Ha egy utazási iroda meg akarja úszni a kaució fizetésének legalább egy részét, sokszor új cégbe szervezi...

Ha egy utazási iroda meg akarja úszni a kaució fizetésének legalább egy részét, sokszor új cégbe szervezi kaucióköteles tevékenységét. Hogy miért? A kis új cégnek kisebb a várható forgalma, tehát alacsonyabb a kaució összege. E trükkel élt a működésének 14 esztendeje alatt 4 különböző néven futott Omnibusz Airtravel utazási iroda is, de már nem segített rajta: karácsony előtt csődöt kellett jelentenie.

Az Eurotours tavaly két új kft-be, az Eurotours Airbe, illetve az Eurotours Buszba vitte át kaucióhoz kötött tevékenységét. Az utasok körében Tensi Holiday márkanév alatt ismert Tensi-csoport júniusban alapított Tensi Kft.-je az ősszel vette át a Tensi Tours, valamint a Tensi Sí és Adventure cégek kauciós tevékenységét. A Car-Tour Utazási Irodák Kft.-nél a nemzetközi utaztatást tavaly áprilisban a Car-Tour Internationalbe, a belföldit pedig már másfél éve a Car-Tour Hungarybe szervezték át. Miközben a régi nagyok közül a Budapest Tourist után már a Cooptourist sem utaztat (HVG, 2003. november 8.), 2003-ra több nagy iroda - a Best Reisen, az Eurotours, a Kartago Tours és a Medina Tours - is jelentős veszteségeket halmozott föl. A Kartago az előremenekülést választotta: alacsony áraival agresszív terjeszkedési politikába kezdett.

A legjobban a külföldi hátterű, nagy tőkeerejű cégeknek megy. A toplistások közül a Neckermann, a Carlson, az American Express, a Kuoni és a Blaguss teljesen külföldi kézben van. A Tensi egyik tulajdonosa német, az IBUSZ háttértulajdonosai között osztrák pénzügyi befektetők találhatók.

Cseh anyacége problémái miatt a magyar piacról való kivonulást fontolgatja a Fischer Hungária - óvatossága érthető, hiszen a piac kicsi, a koncentráció fokozódik. A német TUI egy év alatt 32 központból álló utazási hálózatot épített ki, a tavaly alapított Tensi Kft. a Lenau Reisen (HVG 2003. március 15.) pécsi és mohácsi irodáival szaporodott, a tavaly becsődölt Travel One dolgozóit a Chemol Travel vette át, az ugyancsak megbukott Travel Port irodához kötődő Venta Kft. a Neckermannba olvadt be. A Malév Air Tours átvette a vidéki Malév-irodákat, a Car-Tour hálózata az Omnibusz és a Hunguest Travel irodáival bővült.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
HVG Hetilap

Új katalógus

Jót és rosszat egyaránt hozott az utasok számára az utazási rendeletek tavaly év végi módosítása. Miközben az ügyfelek továbbra is kiszolgáltatottnak érezhetik magukat, a vállalkozók a számukra előnytelen paragrafusokat sérelmezik, és kiskapukat keresnek.

Videó: Majdnem tömegbaleset történt, amikor keresztbefordult egy utánfutós furgon az M1-esen

Videó: Majdnem tömegbaleset történt, amikor keresztbefordult egy utánfutós furgon az M1-esen

Kemény kérdéseket szegeztek a teniszszövetségnek

Kemény kérdéseket szegeztek a teniszszövetségnek

Megbírságolhatják Cristiano Ronaldót

Megbírságolhatják Cristiano Ronaldót

Bors: Vajna Tímeának költöznie kell

Bors: Vajna Tímeának költöznie kell

Előzetesbe került a csecsemőgyilkossággal gyanúsított nő

Előzetesbe került a csecsemőgyilkossággal gyanúsított nő

Csatát nyert a Qualcomm: zsebbe kell nyúlnia az Apple-nek

Csatát nyert a Qualcomm: zsebbe kell nyúlnia az Apple-nek