót. 1996-ig a legfőbb vonzerőt az osztrák banktitok jelentette, amely automatikusan kiterjedt a német befektetőkre. Amikor aztán Ausztria nemzetközi nyomásra kénytelen volt megszüntetni az anonim betéteket, a jungholzi bank kidolgozott egy megoldást, az osztrák jog által elfogadott Goldfinger (aranyujj) fantázianevű számozott kontót, s ezt használja a különböző befektetések alapjául, értékpapírok vételéhez, de még alapítványok gründolásához is.

Más osztrák bankok is dolgoznak a névtelenséggel majdnem felérő számozott számlákkal, a tiroli minibank azonban ennél tovább megy: az ügyfél neve nem kerül a pénzintézet számítógépes rendszerébe, a befektető kilétéről tehát sem más fiókok nem tudhatnak, sem a rendszert karbantartó számítógépes szakemberek. Az ügyfél adatait a bank páncéltermében őrzik, alig egy-két ember férhet csak hozzájuk, ám ők bírósági végzés esetén ki kell adják ezeket a bűnüldöző, illetve igazságszolgáltatási szerveknek. A kliensek ujjlenyomatát digitalizálják, s ezt az elektronikus pecsétet ők aztán távolról végzett banki műveleteknél is használhatják. Hogy a dolog még biztosabb legyen, a kuncsaftok álnevet is kapnak. Jungholzba csak akkor kell elutazniuk, ha tényleges pénzbefizetésre vagy -kivételre kerül sor.

Az ügyfelet, aki a schengeni megállapodás következtében úgy sétál át osztrák területre, mintha Németországban maradt volna, a private banking üzletágban megszokott elegancia várja a bankban, amelyet tudatosan úgy alakítottak ki, hogy egy kis alpesi tájjelleget is kevertek bele. A schengeni bensőség azt is jelenti, hogy a hozott, illetve vitt pénzekről sehol sem kell bejelentést tenni. A falu különleges helyzetéből adódik, hogy a kamatot nem terheli adó. Arról pedig, ha a külföldi számla- vagy betéttulajdonos elhalálozik, mivel Ausztriában vagyunk, a banknak nem kötelessége bárkit is értesíteni.

A banknak ötven olyan munkatársa van, aki személyes kapcsolatot tart az ügyfelekkel, és igyekszik a kínált befektetési lehetőségeket maradéktalanul azok személyére szabni. Konzervatív politikát követ a bank, amely szerint növeli az ügyfelek bizalmát, hogy a jungholzi Raiffeisennek egyáltalán nincs saját befektetési terméke, így senkinek sem kell attól tartania, hogy valamit önös érdekből rátukmálnak.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Furkósbot és mézesmadzag

Az orosz vezetésnek elege van abból, hogy képtelen ellenőrizni az offshore cégek mögé rejtőző oligarchák üzleti machinációit. A német kormány torkig van azzal, hogy adójövedelmektől esik el, mert a polgárok illegálisan viszik külföldre tőkéjüket. Míg az előbbi a szigort tervezi növelni, az utóbbi emellett amnesztiát is hirdet, hogy megtérítse a rossz úton járókat.

Előfizetők millióit bukhatja a Netflix, ennek ellenére jól kalkulált az áremeléssel

Előfizetők millióit bukhatja a Netflix, ennek ellenére jól kalkulált az áremeléssel

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Ez már áttörés: sikerült a rákos sejteket átprogramozni ártalmatlan zsírsejtekké

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

Sokkal könnyebb lesz a földhivatali ügyintézés, ha valóra válik a kormány terve

Ez lehet a Samsung Galaxy S10 titkos fegyvere

Ez lehet a Samsung Galaxy S10 titkos fegyvere

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Ilyen is van már: ez a headset tudja, hova néz a viselője

Halálra sebzett egy orvvadászt egy vaddisznó Romániában

Halálra sebzett egy orvvadászt egy vaddisznó Romániában