A korábbi ígéretekkel ellentétben számos jelenlegi tagország a minimumra igyekszik leszorítani a csatlakozókból érkező munkavállalók számát. Az esetleg Nyugatra tartóknak országonként különböző előírásokhoz kell alkalmazkodniuk.

Május 1-jétől nem kell munkavállalási engedély a magyaroknak Írországban és Nagy-Britanniában, ám mindkét jelenlegi EU-tagállam olyan megoldást keres, hogy a csatlakozó országokból érkezők ne élhessenek vissza a szociális ellátási rendszerrel. Gottfried Péter külügyminisztériumi államtitkár múlt pénteken megerősítette: Dániában és Svédországban sem terveznek korlátozásokat, ám ott a munkaszerződéseket ellenőrzik majd, nehogy a magyarok és társaik alkalmazása - a helybéliekénél alacsonyabb jövedelemért - a bérrendszer erózióját okozza.

Minden más EU-tagállam kisebb-nagyobb akadályokat állít az újak - kivéve a máltaiak és a ciprusiak - elé, a szabályok csak egyvalamit nem engedélyeznek: a visszalépést a csatlakozási szerződéshez képest, az abban kialkudottak már szerzett jognak számítanak. Például kőbe vésett az úgynevezett 12 hónapos szabály. Ennek értelmében az a magyar állampolgár, aki május 1-jén legalább 12 hónapra szóló munkavállalási engedéllyel dolgozik valamely jelenlegi EU-országban, a dokumentum lejárta után is maradhat, és szabadon új állás után nézhet, s ez a lehetősége addig nyitott, amíg önként el nem hagyja az adott tagállam munkaerőpiacát.

A munkavállaláshoz szükséges tartózkodási engedély - amit májustól a beutazás után, a helyszínen is lehet igényelni - kérelmezéséhez munkaszerződésre van szükség, egyéni vállalkozók esetén pedig annak igazolására, hogy az általuk folytatandó tevékenység nem ütközik nemzeti korlátozásba (Németországban ilyen például az építőipar, az ipari tisztítás és a belsőépítészet). Általában nem kell tartózkodási engedély szezonális munkához, illetve ha a munkavállaló rendszeresen - például Ausztriában határ menti munkavállalás esetén hetente - visszatér az anyaországba.

A Külügyminisztérium információi szerint jelenleg mintegy 40-44 ezer magyar dolgozik legálisan az EU országaiban. A munkavállalók fele a két hagyományos célpontot, Ausztriát és Németországot választotta, ahol különböző korlátozásokkal kell számolniuk május 1-je után is. A Németországban dolgozni vágyó magyar munkavállalók számára az EU-tagság nem nyit korlátlan lehetőségeket, reménybeli alkalmazóiknak továbbra is a területileg illetékes munkaügyi hivatal engedélye kell ahhoz, hogy magyar állampolgárral kössenek munkaszerződést.

Az EU-csatlakozás közvetlenül nem érinti a kétoldalú, államközi megállapodás alapján, szervezetten - elsősorban építési vállalkozások alkalmazottaiként - Németországban dolgozókat. Ilyen keretszerződése Németországnak Magyarországon kívül Cseh-, Lengyel-, Lettországgal, Szlovákiával és Szlovéniával van, ahonnan tavaly átlagosan 47 ezren - közöttük a 7100 fős keretszámot ki nem töltve mintegy 6 ezer magyar - dolgoztak német földön.

Ausztriában egyéni munkavállalásra csak a tartományonként megszabott kontingensen belül nyílik lehetőség, méghozzá úgy, hogy az alkalmazó vállalat járja ki az engedélyt, bizonyítva, hogy az adott állásra osztrák munkaerőt nem kap. Új munkavállalási engedélyt májustól az úgynevezett kulcspozícióban lévők, tehát menedzserek, szakértők, kutatók kaphatnak, rajtuk kívül pedig az idegenforgalomban, a mezőgazdaságban munkát vállaló szezonális dolgozók, az utóbbiak legfeljebb évi 24 hétre. A jelenleg csak határingázókként beengedett beteg- és idősápolók foglalkoztatására külön rendeletet készülnek kidolgozni.

A magyar vállalatok cégvezetői egy személyben vállalhatnak munkát Ausztriában - tájékoztatta a HVG-t a burgenlandi gazdasági kamarában dolgozó Ildikó Schadlbauer, akit az utóbbi hetekben telefonhívásaikkal ostromoltak az Ausztriában szerencsét próbálni kívánó magyarok. Így tehet például egy magyar építőcég vezetője, de arra már nincs joga, hogy magyar alkalmazottakkal vállaljon megbízást. Elvben elképzelhető, hogy három magyar kőműves három cég vezetőjeként vállal munkát ausztriai építkezésen, számolniuk kell azonban az osztrák munkaerő-piaci szolgálat (AMS) esetleges szigorú ellenőrzésével.

FÖLDVÁRI ZSUZSA / BÉCS,WEYER BÉLA / BERLIN, NAGY GÁBOR

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
HVG Hetilap

Hálón halászva

A csatlakozást követően az uniós munkavállalás után érdeklődők a megyei és a fővárosi munkaügyi központokban dolgozó...

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

A tévémaci kiszabadítását követelték a Momentum-közeli müncheni tüntetésen

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

Most Szicíliában vehet egy kávé áráért házat, de teljesítenie kell hozzá egy feltételt

Felfoghatatlanul sok pénzt, 672 milliárd forint bevételt termelt ez az ingyenes videojáték

Felfoghatatlanul sok pénzt, 672 milliárd forint bevételt termelt ez az ingyenes videojáték

Orbán kicsit előreszaladt: már most megváltoztatta Macedónia nevét

Orbán kicsit előreszaladt: már most megváltoztatta Macedónia nevét

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

Feljelentést tesz az MSZP a Honvédkórházban meghalt beteg miatt

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok

A hazai légi forgalmat is egyre jobban zavarják a drónok