Ezen a héten indul az információs felkészítés az európai parlamenti választásokra, ahol az itt élő uniós állampolgárok is szavazhatnak a magyar pártokra, sőt elvileg még választhatóak is.

Az Európai Unió jelenlegi és leendő tagjainak Magyarországon élő állampolgárai számára hétfőtől postázzák a 19 nyelven megfogalmazott értesítést a névjegyzékbe vételükről - közölte az MTI-vel Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője. Hozzátette, mintegy 18 ezer választásra jogosult nem magyar állampolgárról van szó, akik április 30-áig kérhetik nyilvántartásba vételüket a lakóhelyük szerinti választási irodától, és a tájékozódásukat segíti az OVI megújult, több nyelven hozzáférhető honlapja is.

A kérelemnek tartalmaznia kell családi és utónevüket, személyi azonosítójukat, születési helyüket, magyarországi lakhelyüket, valamint állampolgárságukat. Emellett nyilatkozniuk kell arról, hogy választójogukkal Magyarországon kívánnak élni, amiről értesítik országuk választási irodáját. Ezt megkönnyíti, hogy meg kell jelölniük azt a települést vagy választókerületet is, amelynek névjegyzékében odahaza legutóbb szerepeltek. Akik viszont távszavazóként maradnak hazai pártjaik mellett, azoknak államuk budapesti képviseletével kell kapcsolatba lépniük.

A papírmunkát teljesítve az uniós állampolgárok a magyar választójog újdonságaként kedvük szerint voksolhatnak magyarországi pártra, amely listát állít. Az EU-tagországokból származók elvileg választhatóak is: ehhez az aktív választójog kérelmezéséhez szükséges adatokon kívül csatolniuk kell egy igazolást arról, hogy választhatóságukat odahaza nem korlátozták.

A Brüsszel által kijelölt idősávban - június 10-e és 13-a között - rendezendő európai parlamenti (EP) választások alatt külföldön tartózkodó magyar állampolgárok a 76 országban rendelkezésre álló külképviseleteken voksolhatnak a hazai pártokra. Ehhez személyesen vagy megfelelő meghatalmazással a szavazást megelőző 30. napig kérhetik a külképviseleti névjegyzékbe való felvételt a lakcímük szerint illetékes helyi választási irodától. Kérelmüket ajánlott levélben is eljuttathatják ide, a küldeménynek a választást megelőző 30. napig kell megérkeznie. A külképviseleti névjegyzékbe való felvételhez meg kell adni a családi és utónevet, a személyi azonosítót, a születési helyet és időt, az anyja nevét, a magyarországi lakóhelyet, valamint azt az országot, illetve települést, ahol a külképviseleten az érintett választópolgár szavazni akar, esetleg a külföldi értesítési címet is.

Természetesen a többi uniós tagországban állandó lakhellyel rendelkező magyar állampolgárok is dönthetnek úgy, hogy valamely ottani pártot akarják támogatni. Ez esetben az adott állam előírásainak kell eleget tenniük, és az így külföldi választói névjegyzékbe vett magyarok szintén kikerülnek a magyarországi nyilvántartásból. Németországban például azok az uniós polgárok szavazhatnak az ottani pártokra, akiknek legalább három hónapja van állandó lakcímük, és szándékukat legkésőbb május 23-áig bejelentik a területileg illetékes önkormányzatnál. A választhatósághoz viszont legalább egy éve EU-tagállam polgárainak kell lenniük a jelölteknek, akik közé így elvileg sem kerülhetnek be az új tagországokból.

Ausztriában február közepén az unióhoz csatlakozó tíz ország állandó tartózkodási engedéllyel rendelkező állampolgárai a magyarországihoz hasonló tájékoztató levelet kaptak az illetékes osztrák önkormányzatoktól. Ha saját országuk jelöltjeire kívánnak szavazni, akkor a bécsi követségükkel kell kapcsolatba lépniük. Amennyiben az osztrák jelöltek mellett döntenek, kérvényezniük kell, hogy vegyék fel őket az uniós választók ausztriai nyilvántartásába. Ehhez fehér színű, magyar nyelven is megfogalmazott nyomtatványt kell kitölteniük, s egy zöld színű, német nyelvű kérvényt, amelynek kérdéseit a magyarul olvasható ívével azonos számokkal jelölték.

A személyi adatokon túl az Ausztriában választónak ki kell jelentenie, hogy származási országában sem veszítette el választójogát, továbbá tudomásul kell vennie, hogy amennyiben szándékosan valótlan adatokat közöl, 218 euróig terjedő pénzbírsággal sújtható. A kitöltött dokumentumokat az útlevél másolatával - amelynek az érvényességen kívül a választó nevét, fényképét kell tartalmaznia - együtt az illetékes önkormányzati választási nyilvántartónak kell elküldeni.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
57 százalékos megtakarítást várt Vác az Elios-lámpáktól, de egy önkormányzati képviselő szerint hiába

57 százalékos megtakarítást várt Vác az Elios-lámpáktól, de egy önkormányzati képviselő szerint hiába

Megengedte a török parlament Erdogannak, hogy bármit megtegyen a gazdasággal

Megengedte a török parlament Erdogannak, hogy bármit megtegyen a gazdasággal

A legtöbb Facebook-felhasználó nem tudja, miket tud róla a Facebook – és ön?

A legtöbb Facebook-felhasználó nem tudja, miket tud róla a Facebook – és ön?

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

"Felelősségérzetből" a 82 éves Berlusconi is indul az EP-választáson

"Felelősségérzetből" a 82 éves Berlusconi is indul az EP-választáson

Egy bicskei cég dolgozói túlórázni akarnak és elutasítják a rabszolgatörvényezést

Egy bicskei cég dolgozói túlórázni akarnak és elutasítják a rabszolgatörvényezést